Wat weet men over 1000 jaar nog over onze cultuur? Deze documentaire kijkt terug op een fascinerend fenomeen: The Beatles. Wist je dat er een soort insect naar ze genoemd is?
Interessant: de eerste grote levensvormen op Aarde, de Ediacara-fauna genoemd, kwam zeer snel op in het pre-cambrium. De eerste vertegenwoordigers van deze groep verschenen kort na de periode die ook wel 'sneeuwbalaarde' genoemd wordt, maar deze wezens verdwenen ook al snel, toen onze voorouders ten tonele verschenen. De Ediacara-levensvormen leken in niets op het huidige leven. Zo hebben ze geen aanwijsbaar spijsverteringssysteem. Erg interessant is de suggestie van een wetenschapper dat er misschien wormen zijn die van deze wezens afstammen.
De Saturnusmaan Titan is behalve de Aarde de enige plek in het zonnestelsel met een vloeistofkringloop. Dat wil zeggen: meren en zeeƫn, verdamping, regen, rivieren en ga zo maar door. Ik zeg bewust vloeistofkringloop en geen waterkringloop, omdat de vloeistof in kwestie daar methaan is. Het is er dan ook een stuk kouder dan hier. Het was naar aanleiding van de analogie met de Aarde te verwachten, maar wetenschappers hebben er nu ook mist ontdekt. En ze bereiden een missie voor om met een robot op een methaanmeer te kunnen varen. Sciencefiction wordt werkelijkheid!
Ook cool: een vulkaanuitbarsting in de diepzee!
Korte animatiefilmpjes (zie Pixar) hoeven niet altijd leuk of grappig te zijn, soms zijn ze behoorlijk verontrustend. Zoals deze (en nog wel van een animator van Pixar!). Niet voor wie poppen eng vindt (en misschien vindt je ze wel eng na het zien van dit filmpje). Wat is dat trouwens met poppen, dat ze fascinerend maakt, maar tegelijk toch 'creepy'? Ze zijn ontworpen om op mensen te lijken (vaak kinderen), maar missen de ziel. Ze hebben geen wil. Er wordt met ze gespeeld, maar ze kunnen zelf niet spelen. (Zo worden poppen gebruikt als symbool voor controle in de films Mirrormask en Coraline.) Wie zijn hebzucht volgt (en is dat niet eigenlijk in zichzelf een drang tot controle?), wordt een speelbal van invloeden buiten zichzelf en verliest zo zijn ziel (Alma in spaans), suggereert dit verhaal. Je bent gewaarschuwd.
De discussie over alverzoening gaat door. Er wordt een boek beschreven, waarvan de schrijver vijf soorten 'universalisme' benoemt.
Een kerstoverdenking van Henk Medema - waarom de Engelen tegen iedereen die Jezus zou ontmoeten moesten zeggen dat ze niet bang hoefden te zijn.