zondag 1 januari 2012

Mijn laatste nieuwjaarsbericht?

Wel als je gelooft in de vergezochte theorie dat de kalender van de Maya's eindigt in december 2012 en dat daarom het einde van de wereld nabij is. Dit gegeven leidt weliswaar tot nogal overdreven rampenfilms (2012 was nou niet de beste film die ik ooit gezien heb, al was de uitbarsting van Yellowstone wel spectaculair), maar over de toekomstvoorspellende gaven van de Maya's ben ik nogal sceptisch. En we hebben geen machten van buitenaf nodig om ons bestaan ten einde te brengen: een blik op de krantenkoppen is genoeg om als een struisvogel het hoofd in het zand te willen steken. Ik was echter niet van plan om een heel cynisch of pessimistisch nieuwjaarsbericht te gaan schrijven - er zijn namelijk het afgelopen jaar vel heel goede en waardevolle dingen gebeurd en ik kijk vooruit naar een jaar dat nog veel meer interessante ontwikkelingen en uitdagingen gaat brengen!
Eerst maar even de terugblik op 2011. Een vriend zei gisteren toen we het over het afgelopen jaar hadden: "Een beter jaar kun je niet hebben!" Ik zet daar zelf nog wel een vraagteken achter, maar er zijn dit jaar een heel aantal goede dingen gebeurd.

