maandag 11 januari 2010

Starbucks, niet menselijke personen en John Eldredge


Als vervolg op mijn bericht over kerkzijn: wat als Starbucks georganiseerd was als een kerk? Ik heb trouwens afgelopen vrijdag bij de nieuwe Starbucks in Leiden gezeten. Lekker.

Verdienen dolfijnen rechten als niet menselijke personen? En heeft dat theologische consequenties?

Gewervelde dieren kwamen achttien miljoen jaar eerder aan land dan we dachten. En ze waren toen al drie meter lang.

Goed nieuws (eindelijk): koraal kan herstellen van de gevolgen van klimaatverandering. Misschien kan ik over een paar jaar toch nog de rode zee zien!

Een goede Podcast met John and Stasi Eldredge over hun nieuwe boek: Love and War. Het gaat over het huwelijk, en hoe dat de plek is waar God ons wil vormen. Ik heb erg genoten van hun vorige boeken (die waren levensveranderend) en ik neem aan dat hetzelfde geldt voor deze.

Er is afgelopen jaar weer veel gebeurd op het gebied van de cryptozoologie: de studie van uitgestorven geachte, mythische of zeer zeldzame diersoorten, een van mijn interessegebieden (hoewel ik niet meer in het monster van Loch Ness geloof). Hier is een top tien van verhalen uit 2009. Interessant: de baby coelacanthjes. Lief!
(Update: het ziet ernaar uit dat deze site uit de lucht is, helaas.)

Een profiel uit Time over een van mijn favoriete auteurs, C.S. Lewis, uit 1947.

6 opmerkingen:

 1. De link naar cryptomundo werkt niet: moet je een subscriptie voor hebben. Voor de rest: leuk nieuws weer :D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, huh, bizar!
  Ik heb op die pagina gekeken zonder subscriptie!

  Ik ga eens even kijken of ik de oorspronkelijke link kan vinden ...

  Johan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Johan,
  Ik vind die discussie over dolfijnen heel interessant! Maar wat bedoel je met theologische consequenties?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Manon,

  Nou ja, als dolfijnen niet-menselijke personen zijn, wat is hun relatie tot God dan? Dat soort vragen. Zijn ze net als de mens gevallen in zonde (je zou denken van niet, in elk geval niet volgens het bijbelverhaal) en op welke manier is Jezus voor hen relevant?

  Johan

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, dat is wel leuk om over na te denken. Ik zou niet denken dat onze menselijke bijbel(verhalen) en Jezus voor hen relevant zijn, zeker niet zo lang we niet echt met ze kunnen communiceren. Ik zou wel benieuwd zijn naar hun verhalen en eventuele heilige personen. Boeiend, maar voorlopig pure speculatie natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je hebt gelijk dat het pure speculatie is.

  Maar Jezus kwam als mens en niet als dolfijn. Zou Hij zich op een eigen manier aan dolfijnen geopenbaard hebben? Als God in Jezus deel is geworden van de schepping, waartoe ook dolfijnen behoren, kan zijn werk ook voor hen gevolgen hebben. Misschien kwam hij als mens, omdat alleen mensen het geschreven woord kenden en dus een traditie konden doorgeven? Moeten we dolfijnen gaan evangeliseren?
  Hierin liggen de zaden voor een sciencefictionverhaal...

  Johan

  BeantwoordenVerwijderen