maandag 27 september 2010

Taaie overlevers, walvisetende potvissen, Godzilla, de hemel en de kerk

Bacteriën uit de zeebodem van de Noordelijke ijszee, zouden wel eens honderd miljoen jaar kunnen hebben overleefd in een vorm van winterslaap. Dat betekent: sinds de tijd van de dinosaurussen.

Over dinosaurussen gesproken: een pas ontdekt familielid van de Triceratops had geen drie horens, maar vijftien.

De voorouders van de potvis waren roofdieren die walvissen aten. Ze kwamen samen voor met de reuzenhaai Gargarodon megalodon, ook een walviseter.

Natuurkundigen weten op basis van de relativiteitstheorie dat voor wie sneller beweegt, de tijd ook sneller gaat. Wie met een ruimteschip met bijna de lichtsnelheid een jaar onderweg is, komt terug en ontdekt dat op Aarde honderd jaar zijn voorbijgegaan. Maar dit effect van snelheid op tijd blijkt met heel nauwkeurige klokken ook al te meten bij veel lagere snelheden, zoals die van een hardloper. Er is zelfs al verschil tussen het verloop van de tijd op de hoogte van je voeten en op de hoogte van je gezicht. Weird ...

Godzilla komt terug op het grote bioscoopscherm. In 3D natuurlijk.

De nieuwste trailer voor de volgende Harry Potter-film. The Deathly Hallows, deel 1.  Episch.

En het nieuws van de verfilming van een van mijn favoriete SF-boeken: The Day of the Triffids. Hopelijk blijven ze een beetje trouw aan het verhaal.

Britse acteur Stephen Fry zal in de volgende Sherlock Holmes-film de broer van Sherlock, Mycroft, spelen. En Daniel Day Lewis speelt waarschijnlijk Holmes' aartsvijand, de napoleon van de misdaad, professor Moriarty.

We blijven even bij het thema van de hoop. In films en verhalen wordt de hemel vaak afgebeeld in grijstinten en de aarde in kleur. Maar, zegt Jared Wilson: "Heaven is not some thin place, some cosmic hyperbaric chamber for disembodied spirits only. It is realer, truer, grander ... The staggering beauty of this realer reality is that heaven is not a holding pattern but an approaching land. Our own world is groaning for our and its redemption, and in the consummation of the kingdom at the swiftly coming return of our Lord, every nook and cranny of this world will be restored, covered with the glory of God like the waters cover the sea. The new heavens and new earth will make this place more colorful, not less. Thicker, realer, truer, better."

Blogger en twitteraar Eeuwigheid doet een oproep aan de kerk waar ik mij bij aansluit. "Ik heb het gevoel dat er iets staat te gebeuren en dat de Timmerman ons uitdaagt om verder te gaan. Los te laten om werkelijk vast te pakken. Vol te worden van Zijn Wezen. Ik sta daar niet alleen in. Wereldwijd lijkt er een nieuw ontwaken te zijn. Ongrijpbaar, ondefinieerbaar maar zo nadrukkelijk aanwezig dat ik het niet langer kan negeren. Ik meen in gehoorzaamheid de zeilen te moeten hijsen. Het is tijd om te gaan. Op weg naar het onbekende."