Ten eerste heb ik een mobiele telefoon aangeschaft, waar ik veel plezier van heb, en ben ik actief geworden op Facebook. De sociale media hebben me in contact gebracht met oude kennissen en vrienden en met nieuwe contacten en daar geniet ik erg van (hoewel het internet natuurlijk ook tijdrovend blijft).
Ten tweede heb ik computerspellen uitgespeeld (waaronder Mass Effect 2: briljant!), en goede boeken gelezen en herlezen (Surprised by Hope blijft overtuigend, Planet Narnia was interessant en Wij zijn ons Brein was fascinerend). Ik heb de serie Star Trek Enterprise uitgekeken, kon van een vriend twee seizoenen van Battlestar Galactica lenen (beste SF-serie ooit!) en ben nu Andromeda aan het kijken. Het filmjaar 2011 viel tegen (weinig inspirerende 'blockbusters' en ook op animatiegebied viel het tegen (Cars 2?)), maar vooral in het voorjaar waren er goede films (The King's Speech en True Grit waren beide fantastisch). Op muziekgebied heb ik eindelijk de serie 'American Recordings' van Johnny Cash ontdekt!
Ten derde ben ik op reis geweest naar de Verenigde Staten, en als bonus ook nog eens naar Wales - en ik kreeg op beide reizen de kans om in rotspoeltjes naar garnaaltjes, zee-anemonen en heremietkreeftjes te zoeken. En ik ontmoette in Minneapolis een van mijn favoriete denkers en auteurs: Greg Boyd!
Ten vierde (het wordt langzaam serieuzer) heb ik dit jaar weer heel wat geschreven. Minder dan ik van te voren gehoopt had - een verhaal, enkele liedteksten en 199 blogberichten. Hmm ... als je het zo bij elkaar ziet is het toch best veel! En ik kreeg ook nog de kans om een aantal foto's en korte overdenkingen bij te dragen aan Het Boek van de Natuur, dat in november verscheen. Van harte aanbevolen! Ik kreeg ook positieve reacties dit jaar op Indrukwekkende Vrijheid, dat in 2010 verscheen, waar veel mensen zich in bleken te herkennen en dat voor sommigen een 'boost' voor het geloofsleven teweegbracht. Helaas wordt het uit de handel gehaald, dus als je het nog niet hebt: nu is je kans!
Ten vijfde ging ik deze zomer opnieuw naar de kerk, na een jaar weg te zijn gebleven. Ik merkte dat ik schuld opwekkende boodschappen sneller ter zijde kon schuiven, maar ik realiseerde me ook dat ik me echt niet meer thuis voel in een traditionele evangelische kerk. Ik ben daarom ook blij dat mijn contacten met de huiskerk in Almere zijn geïntensiveerd.
Ten zesde kreeg ik op mijn werk de kans om meer verantwoordelijkheid op me te nemen. Nou ja, de kans - het was een aanbod dat ik niet in staat was te weigeren (om aan The Godfather te refereren), maar ik heb het wel aangenomen. Wegens het ontslag van een collega werd ik verantwoordelijk voor het Tijdschrift voor Diergeneeskunde. Dit leidde tot een excellente beoordeling (waarvoor ik een bonus kreeg) en een functiewijziging per 1 januari 2012 - dan word ik namelijk officieel eindredacteur! Ik heb ook genoten van het maken van tijdschriften dit jaar, vooral omdat we werkten met een nieuwe opmaak en een meer journalistieke insteek. Dat was niet alleen voor de lezers prettig, maar ook voor de makers.
Ten zevende zal mijn traditionele Valentijnsdagbericht dit jaar anders van karakter worden, omdat ik een vriendin heb. Dat is wel wennen na een lang vrijgezellenbestaan, maar we genieten er allebei enorm van. Niet alleen is ze lief, mooi en intelligent (en ook nog een schrijver!), we delen ook nog eens veel interesses - zo wilde mijn vriendin de fossielen zien in Naturalis in Leiden (dat voorstel viel bij mij in goede aarde) en hebben we de afgelopen week de 'extended edition' bekeken van The Lord of the Rings!).
Allemaal goede dingen. Maar sommige ervan hebben me veel moeite gekost. Zo had ik in het voorjaar, eigenlijk tot en met juli, last van slaapproblemen. De druk op het werk maakte het niet makkelijker, maar een oogontsteking, de verwijdering van een verstandskies en enkele moeilijke beslissingen werkten ook niet mee. Mijn slaap blijft helaas mijn achilleshiel. Ik ben ook weer verder aangekomen wat betreft mijn gewicht. Ik merk dat ik zoveel energie moet investeren op kantoor dat ik makkelijk val voor de verleidingen van snacks en ongezond eten. En me daar druk over maken geeft alleen nog maar meer stress. Mijn eczeem speelt ook nog steeds op - een ziekte die zeker met stress te maken heeft. En ik merk dat het ook moeilijk is de tijd te nemen om naar God te luisteren. 2011 was dus een van mijn beste jaren ooit, maar in mijn beleving ook een van de moeilijkste. Maar misschien zit het leven zo in elkaar - rozen pluk je niet zonder doorns.

