donderdag 24 december 2009

kerst, vroege intelligentie en mooie aquaria


Een kerstgroet op de blog Tetrapod Zoology, met een dinosaurus en fantasiemonsterthema. Tja, heeft weinig uitleg nodig, niet?

In The Rabbit Room (een collectief van christenschrijvers, -musici en -kunstenaars) stelt iemand dat de kracht van verhalen ligt in de beperkingen van de hoofdpersonen. Daarom was het belangrijk dat er kryptoniet werd geintroduceerd in de verhalen over de bijna almachtige Superman. In de reacties onder het bericht vraagt iemand of God beperkt is en zo niet, of Hij dan wel een interessant karakter is? De discussie die volgt is erg interessant en inspirerend.

In The Everlasting Man (ja, ik ben een fan) beweerde Chesterton, dat de mens zodra hij op het toneel verscheen al volledig mens werd. "Het gordijn ging op terwijl het toneelstuk al in volle gang was!" De menselijke crea- en religiositeit zijn niet het gevolg van een geleidelijke ontwikkeling, maar een unieke sprong. Zijn opmerking uit 1925 wordt bevestigd door vandaag gepubliceerd onderzoek, dat beweert dat 'modern gedrag' een half miljoen jaar eerder voorkwam dan men tot nu toe dacht. 750.000 jaar geleden beschikten mensen al over vuur en hadden ze verschillende plekken waar ze activiteiten uitvoerden als vlees snijden en noten kraken (en vuistbijlen maken). Bovendien blijkt dat ze toen al vis aten (en dus konden vangen). De eerste aanwijzingen van kunst (en dus van een artistiek besef) zijn (relatief) jonger, maar het is niet uit te sluiten dat er ook aanwijzingen worden gevonden van lichaamsversiering en kunstuitingen van deze oude mensen.

Filmtijdschrift Empire kijkt terug op een decennium aan films.

Een goede mop in de reacties op een nieuw bericht over hel en hemel:
A guy dies and goes to heaven. God greets him, asks him to have a look around while God excuses himself. While God is gone, the guy walks over to the edge of heaven, looks down and sees, way down below, a great banquet with people gathered around a huge table, and generally pigging out. 
Puzzled the guy heads back to the table just as God appears with a bowl of soup and a piece of bread. God invites the guy to sit and eat.
As the guy sits down he asks God about the banquet below.
God replies: "Oh, those are the people in hell."

The guy says: "Hell? Why are those people in hell enjoying such a feast when all You and I are having is a bowl of soup and a piece of bread."
God shrugs and says, "Ah, for two, why cook?"
De discussie gaat over de problemen die het idee van de hel oplevert voor christenen: is een oneindige straf in proportie met de zonde van eindige mensen? En hoe zit het met de veronderstelde vreugde van de hemel als geliefden in de hel zijn?

De foto's van de AGA Aquascaping Contest 2009 staan online! Zoals elk jaar zitten er weer prachtige aquaria tussen! Vooral bij de speciaalaquarium en de kleine aquaria. Kijk vooral op deze. Door The Lord of the Rings geinspireerd.

Tenslotte: robots, aliens en andere sciencefictionfiguren als sneeuwpoppen ...