donderdag 31 december 2009

grote hersenen, ketterse video's en het indrukwekkende heelal ...


Hou zouden mensen leven met hersenen een kwart groter dan de onze? Onze hersenen zijn een kwart groter dan die van de primitieve Homo erectus-fossielen. In Afrika zijn echter aan het begin van de vorige eeuw (fragmentarische) fossielen gevonden van de zogenoemde Boskop-mens, gekenmerkt door grote schedels en kleine gezichten. Waarom was die lijn niet succesvol? Zijn deze genen blijven voortbestaan in andere mensenpopulaties? Of waren deze mensen de basis voor mythen en legendes over verloren beschavingen en hebben ze in hun vliegende schotels de Aarde verlaten? Wie het weet mag het zeggen.

Op welke manieren kan religiositeit binnensluipen in het volgen van Jezus. De blog Mockingbird zette zeven video's op een rij van bekende en minder bekende evangelische voorgangers. Hun boodschap: je moet anderen liefhebben om behouden te worden, het leven is een test, God wil je zegenen als je genoeg geloof hebt, je kunt jezelf veranderen. De boodschap van de bijbel: de enige die jou kan veranderen, die je kan redden, is Jezus.

Een stripverhaal over de echte reden waarom mensen uiteindelijk naar de Jupitermaan Europa of de Saturnusmaan Enceladus zullen gaan ...

Ghostbusters 3 wordt volgende zomer gefilmd! Oh en kijk vooral naar de nieuwe trailer van Inception. Deze film van Christopher 'Batman' Nolan is een van de meest intrigerende verwachtingen van volgend jaar. Een thriller die zich afspeelt in de architectuur van de geest. Opkrullende steden, wisselende zwaartekracht, een intense Leonardo DiCaprio ... Ik ben erg benieuwd.

Vijftien redenen om uit te kijken naar het volgende decennium (uit het perspectief van een sciencefictionliefhebber). I like it!

Het werd tijd: Peter Jackson (van de Lord of the Rings-films) krijgt een lintje en wordt Sir Peter Jackson!

Een interessante bespreking van Avatar ontleedt een van de kritieken op de film en wijst vervolgens op een parallel met het leven van Mozes, om te concluderen dat men in menselijke verhalen niet kan ontsnappen aan het evangelie: "One can always find the gospel hidden in human storytelling if you try. But it's often pretty well hidden, sometimes at the conscious decision of the anti-Christian storyteller himself."

Het heelal is een behoorlijk grote plaats. Dat laat dit filmpje heel mooi zien. Wauw! Ik hoop in de wereld die komt al die sterrenstelsels een keer te kunnen gaan ontdekken!

Dit was mijn laatste bericht voor 2009. Tot ziens in het nieuwe jaar!