vrijdag 19 februari 2010

Planktonetende vissen, balpenfilmpjes, vroege schrijvers en vogels

Voordat walvissen (en reuzenhaaien) zicht met hun baleinen op het plankton stortten, waren er beenvissen die van die allerkleinste deeltjes en beestjes leefde. Vissen met baleinen, zeg maar. Er waren er een paar bekend (Leedsichthys, een reus van mogelijk twintig meter lang!). Nu blijkt dat men heel lang botten van deze filteraars heeft aangezien voor die van roofvissen, op basis van de vinnen, terwijl ze naar de kaken hadden moeten kijken. Er waren veel meer soorten 'baleinvissen'.

Trailer voor een korte film in het steampunk-genre (in het kort: technologie gebaseerd op stoomkracht en niet bezine), over een pijlinktvisonderzeeboot. Yes!

Interview met fantasy-auteur Jeffrey Overstreet, onder andere waar hij zijn inspiratie vandaan haalt, waarom verbeelding belangrijk is en wat de relatie is tussen geloof en fantasy. Aanrader.

Een korte geschiedenis van zowat alles, gemaakt in balpen. Briljant. Zelfs een 'zoom out' zoals in het begin van Contact. Plus monty pythoneske humor.

Dit voorstel is mooi: een 'dieptenkrabber' in plaats van een wolkenkrabber. Met op de onderste verdieping, op 400 meter diepte, een laboratorium. Kan ik al intekenen op een woning daar?

Al meer dan dertigduizend jaar geleden gebruikten mensen overal in Frankrijk de zelfde symbolen in hun grottekeningen. Waarschijnlijk een vorm van een rudimentaire tekentaal. Er zijn 26 tekens die steeds weer terugkomen, ook buiten Frankrijk. Het suggereert bovendien dat de 'symbolische explosie' - het moment dat mensen begonnen te denken zoals wij dat nu doen - eerder plaatsvond dan men tot nu toe dacht. Schrijven en communiceren zit diep in onze genen.

Vogels zien beter en meer kleuren dan wij! Ons netvlies is gevoelig voor rood, blauw en groen licht, maar dat van kippen en aanverwanten kan ook violet en een deel van het ultraviolette spectrum onderscheiden. Ze beschikken ook nog over een soort dubbele kegelcel, die mogelijk helpt bij het waarnemen van beweging. En ze hebben speciale structuren die steeds een specifieke golflengte doorlaten. Zouden dinosaurussen ook zulke ogen hebben gehad?

De nieuwe film Contagion gaat er steeds indrukwekkender uitzien. Regisseur Steven Soderbergh (o.a. Oceans 11) heeft goede acteurs gestrikt, onder andere Laurence Fishburne ('Morpheus'). En het is een film over een wereldwijde virusuitbraak. Exiting!

Een interessante overdenking: "Christians are not simply for replicating Christians, they are for contributing to God’s creation, and creating things (as bearers of the image of the creator)."