dinsdag 8 december 2009

Leven als Jezus?


Terwijl ik zojuist de was aan het vouwen was, luisterde ik naar een interview met dr. Ed Dobson, de schrijver van 'The year of living like Jesus' (in het programma Steve Brown Etc.). Hij besloot om een jaar lang te proberen te leven zoals Jezus. Daartoe hield hij zich aan de Joodse wetten (moeilijk, geeft hij toe), luisterde elke week naar alle vier de evangeliƫn (lang leve de iPod, maar de vraag blijft natuurlijk of Jezus die zou gebruiken ... ) en dronk koffie met prostituees, probeerde te bidden voor zijn vijanden en stemde voor Obama.
Tijdens het programma komt een paar keer de opmerking voorbij: "Maar het kruis dan? Dat hoort ook bij het leven van Jezus!"
Leven zoals Jezus is leuk, lief en aardig, maar als het op dezelfde manier eindigt ... (en die neiging heeft het: op een na stierven al zijn twaalf volgelingen een onnatuurlijke dood). Toch is het waar Hij ons toe opriep. Om zijn juk op te nemen en zijn last te dragen. Om zijn vertegenwoordigers te zijn in deze wereld. Om zijn kruis op te nemen.

Later in het programma herinnert de interviewer dr. Dobson aan het verhaal van de tempelreiniging, waarin Jezus met een zweep gemaakt van touw de geldwisselaars en kooplieden van het tempelplein afjaagt. 'Je ging ook naar de kerk', is daarop de vraag. 'Heb je dus ook de verkopers van CD's die achterin de kerk staan weggejaagd?' Heeft hij zich gekeerd tegen de hypocrisie en oppervlakkigheid in de kerk van tegenwoordig, heeft hij publiekelijk opgetreden (in het midden van de dienst) om mensen weer te wijzen op God?
Zijn antwoord: 'Dat durfde ik niet.'
En dat verklaart tegelijk waarom Dobson niet aan het kruis eindigde. Denk eraan: het waren de religieuze mensen die Jezus gevangen namen en lieten veroordelen. Het was de kerk van toen die Hem kruisigde.

Als wij Hem echt gaan volgen, als we echt gaan leven zoals Jezus, zouden we wel eens in conflict kunnen komen met de gevestigde religieuze orde, met de institutionele kerk en de westerse welvaartsmaatschappij, met de veilige en makkelijke status quo.
De vraag is: durven we dat? Durf ik te zijn als Jezus?

2 opmerkingen:

 1. Zijn als Jezus, dat lijkt me nog moeilijk. Maar om Jezus te volgen, hoeven we niet letterlijk te doen wat hij deed. Onszelf zijn in verbondenheid met God, dat deed Jezus toch? Niet dat dat geen botsingen en lastige situaties kan opleveren, ook in ons leven ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt helemaal gelijk!
  Goed samengevat: 'Jezelf zijn in verbondenheid met God.'
  Maar het is wel goed om naar zijn voorbeeld te kijken. Hij laat zien hoe zo'n leven in verbondenheid met God er in de praktijk uitziet. En dat betekent soms wel ingaan tegen uitbuiting en onmenselijke activiteiten/instanties.

  Johan

  BeantwoordenVerwijderen