Daarom is mijn eerste hoop voor 2012 dat ik meer zelfvertrouwen ontwikkel op kantoor, en dat de druk om in mijn eentje voor een heel tijdschrift verantwoordelijk te zijn wat zal afnemen. Als ik aan het eind van de dag wat meer energie over houd, kan ik beter voor mijzelf en mijn gezondheid zorgen. En hopelijk blijft mijn slaap dan ook wat beter.
Mijn hoop is verder dat mijn relatie met Bianca zich blijft ontwikkelen en we elkaar nog beter leren kennen en vertrouwen. Ik kijk uit naar alle leuke activiteiten die we gaan ondernemen, maar ook naar de rustige tijd samen om te schrijven, te lezen en andere dingen te doen. Ook het ontmoeten van elkaars familie en vrienden staat op de agenda, en dat is natuurlijk ook spannend.
Verder hoop ik mijn banden met de huiskerk in Almere nog strakker aan te halen en bij meer van hun 'meetings' aanwezig te zijn - dit is een groep van gelovigen bij wie ik me thuis voel. Ik ben heel benieuwd wat uit dit contact voortkomt.
Ik hoop in 2012 toch ook weer het een en ander te schrijven, onder andere de twee nog ontbrekende verhalen voor mijn sciencefictionproject. Ik heb afgelopen jaar ook een serie berichten op mijn blog geschreven, die ik wil bewerken en uitbreiden voor een nieuw 'non fictie'-project. Mijn blog gaat ook door, maar om meer tijd over te houden voor mijn andere projecten zal ik wat vaker berichten herplaatsen die ik eerder heb geschreven. Zo wil ik dit jaar een serie gaan plaatsen over het 'stiekeme koninkrijk' die ik al in mijn computer heb staan. Maar ik ga zeker door met het publiceren van nieuwe film- en boekbesprekingen. (Ik hoop ook met dat materiaal ooit iets te kunnen doen wat betreft publicatie op papier).
In 2012 hoop ik verder weer nieuwe contacten met mensen te leggen. Ik hoop op ontmoetingen die leiden tot wederzijdse inspiratie en misschien wel samenwerking. Verder zal ik in elk geval in maart weer spreken in een gemeente in Rotterdam, en ik hoop eigenlijk op meer gelegenheden van die aard.
Mijn reisplannen tot 2012 bevatten een lang weekeinde in Londen met mijn vriendin en een reis naar Nieuw-Zeeland in december om mijn goede vriend David (bekend voor de lezers van Indrukwekkende Vrijheid) te bezoeken. En om enkele locaties uit The Lord of the Rings en The Hobbit te zien, natuurlijk.
Ik verwacht verder weer te genieten van computerspellen (Ik ben al begonnen aan Uncharted 3 (filmisch) en kijk uit naar Mass Effect 3 dat in maart uitkomt!), van TV-series (het laatste seizoen van Battlestar Galactica hoop ik te kunnen kijken), van films (het belooft een fantastisch jaar te worden, met onder andere The Dark Knight Rises, The Amazing Spider-Man, The Avengers, Prometheus, John Carter, The Hobbit, Brave (van Pixar) en Skyfall (Bond!)) en van boeken (het slot van Tales from the Malazan Book of the Fallen van Steven Erikson en van de Shadowmarch-serie van Tad Williams, en de Pensees van Pascal). Ik wil ook weer naar een stripboekenbeurs, een fantasyfestival en een boekenmarkt in Dordrecht. Ja, ik blijf ook in 2012 geeky.
Ten slotte komen er dit jaar waarschijnlijk geen 'sociale media' of 'gadgets' bij, maar wel een nieuwe hobby (of beter: een nieuw onderdeel van een bestaande hobby). Ik ben van plan een zeeaquarium te gaan opzetten. Ik heb al drie zoetwateraquariums (waar ik veel van geniet, onder andere van de maanvissen in mijn grote aquarium en de slakkehuisbroedende cichliden in mijn andere aquarium, die hopelijk dit jaar voor nageslacht gaan zorgen), maar ik zou ook graag eens zelf garnaaltjes, een heremietkreeftje en een zeeegel willen houden - ik kijk niet voor niets graag in getijdepoeltjes! Ik wil me gaan inlezen en dan in het voorjaar de aanschaf doen. Op die manier wordt de bonus goed besteed. (Dat was trouwens het idee van mijn vriendin - zij stimuleert mij een vierde aquarium erbij te nemen! Kan ik nog gelukkiger zijn?).

Het lijstje met plannen en verwachtingen voor 2012 is weer aan de lange kant geworden. De realiteit leert dat er waarschijnlijk heel wat niet gebeurt, maar dat er dingen plaatsvinden die ik niet had kunnen voorspellen (zoals dat ook in 2011 gebeurde). Ik hoop de kansen en uitdagingen in elk geval aan te grijpen om verder te groeien en meer mezelf te worden. Maar voorlopig houd ik me daar even niet mee bezig. Nu is het tijd voor mijn vaste traditie op nieuwjaarsdag: de 'badjasdag'. Een dag lang films kijken en oliebollen en appelflappen eten. Zo wordt de toon voor het nieuwe jaar ten minste goed gezet!