donderdag 18 maart 2010

Steampunk, garnalen onder zuidpoolijs, nieuwe ledematen en Peter Hitchens en zijn broer

Foto's van een steampunkbijeenkomst ... gaaf!

De meeste vroege amfibieën blijken nog grotendeels in het water te hebben geleefd. Mogelijk omdat de omstandigheden in de tijd dat ze zich ontwikkelden daar gunstig voor waren, met veel vocht en moerassen. Er waren echter ook genoeg vroege amfibieën die een leven op land leidden, zoals de nieuw ontdekte Fedexia striegeli. Dit dier is om nog een reden interessant: hij is genoemd naar het bedrijf dat het land bezat waar het fossiel gevonden is: FedEx. Bizar.

Onder tweehonderd meter dik ijs op de zuidpool leven garnalen ... Dit is het betere wetenschappelijke onderzoek. En het toont aan dat er zelfs in de 21e eeuw nog plekken op Aarde zijn waar wij nog niks van weten.

Een prehistorische haaienaanval, met zorg gereconstrueerd op basis van fossielen. Jaws is er niks bij!

Binnenkort wordt het mogelijk: wonden genezen zonder littekens, verloren vingertopjes (vingers, of misschien zelfs hele ledematen) groeien weer aan, en heb je een transplantatie nodig? We kweken gewoon een nieuwe nier/lever vul maar in. Gewoon door het gen p21 tijdelijk uit te schakelen. Dit blijkt namelijk een gen te zijn dat zoogdieren wel hebben en amfibieën en reptielen (meesters in de regeneratie: salamanders groeien gewoon een nieuwe poot aan als de oude verdwijnt). Als het bij muizen wordt uitgeschakeld, vertonen ze kenmerken van regeneratie op de plek van een verwonding!

Bloeiende planten waren er eerder dan tot nu toe gedacht. Waarschijnlijk valt hun ontstaan samen met dat van insecten als vliegen, vlinders en bijen (waarvan veel soorten van bloemen afhankelijk zijn). De bloemen en de bijtjes zijn dus echt aan elkaar gekoppeld.

Er komt een film over Martin Luther King, een van de inspirerende christenen uit de vorige eeuw en iemand die het goede nieuws van Gods koninkrijk volgens mij goed had begrepen. 'I have a dream ...'

Peter Hitchens, de broer van atheist Christopher Hitchens, schrijft over zijn bekering en zijn relatie met zijn broer. Ontroerend en prachtig: 'It is my belief that passions as strong as his are more likely to be countered by the unexpected force of poetry, which can ambush the human heart at any time ... My brother and I agree on this: that independence of mind is immensely precious, and that we should try to tell the truth in clear English even if we are disliked for doing so. Oddly enough this leads us, in many things, to be far closer than most people think we are on some questions; closer, sometimes, than we would particularly wish to be.'

De Christian Monist vraagt zich af of het gevaarlijk kan zijn zekerheden ter discussie te stellen. "Is there an intellectual Green Zone outside which, we should not allow ourselves even to ponder or disaster will come? I honestly don’t think so because the denial of knowledge never seems like the best way to preserve our faith. But I’m open to thinking about it."

Interessante discussie op blog The Jesus Creed: je visie op de vrouw, bepaalt ook je visie op de man. Je visie op de man bepaalt je visie op de vrouw. Als je de vrouw ziet als verleidster, zeg je daarmee ook iets over de man, namelijk dat hij slachtoffer is van verleiding.