zaterdag 12 december 2009

Een mooie en een minder verstandige aankoop

Eh ... mijn aankopen van gisteren laten zien dat ik eigenlijk beter moet nadenken als ik naar de aquariumwinkel ga. Of in elk geval altijd Marten moet meenemen, om me te waarschuwen voor impulsaankopen. Dan voorkom ik dat ik missers bega zoals gisteren.

Mijn eerste aankoop is trouwens geen misser. Dat is namelijk de Pseudomugil gertrudae, waarvan er zes rondzwemmen in mijn dicht beplante kleine aquarium. De mannetjes zijn al druk onderling aan het dreigen en naar de vrouwtjes aan het baltsen! Vrij subtiel gekleurde visjes met een parmantig gedrag.
Als je deze foto ziet (niet van mij trouwens), zie je waarom ik voor deze vissen gekozen heb.


Mijn volgende aankoop was een impulsaankoop en een foute. Voor de vissen dan. Ik ben al tijden gefascineerd door de Gastromyzonachtige vissen. In het Engels 'hill stream loaches'. En daarvan hebben ze er heel wat soorten in de aquariumwinkel bij mij in de buurt. En spontaan nam ik er twee mee van de soort Beafortia levertii. Maar pas toen ik thuis was realiseerde ik mij dat mijn aquarium met bijna 30 graden Celsius veel te warm is voor deze vissen. Ze hebben namelijk een grote zuurstofbehoefte. Ik heb er een in mijn middelgrote aquarium gezet. Deze is eigenlijk ook te warm, maar er staat wel een grote stroming in.


Ik denk niet dat deze vissen het lang gaan maken. Maar ooit zou ik ze wel willen houden op een manier die bij ze past, in een speciaal aquarium met snel stromend water.