vrijdag 20 januari 2012

Eb en vloed in Wales

De zee speelt een belangrijke rol in het leven van de mensen aan de kust van Wales. Het spel van eb en vloed, hoog en laag water, levert mooie tafereeltjes op - zoals in het stadje waar we langs kwamen, waar de haven was drooggevallen en de zeilbootjes nu op land lagen te wachten op de vloed, of in het natuurgebied waar het terugtrekkende water slik had laten droogvallen, waar tientallen ganzen en andere wadvogels zochten naar voedsel.

Een interessant volksgebruik dat we waarnamen was het vissen naar krabben in het stilstaande water van een haven die door het lage tij was afgesloten van de zee. De plaatselijke bevolking bond een stukje spek aan een draadje en hing dat in het water. Niet alleen ik vind spek lekker, krabben vinden dat kennelijk ook. Ze hadden er al een aantal zitten in een emmertje. Wat ze er vervolgens mee deden, weet ik niet.

2 opmerkingen:

 1. Krabben zijn dol op spek, dat weet ook ieder kind in Zeeland ... in de zomermaanden wordt elke krab op de Grevelingen minimaal 21 keer per dag uit het water gevist. Touwtje met een knijper, spek eraan, bingo.

  En na een uurtje in een emmertje tre hebben gezeten met wat soortgenoten weer teruggezet, want te klein om te eten. Emmertje om op de steiger, krabbenrace. Totdat zo'n krab natuurlijk een hele zomer spek heeft gegeten, dan wordt het langzaamaan consumptietechnisch interessant ... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fascinerend.
  Het is dus een soort internationaal fenomeen!
  Erg leuk om te weten!

  Johan

  BeantwoordenVerwijderen