donderdag 25 februari 2010

Nog twee weken wachten ...

... en dan verschijnt dit boek! Het staat op de website van uitgeverij Medema bij de verwachte boeken. En ook elders op het internet is het al te vinden. Het is nu echt zo ver. Het staat op stapel. Het komt eraan. Het naakt. (De grap in Van nul tot nu is me altijd bijgebleven.) Ik heb zelfs begrepen dat er op/rond 13 maart iets als een boekpresentatie of zoiets zou kunnen plaatsvinden. De details heb ik nog niet, ik wacht met spanning af.

Maar goed, het zal niemand ontgaan waarom ik zo enthousiast ben over deze nieuwe uitgave. Zoals het ook niemand zal zijn ontgaan dat de titel van dit boek overeenkomt met de titel van deze blog. En dat de naam van de auteur overeenkomt met die van de auteur van deze blog. Ik ben het namelijk. En het voelt toch wel bijzonder dat er weer een boek van mijn hand uitkomt.
Ik heb het al eerder meegemaakt, met Neptunus en Het Wrak. Maar deze keer is het toch anders. Dat waren verhalen. Christelijke thrillers. Dit is mijn eerste bijbelstudieboek. En tegelijk is het een boek waarin ik iets van mijn hart laat zien, en anderen laat zien wat ik de laatste jaren onder ogen heb moeten zien aan mijn eigen onvrijheid en op welke manieren ik naar echte vrijheid ben toegegroeid.

In februari 2008 begon ik eraan te schrijven. Bijna twee jaar geleden alweer. En nu is het er bijna. En ondertussen realiseer ik me scherp dat ik veel dingen die ik heb opgeschreven nog steeds zelf niet consequent toepas. Dat ik nog maar geroken heb aan de geur van de vrijheid, dat ik tot nu toe nog maar tot mijn enkels in dat frisse water heb gestaan, maar dat ik nog lang niet koppie onder ben gegaan. Maar ik groei. En dat is waar dit boek naar toe leidt, dat het een proces is. Het kan ook niet anders, gezien de stelling die ik verdedig, namelijk dat onze vrijheid afhankelijk is van onze relatie met God. Hoe dichter bij God, hoe vrijer je wordt. En relaties zijn geen wiskundige formules, geen drie stappen naar innerlijke ontplooiing, geen puzzels die je met de juiste stukjes in elkaar kunt zetten. Een relatie is niets meer en niets minder dan de dans tussen twee personen, die hun wezen met elkaar delen, en zo op de ander gaan lijken, terwijl ze toch zichzelf blijven. Relaties zijn organisch. En dat geldt ook voor onze vrijheid. Het enige dat wij hoeven doen is vertrouwen op God, ons aan hem overgeven, en dan zien hoe hij ons maakt tot vrije, echte, levende personen. Echte mensen. Mensen die uit eigen keuze dat geschenk van onvoorwaardelijke liefde uitdelen aan anderen. En zo die dans van vrijheid, leven en persoonlijkheid doen groeien. Waardoor het karakter van God, zijn glorie, zichtbaar wordt. Uiteindelijk in de hele Aarde en in de hele hemel. Dat is waar mijn boek over gaat.
En over een paar weken ligt het heel concreet in de christelijke boekwinkels en in de internetboekshops. Er kan niks meer aan veranderd worden. Het is uit mijn handen. Ik kan alleen hopen dat de woorden zoals ze er nu in staan anderen ook iets te zeggen hebben. Dat is waar ik naar verlang: dat mensen iets van hun eigen verlangens en ervaringen herkennen in de mijne, en dat ze zullen ontdekken dat God daar ook iets mee te maken heeft. Ik hoop dat het beeld dat sommige mensen van God hebben, dat hij een starre, stugge tiran is, die wil dat wij zijn slaven zijn, op zijn grondvesten gaat wankelen, en dat ze oog krijgen voor de mogelijkheid dat God totaal anders is: een dynamische gemeenschap van personen, die door niets anders gedreven worden dan totale, onzelfzuchtige liefde, en die dat met ons willen delen. De mogelijkheid dat God werkelijk goed is. Niet maar een beetje, maar echt. Dat zijn wil het beste is dat ons kan overkomen. En dat het ons tot onze bestemming brengt als wij ons daarvoor openstellen.

En ik hoop dat ik door het verschijnen van dit boek, wellicht in combinatie met deze blog en andere uitingen, gelegenheden krijg om met mensen over deze onderwerpen te praten. Om te luisteren naar de verhalen van anderen, om onze levens te delen, om de luister en glorie van God aan elkaar te laten zien, totdat wij allen samen door ons geloof en door onze kennis van de Zoon van God een eenheid vormen, de eenheid van de volmaakte mens, van de tot volle wasdom gekomen volheid van Christus (Efeze 4:13). Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren.

In aanloop naar het verschijnen van het boek zal ik de komende twee weken een paar tipjes van de sluier oplichten over hoe ik tot het schrijven van dit boek ben gekomen, wat er gebeurde op de conferentie in Australiƫ (die in het boek wel wordt genoemd, maar niet wordt beschreven) en welk grote struikelblok ik halverwege het schrijven moest overwinnen voor ik verder kon ...
Maar eerst morgen een blogbericht over een mogelijk controversieel onderwerp ... bereid je er maar alvast op voor :-)