donderdag 25 februari 2010

koralen overleven, samenwerkende potvissen, filmposters met pixarinvloeden en lego

Deze editie met links begint in elk geval als een visseneditie. Ik heb helemaal niks met vissen, hoor, echt niet ...

Koralen zullen waarschijnlijk niet overal uitsterven door het broeikaseffect en de opwarming van de Aarde. In de Andamanzee, relatief warm, vonden onderzoekers koralen in symbiose met andere algensoorten dan op andere plaatsen. Deze algen groeiden bij hogere temperaturen, zodat de koralen ook bij hogere temperaturen konden blijven leven.

Overbevissing leidt ertoe dat vissen kleiner worden. Zo waren platvissen vroeger groter. Kijk bijvoorbeeld deze heilbot

Dat dolfijnen en orca's samenwerken bij het jagen weten we al uit zulke fijne natuurdocumentaireseries als Blue Planet, Planet Earth en Life. Nu heeft men ook aanwijzingen gevonden dat potvissen hetzelfde doen, maar dan op 1000 meter diepte in de diepzee. Daar werken ze samen om pijlinktvissen tot een prooibal bijeen te jagen, waaruit ze vervolgens naar hartenlust kunnen eten.

Belangwekkend: Marnix Medema legt nog eens uit hoe we kunnen weten dat mensen en apen een gemeenschappelijke voorouder hebben, iets waar veel christenen nog steeds aan twijfelen. "Over het algemeen is het echter mijn stellige overtuiging dat we de feiten die we in Gods schepping lezen niet uit de weg moeten gaan. We moeten als christenen niet onze kop in het zand steken, maar mogen vertrouwen dat we in zowel Gods Woord als God Schepping waarheid zullen vinden. Ook als er moeilijke vragen liggen, en ook als we op veel punten nog lang niet alles weten…" Ik ga deze serie volgen.

Ik vind dit wel een interessante film: Dragon Fire. Omschreven als 'Moby Dick ... maar dan met draken.' 

De uitdaging op de Empire-website: mix filmposters met karakters van Pixar. Hilarische resultaten. En het wordt wel erg geeky als iemand daarvoor een filmposter van een Pixarfilm gebruikt ...

De nieuwe Superman-film krijgt naast een goede producer (Christopher Nolan), ook een goede schrijver uit de Batman-stal: David Goyer.

De zeventien meest geweldige Lego-bouwwerken ooit! Ik was altijd een groot fan van Lego en de flexibiliteit die het je bood. Ik dacht er echter nooit aan om dit te maken. Han Solo - bevroren - van lego. Wall E van lego en echte kunst. Van lego.  

Boeken krijgen tegenwoordig ook trailers. Hier is die voor Against all things ending, het derde deel van The Final Chronicles of Thomas Covenant, een van de boeken waar ik dit jaar erg naar uitkijk.