zondag 28 februari 2010

Mensenetende krokodillen, rabbi over Jezus, scheiding van de kerk en SF met Jolie

Vroege mensen waren prooi voor een krokodil van meer dan zeven meter, de menseneter genoemd. Hij komt uit hetzelfde gebied (Olduvai) waar veel mensenfossielen zijn gevonden. Sommige van deze botten bevatten bijtsporen van krokodillen.

James Cameron had gelijk: ook op Aarde zijn sommige levensvormen in een netwerk verbonden, net als in de film Avatar. Het gaat om bacteriën in de zeebodem, die met eiwitdraadjes verbonden zijn. Door die draadjes kunnen ze elektronen overdragen. Dit leidt ertoe dat bacteriën dieper in de bodem profijt hebben van de zuurstof die wordt opgenomen door soortgenoten hoger in de bodem. Geen collectief bewustzijn, dat nog net niet.

Een kijk naar verschillende theorieën over de verzoening: wat gebeurde er nu eigenlijk aan het kruis. Het vervagingsmodel dat vaak wordt gebruikt -Jezus die gestraft moet worden zodat God ons kan vergeven- kan leiden tot een beeld van een boze God, die alleen maar onze zonden door de vingers ziet zonder echt van ons te kunnen houden. Deze visie is afkomstig uit de elfde eeuw en is niet de enige mogelijke uitleg.

Joodse Rabbi over Jezus: "Er zijn maar twee groepen die op de messias wachten. De gelovige joden en de gelovige christenen. Als de messias komt, zullen beiden hem met vreugde tegemoet rennen. En we zullen hem een enkele vraag stellen: is dit de eerste keer dat u komt, of de tweede?" Heel interessant.

Ik kom weer eens terug op het onderwerp kerk. De 'Emerging mummy' heeft het ermee gehad en wil een scheiding. "I am undone by his great love towards us. I am following near to Jesus, keenly aware of my own ragamuffin status, leaning so heavily on Him, yearning to follow his steps of wild love and grace. The intimacy with God is most important, the most defining thing about me ... The more I know Him, the more I am grieved." Eerlijk, invoelbaar en tot nadenken stemmend.

Een column van Henk Medema: vijf manieren om God te worden. Heeft een link met mijn recente stukken naar aanleiding van Judas. "Het doet je weldadig aan, te horen: ik ben helemaal geen god, ik ben een mens, ik heb een fout gemaakt. Zo kun je ruimte laten voor een ander. Plaats geven aan God, de Ene, met een hoofdletter."

Een bespreking van de film 2012 uit christelijk perspectief.

Belangrijk filmnieuws om meerdere redenen: Alfonso Cuaron (regisseur van Children of Men (fantastisch) en Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (ook fantastisch)) gaat een SF-film maken over een vrouw die de enige overlevende is op een ruimteschip. De vrouw wordt gespeeld door Angelina Jolie. Ehm... die niet geheel onaantrekkelijk is. Dus ... dat is iets om naar uit te zien!