zaterdag 20 maart 2010

Nieuwe raptor, nieuwe Addams family-film, grottenschorpioenen en de 'de-churched'

Een prachtig fossiel van een nieuwe dinosaurus, de Linheraptor, een neefje van de bekende Velociraptor. En een grote ook: 2,5 meter lang. Daarbij woog ie echter maar 25 kilogram! Veel staart waarschijnlijk.

Voor wie mijn serie volgt over de overstap van creationisme naar evolutionisme: Marnix Medema legt op zijn blog uit welke argumenten er zijn voor de gemeenschappelijke afstamming van mensen en mensapen. Helder te begrijpen en erg overtuigend. 

Tim Burton maakt een stop motion-animatiefilm van The Addams Family. In 3-D.

De complete trailer voor de Franse film van Luc Besson: Adele Blanc Sec. Compleet met pterodactyl. Dat moet ik natuurlijk zien!

Goed nieuw voor fans van de eerste twee X-menfilms (laten we het over de derde maar niet hebben, en Wolverine ook maar vergeten): Brian Singer is bezig met het maken van X-men first class, over het begin van de X-men en de rivaliteit tussen Xavier en Magneto. Maar hij is mogelijk ook betrokken bij de tweede Wolverinefilm en de vierde X-menfilm!

Dit is cool: soms komen grottendieren weer naar buiten om de plek in te nemen van uitgestorven verwanten. Dat gebeurde bij schorpioenen in Mexico, waar de meteoriet die de dinosaurussen uitroeide (de niet vliegende in elk geval) ook de schorpioenen wegvaagde. Maar de schorpioenen in grotten bleven leven en kwamen uiteindelijk weer terug aan de oppervlakte. Ze kregen ook weer een aantal eigenschappen terug van oppervlakteschorpioenen (maar niet hun ogen). Ook interessant uit dit stukje: de diepste schorpioen leeft in een grot op bijna een kilometer diepte!

Nog een manier waarop we onze leefomgeving vernietigen: een vuilnisbelt in de diepzee voor de kust van Californië. En waarschijnlijk is de situatie voor onze kusten niet anders. Wel mooie zeeanemonen en vissen trouwens.

Mooie gedachte van de Naked Pastor waarom hij niet voor een autoritaire benadering kiest: "I thoroughly believe that being weak releases a power that would otherwise hide itself. I think Paul understood this mystery. That’s why he boasted about his weaknesses. It proved that true spiritual wisdom and power was not achieved by human ingenuity, cleverness, intelligence, ambition or charisma." Goeie discussie ook, met onder ander een bespreking van het verband met co-dependency (medeafhankelijkheid).

Interessant artikel in Christianity Today over de 'de-churched'- de christenen die de kerk verlaten. (Een groep waar ik in elk geval in mijn denken bijhoor). Ik behoor tot de eerste groep van christenen die 'have come to recognize that human beings are the vessels of God’s Spirit and not organizations. Over time it dawned on them—This small group is really my church. These are the people I am living out the gospel with. Why do we need the big institution?' Ook belangrijk: deze groep heeft de kerk in theologisch opzicht niet verlaten, maar gelooft in een andere definitie van het begrip kerk dan het gebouw en de dienst op zondag.