donderdag 4 februari 2010

Bewust in coma, diepzee zoetwaterpaling, en aanwezige introverten

Een man in coma bleek bij bewustzijn, en kon met onderzoekers communiceren door aan verschillende dingen te denken. Ten eerste is gedachtenlezen niet meer zo vergezocht. Ten tweede kunnen wel eens meer mensen in coma toch bij bewustzijn zijn. En niet in staat op een andere manier te communiceren. Dit is een van de engste dingen die je kunnen overkomen (ik refereer eraan in mijn nieuwste verhaal). Daarom is deze ontdekking natuurlijk goed nieuws.

Een wetenschapper schrijft een Dr. Who-verhaal over echte wetenschap. Supernova's worden zo nog interessanter dan ze al waren ...

Levensvormen uit het Ediacara-tijdperk blijken in staat te zijn geweest zich voort te bewegen, op eenzelfde manier als de zee-anemonen van tegenwoordig. Dat blijkt uit fossiele sporen. Het suggereert dat deze levensvormen dieren waren en beschikten over iets als spieren.

Zoetwateralen, oftewel paling, stammen af van diepwatersoorten. Kijk vooral goed naar de horrorfoto's van palinglarven. Prachtig!

Er komt een nieuwe verfilming van de SF-klassieker Dune. De regisseur belooft dat het geen actiespektakel zal worden. Hij heeft het boek tien keer gelezen, zegt hij. Als de wormen maar spectaculair in beeld komen.

Een van de oscarnominaties in de categorie Animatiefilm: The Book of Kells. Wil ik zien! Maar waarom Ponyo, de jongste Miyazaki-creatie niet is genomineerd wil ik wel eens weten.

Vijf manieren om een SF-film als Avatar te bespreken. Een link die ik via Twitter toegestuurd kreeg.

Over Twitter gesproken: volgens deze schrijver helpt het je een betere volgeling van Jezus te worden. "A good beer is a subtle symmetry between froth and substance. A good life is a dance of depth and surface."

Een interessante boekbespreking over de rol van introverte mensen in de kerk. In onze cultuur, seculier en religieus, is extravertie de norm. Denk aan de leus: 'brutalen hebben de halve wereld'. Maar in hoeverre komt die wereldse nadruk overeen met hoe God over ons denkt? "We cannot find freedom in our introversion until we embrace our primary identities as sons and daughters of God. Inderstanding our introversion is not the end of our self-discovery and growth; it is a beginning point for learning how to love God and others as ourselves."