zaterdag 12 december 2009

Links voor op een zaterdagmiddag ...


Empire komt met een positieve bespreking van de film waar ik dit jaar het meest naar uitkeek: Avatar. Als het goed is, ga ik er vrijdag heen. En dus kunnen jullie aanstaande zaterdag mijn bespreking van de film tegemoet zien.
Ander nieuws is dat regisseur James Cameron zich gaat bezighouden (als producer) met een nieuwe versie van Fantastic Voyage. Wauw! Een film die zich afspeelt in het menselijk lichaam, en in beeld brengt hoe bloedvaten, cellen, afweerstoffen et cetera eruit zouden zien als je ze van dichtbij zou kunnen bekijken. Ondanks al onze medische verworvenheden kunnen we ons toch nauwelijks een voorstelling maken van de wereld in ons lichaam. Ik ben erg benieuwd of deze film daarbij zou kunnen helpen. De eerste versie uit de jaren zestig (en het boek van Asimov) behoren tot mijn favorieten.

Sciencefictionwebsite IO9 publiceert de top 20 van boeken uit de jaren 00: er zitten interessante tussen, ook al weet ik dat ik ze niet allemaal kan lezen. Wat zei de Prediker ook al weer over boeken?

Een thema dat mij na aan het hart gaat is de relatie tussen geloof en wetenschap. Waarom lijkt er zo'n kloof te bestaan tussen beide? Tim Stafford probeert te laten zien wat het doel is van wetenschappers en waarom gelovigen dat zouden moeten bewonderen. Ik zal ook naar de komende delen van deze blogserie verwijzen, omdat ik denk dat meer mensen hierover zouden kunnen nadenken. 

In het kader van mijn recente berichten over wat we wel en niet kunnen als mensen, hier een interessante blog over een billboard van een Zuid-Afrikaanse kerk. Het lijkt erop dat ook christenen denken dat ze zichzelf kunnen veranderen (met een beetje hulp van God). Aan de andere kant: durf ik mijn 'projecten' los te laten en God zijn gang te laten gaan in mijn leven, met alle rompslomp die daarbij komt kijken? Hou ik niet liever zelf de controle?

Wetenschapnieuws: transplantatie van hersencellen bij de rat herstelt zijn leervermogen! Dit kan grote consequenties hebben voor de medische wereld, maar lijdt ook tot ethische vragen. En het 'mind/body'-probleem wordt nog eens aangescherpt: ben je een ander mens als je hersencellen van iemand anders in je eigen hersenen verwerkt?

En: een vulkaanuitbarsting in 1809 waar we nog niks over wisten ... Stel je voor: dat er een vulkaan uitbarst zonder dat iemand ervan afweet. Dat zou nu niet meer gebeuren (onderzeese vulkaanuitbarstingen daargelaten natuurlijk). De wereld is een stuk kleiner geworden ...

3 opmerkingen:

 1. Hoi Johan,

  Ik ben ook erg benieuwd naar 'Avatar'. De 'Metro' was er heel positief over. Ik ben erg benieuwd naar jouw mening, maar die zul je ons vast niet onthouden. Ik hoop dat het inderdaad een goede film is, en dat wij oppas kunnen vinden zodat we hem ook kunnen gaan zien. Het is echt lang geleden dat ik in een bioscoop ben geweest ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O, en wat zei Prediker over boeken?
  Ik vind die top 20 niet zo sterk. Geen van mijn favoriete schrijfsters zit erbij, ik mis Robin Hobb bijvoorbeeld ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha, ik ga zeker mijn mening over Avatar geven. Ik heb er goede dingen over gehoord. Vanavond ga ik erheen met twee van mijn broers.

  Prediker zei: "Er is geen einde aan het schrijven van boeken. En veel lezen is afmatting van het lichaam."
  :-)

  Ik zie zulke lijstjes trouwens als een inspiratiebron, om mij op ideeën te brengen van boeken die ik zou kunnen lezen. Daar moet je soms door anderen op gewezen worden. Ik zou in mijn persoonlijke lijstje ook heel andere boeken hebben gezet.

  Johan

  BeantwoordenVerwijderen