Non-fictie

Betrapt op de waarheid - glimpen van God in 30 films (verschijnt 2018/2019?)
Als mensen vertellen we verhalen over onszelf en over de werkelijkheid waarin we leven. Daaraan ontlenen we onze betekenis. Maar wat als deze verhalen nu weerspiegelingen zijn van de 'ware mythe', waarover J.R.R. Tolkien sprak met C.S. Lewis, en dat ze 'zigzaggend de ware haven bereiken'? Wat als Hollywoodfilms thema's blijken te bevatten die raken aan onze diepste verlangens en ons inzicht geven in onze eigen identiteit? Wat als het Grote Verhaal dat God over ons vertelt doorschemert in tekenfilms en superheldenverhalen? Dan hoef je de bioscoop niet meer te zien als simpele entertainment, wat je vergeet zodra je de zaal uitloopt. Dan kan een film leiden tot een ontmoeting met de werkelijkheid.
Uit het voorwoord van Daniƫl de Wolf ('De torrie van Mattie'):
'De afgelopen jaren zijn er momenten geweest waarop ik twijfelde aan het Bijbelse verhaal en ik het helemaal gehad had met benauwende, fundamentalistische vormen van het christendom. De blogs van Johan waren voor mij dan een verademing, een plek van ruimte en goedheid. Hier proefde ik van een geloof dat niet dor is, maar sprankelt; dat niet veroordeelt, maar liefheeft; dat geen angst uitademt, maar vrijheid. Ik gun iedereen deze ervaring en raad daarom dit boek van harte aan!'

De loser die wint ... als God je verhaal vertelt (Buijten & Schipperheijn, oktober 2015)
We vertellen allemaal verhalen over onszelf, onze wereld en over andere mensen. Maar vaak maken die verhalen ons niet gelukkig, en leiden ze ertoe dat we andere mensen, met andere verhalen, gaan bestrijden of pijn doen. Onze verhalen draaien namelijk vaak om onszelf, en laten geen ruimte voor zwakheid. Voor de dood.
Dat is anders in het verhaal dat God vertelt. Dit is het mooiste verhaal dat er is en geeft ons allemaal een ondeelbare betekenis. Het is het verhaal van zwakheid en genade, van dood en opstanding en heeft gegarandeerd een 'happy end'.
Dit verhaal laat ons niet alleen anders naar onszelf kijken, maar ook naar de ander, ongeacht zijn afkomst of geloof, en naar de wereld: als betekenisvol en het beschermen waard. Het is goed nieuws voor alle mensen die niet in God geloven, maar die in zichzelf teleurgesteld zijn geraakt. Die buiten de maatschappij vallen, of niet meer kunnen meekomen. Maar het is ook goed nieuws voor de christenen die in de kerk, een heel ander beeld van God hebben meegekregen. Die zich maar blijven inspannen om Gods liefde te verdienen.
Wie in dit verhaal wil leven, hoeft zich er alleen maar voor open te stellen. Je wordt er deel van, als je ernaar verlangt.


Lees hier een voorpublicatie!
En hier een tweede voorproefje!

Indrukwekkende Vrijheid (Medema, 2010)
God maakt ons vrij. Dat is de boodschap van de Bijbel. Deze boodschap is geen abstracte theorie of inhoudsloze leuze; onze bevrijding is een concreet feit. God wil dat wij onze eigen keuzes maken en Hem en onze medemensen liefhebben met ons hele hart. Helaas doen wij vaak dingen die we niet willen, of doen we juist niet wat we wel verlangen. We zijn gevangen, we zijn niet vrij. De enige manier om te ontsnappen aan dwang en aan passiviteit is te vertrouwen op God. Hoe dichter we bij God leven, hoe meer we onszelf zullen zijn. Hij houdt namelijk van ons, en dat betekent dat hij ons wil laten delen in zijn eigen indrukwekkende vrijheid en luister. Nu al en uiteindelijk in de eeuwigheid.
Bijdrages aan:
Wirwar: Bijbelstudies over ingewikkelde dingen (2003)
Huh?!: Niet-vage Bijbelstudies (2004)
Het Lam en het land van de Leeuw (2005)
De opwindende laatste dagen (2007)
Hete hangijzers (2009)
Het boek van de natuur (2011)
Woestijnvaders (2015)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten