donderdag 9 december 2010

Dimetrodon, nieuwe vissen, speculatieve biologie, Elysium en sprookjesfilms

Dinosaurusnieuws: het meest complete skelet van zoogdierachtig reptiel Dimetrodon ooit gevonden, en een nieuwe gehoornde dinosaurus, uit Zuid-Korea, met een bizarre vinachtige staart!

Voor de aquariumliefhebbers en anderen die in vissen geinteresseerd zijn (anders dan om ze op te eten): de salamandervis (Lepidogalaxias salamandroides), die alleen voorkomt in een klein gebiedje in Australiƫ, is wel heel bijzonder. Niet alleen overleeft hij droogte door zich in te graven en gebruikt hij inwendige bevruchting om zich voort te planten, hij is ook de enige vis ter wereld die zijn kop kan bewegen! (Zie daarvoor het filmpje). Verder is er een nieuwe hommelmeerval ontdekt, een nieuwe cichlide uit Egypte en een nieuwe grottenvis in Indonesiƫ.

Een nieuw ontdekte kameleonsoort uit Madagscar is zo klein dat hij past op een vingernagel.

Nieuwe speculatieve biologie, nu over een gefantaseerde planeet Furaha. Goed uitgedacht, mooi getekend en met authentieke quotes. Beter kan het niet ...

De bekende 'hobbit' op het eiland Flores werd mogelijk bedreigd door een enorme soort niet vliegende ooievaar, waarvan nu fossielen zijn gevonden.

Vroege cartoons van Bill 'Calvin and Hobbes' Watterson. Zijn stijl is nooit ingrijpend veranderd, en dat is geen kritiek!

Er komt een nieuwe film van Neil 'District 9' Blomkamp, nu over een planeet ver weg: Elysium.

De eerste beelden van de volgende Pirates of the Caribbean-film. En alle tot nu toe bekende informatie over de tweede film over Sherlock Holmes.

De Rabbitroom roept ons op de klassieken te lezen: Dante, Tolstoy en Dickens. Misschien moet ik er maar gehoor aan geven. De genoemde voorbeelden zijn inspirerend.

Mike Cosper vraagt zich af waarom Disney heeft besloten geen sprookjesfilms meer te maken. Waarin ligt de kloof tussen de opgroeiende kinderen van vandaag de dag en de wereld van de sprookjes? "Maybe the idea of being part of a larger story (like the redeemed kingdom of Sleeping Beauty) doesn’t connect to a world of narcissism, where the story is all about us (like Hannah Montana). Maybe too, we hate the idea of being rescued. We’d rather believe that we could save ourselves." Maar er is hoop: "One thing I’m certain of: the fairy tale isn’t finished. Even if Disney isn’t telling the story, it will continue to be told. A beautiful bride will be held captive, and at the cost of his life, the prince will rescue her. Until Jesus returns, (and probably thereafter) we’ll want to hear the story again and again. Because it’s true." Tolkien zou het er mee eens zijn (hoewel hij de Disney varianten van sprookjes als zwakke aftreksels van de originelen zou beschouwen).