maandag 21 december 2009

Thuis door de sneeuw (wat meer persoonlijk nieuws)


Mensen zeggen wel eens dat het klimaat in Nederland steeds extremer wordt. Na dit weekeinde begin ik het te geloven. Heeft iemand ooit meegemaakt dat er twintig centimeter sneeuw lag? Ik niet. Ik kan het me in elk geval niet meer herinneren. Toch kwam de sneeuw gisteren al tot flink boven mijn enkels. Ik zag zelfs auto's die niet meer weg konden komen door de sneeuw. (En kinderen die sneeuwpoppen maakten op de markt in Delft!)
Het is allemaal heel romantisch zolang je niet de deur uithoeft (of als het droog is en je de sneeuw onder je schoenen kunt horen knerpen. Hoewel als de sneeuw zo hoog is en je draagt lage schoenen, je sokken uiteindelijk behoorlijk nat worden, heb ik gemerkt) en je staat met een kop hete koffie in je handen uit te kijken over Delft. Het wordt anders als je eigenlijk naar je werk zou moeten en de treinen blijken niet of nauwelijks te rijden. Vanochtend om kwart voor zeven nog www.ns.nl gecontroleerd. Reizen met de trein werd ontraden. Omdat ik drie treinen moet hebben om bij mijn werk te komen, ben ik maar weer in bed gestapt. Zo vroeg was er niemand om te telefoneren. En toen ik telefoneerde (om kwart voor negen) waren er nog maar vier. Mijn directe collega, die er gewoonlijk om zeven uur al is, en die maar twintig minuten weg woont met de auto, was er pas om elf uur. Tot overmaat van ramp (nou ja, niet voor mij) was er voor mij ook weinig om thuis te doen. Nou ja, dan maar mijn aquarium verschonen. Moet ook gebeuren. En je zult het zien. Net als ik op maandag thuis ben, probeert iemand mij te bellen met een vrij belangrijke vraag! En ik was in staat antwoord te geven! Het lijkt wel alsof het zo moest zijn!
Nu afwachten hoe het morgen gaat. Er wordt weer sneeuw verwacht, heb ik gehoord. Ik zal gewoon mijn wekker zetten, naar het station lopen en afwachten hoe het gaat. Gaat het niet, dan gaat het niet.
Een mooie gelegenheid om jullie op de hoogte te brengen van waar ik allemaal mee bezig ben:

- Mijn boek Indrukwekkende Vrijheid wordt op dit moment opgemaakt. Ik kreeg vandaag een voorbeeld van het binnenwerk opgestuurd, en het zag er fris uit. Prettig leesbaar. Waarschijnlijk krijg ik tussen kerst en oud en nieuw de envelop binnen met daarin de drukproef. Spannend!

- Een nieuw project: de afgelopen weken heb ik een nieuw kort verhaal geschreven en ben ik aan een ander verhaal begonnen. Deze horen tot een collectie verhalen die zich in dezelfde wereld afspelen. Een soort sciencefiction alternatief voor de populaire christelijke Laatste Bazuin-serie.

- Een christelijke mensenrechtenorganisatie waarvoor ik dit voorjaar heb geschreven, Jubilee Campaign, wil mogelijk een tijdschrift beginnen, en ik ben benaderd om daar deel van uit te maken. Dat lijkt me erg mooi, omdat het onderwerp me aan het hart ligt. Ik heb mijn medewerking toegezegd.  Het telefoontje vanmorgen ging hierover.

- Van Hete Hangijzers is een tweede druk verschenen. Eigenlijk heel kort na de eerste druk al. Het wordt dus goed verkocht, en hopelijk ook gelezen!

- Mijn filmbesprekingen van deze blog worden (in aangepaste vorm, onder andere korter) geplaatst op Blik op oneindig/CV-film. Een website met christelijke filmbesprekingen, zonder opgeheven vingertje, maar met het verlangen een dialoog aan te gaan met de wereld om ons heen. De eerste, over Monsters, Inc staat er al!

- Vorige week had ik de gelegenheid om 's ochtends mijn gewicht te meten. 75,9 kilo! Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst zo licht ben geweest. Maar laat ik niet te vroeg juichen. De feestdagen komen eraan, en ik houd wel van lekker eten en af en toe een oliebol.

- Ik heb besloten een vierde aquarium neer te zetten. En mijn broer Marten wil de achterwand weer maken. Gaafheid! Het zal wel even duren voor ie er staat. En dat is prima, want ik heb net een derde. Het wordt een speciaalaquarium voor de visjes die ik vorige week een onverstandige aankoop noemde. Ik hoop ze nu een beter thuis te gaan bieden.

- Ik ga aan een collectief blogproject meedoen op 1e kerstdag, mijn eerste keer!