donderdag 11 februari 2010

Bizarre vis, plant met gist, Miyazaki en Stephen Lawhead


Video-opnames van een vrij bizarre vis: de haringkoning. De langste beenvis ter wereld (zou 17 meter kunnen worden) en de inspiratie (waarschijnlijk) voor verhalen over zeeslangen. Kijk naar de manier waarop hij zwemt. Fascinerend.

Jupitermaan Europa is niet de enige plek in het zonnestelsel waar onder vele kilometers ijs een zilte oceaan vermoed wordt, en dus de mogelijkheid van leven. Voor Saturnusmaan Enceladus geldt hetzelfde. Uit waarnemingen blijkt dat er waarschijnlijk vloeibaar water is, energie (die het water opwarmt) en koolstofverbindingen: de belangrijkste bouwstenen van leven.

Een Europese plant wordt warmer dan zijn omgeving (en dus zichtbaar voor dieren die infrarood waarnemen) door een samenwerking met een soort gist. Biologie is toch wel vreemd hoor. 

Gisteren kwam het nieuws uit dat Batman Begins en The Dark Knight-regisseur Christopher Nolan de derde nieuwe Batman film zal maken. En dat niet alleen, hij zal ook een mentorfunctie vervullen voor een nieuwe Supermanfilm. Dat is goed nieuws! Filmwebsite Total Film bespreekt 18 mogelijke plots voor een derde Batmanfilm.

Zoals ik al eens zei ben ik een Animefan. Total Film geeft de 10 mooiste momenten uit Studio Ghibli-films (van Hayao Miyazaki). Ik weet niet of ik deze momenten zou hebben gekozen, maar hee, aandacht voor deze prachtige films is altijd goed. Over Miyazaki gesproken: Nausicaa staat op positie 444 in de Vlaamse Strip top 500 aller tijden. Ik ben deze serie ook aan het volgen en ben groot fan!

Er komt een nieuwe versie van Disney-SF-film The Black Hole. Cool! Altijd goed om bizarre wetenschap op het bioscoopscherm te zien. Ergens in de komende maanden ga ik zelf ook een verhaal schrijven waar een zwart gat in voorkomt, maar die heeft een heel ander doel ...

Een indrukwekkende trailer voor The Last Airbender: het zal er in elk geval indrukwekkend uitzien. En de nieuwe trailer voor Toy Story 3 maakt me ook nieuwsgierig. Pixar staat voor kwaliteit!

Stephen Lawhead werkt aan een nieuw boek!