De gezonken kadavers van dode walvissen vormen een apart biotoop in de diepzee. Ze bieden een plotselinge overvloed van vetten en eiwitten waar verschillende dieren jarenlang van kunnen leven. Heel wat soorten lijken specifiek aangepast voor een bestaan op botten van walvissen en er zijn aanwijzingen dat die afstammen van soorten die leefden op gezonken botten van uitgestorven dieren als zeereptielen en dergelijke. Dat geldt bijvoorbeeld voor de botslakken: slakkensoorten die op walvisbotten leven en ze zelfs eten!
De 'zee-engel', een soort zwemmende naaktslak, ziet er schattig uit, maar blijkt een dodelijk roofdier. Mooi filmpje, maar waarom ze er in Japan de muziek uit de film Nausicaa onder moeten zetten? Rare jongens, die Japanners.
De trailer voor de vierde Pirates of the Caribbean-film suggereert een ouderwets goed avontuur, en veel Captain Jack Sparrow! (En Penelope Cruz, ook niet onaardig natuurlijk).
En de trailer voor de animatiefilm Summer Wars is ook veelbelovend! Hij is in Nederland al te huren bij de betere videotheek, in elk geval bij die bij mij in de buurt! Binnenkort een recensie dus.
Voor de SF-film Gravity, van regisseur Alphonso Cuaron, is een nieuwe acteur gevonden: George Clooney. Hij speelde ook een astronaut in de remake van Solaris, een film die ik binnenkort maar weer eens moet bekijken.
Wel erg geeky combinatie: dinosaurussen en superhelden.
Een vorm van vrije wil lijkt kenmerkend voor alle dieren. Ook fruitvliegjes blijken te kunnen kiezen (volgens mij schreef ik daar al over in mijn boek, trouwens). Er ontspint zich trouwens in de comments een interessante discussie over het bestaan van vrije wil.
Interessant interview met filosoof Evert Jan Ouweneel (zoon van Willem): "Het viel ons op dat het in de meeste Grote Verhalen óf aankomt op de goede wil van de mens, óf aankomt op het verlangen naar een hemelse werkelijkheid. En dat terwijl wij juist het onvermogen van de mens zagen en zochten naar een helpende Hand om deze áárde te herstellen. We zochten nieuwe moed om door te leven en nieuwe hoop om door te geven." Een heel herkenbare reis van iemand uit hetzelfde 'kerkgenootschap' als ik. Een echte broeder! En hij komt uit op een herkenbaar punt. "Alleen de Bijbel vertelt over een God Die belooft de aarde te herstellen. Niks voorwaardelijks dus, maar een belofte."
De Naked Pastor geniet van zijn intellectuele vrijheid sinds hij de kerk heeft verlaten. "Some commenters, all of whom I appreciate and respect, now ask if I am a believer or an atheist. I can’t answer that question. But I personally take it as a compliment that I am difficult to label. I have always rejected labels, and I will continue to do so." Ik vraag me af of we als gemeenschappen van Jezus-volgers op een oprechte manier intellectuele vrijheid kunnen nastreven - vragen blijven stellen - labels verwerpen. Is dat mogelijk?
De Rabbit Room stelt de vraag hoe ons leven zou veranderen als we echt zouden geloven dat God alomtegenwoordig is, dat wil zeggen: hier bij je aanwezig, in het nu. Dat we hem niet hoeven op te roepen, niet bij hem hoeven komen, maar dat we, zoals Paulus al zegt, in hem bewegen, leven en zijn. "Can it be possible that the manifestation of that Presence is merely awaiting our recognition, our trust, our faith-response to the Fact of omnipresence that is stated in the Word of God? ... Would every moment become a different facet of worship? Would washing dishes or writing a song or spending time with my children become a form of worshiping God?"
Goede woorden van Wayne Jacobson, gebaseerd op een geschenk van zijn kleindochter - het is niet het geschenk dat de waarde van de gever bepaalt, maar de gever die de waarde van het geschenk bepaalt: "Religious obligation led us to believe that our worthiness to God derived from the quality of work we can do, the gifts we can give, or the heights we can achieve. Jesus taught us something different. Because we are already special to God, even our most immature and faltering attempts bring great joy to his heart."