dinsdag 15 maart 2011

Warme dino's, slijmzwammen, Neanderthalers, samenzweringen, gesloten gemeenschappen, natuurrampen en verlangen

Het is al langer bekend dat veel dinosauriërs gevederd waren (of in elk geval bedekt waren met haarachtige protoveren). Vooral in China zijn veel gevederde dinosauriërs gevonden. Nu blijkt uit onderzoek dat het klimaat daar in de tijd van die dinosauriërs gematigd was, met winters waarin koudbloedige dieren als hagedissen gedwongen waren in winterslaap te gaan. De verenvacht van dino's zorgde ervoor dat ze (net als andere warmbloedige dieren) de winter lang actief konden blijven. Dit gaf dino's met veren waarschijnlijk ook een evolutionair voordeel.

Slijmzwammen - die bestaan uit eencellige dieren, kunnen structuren vormen die net zo complex zijn als die van meercellige dieren. Dit suggereert dat de bouwstenen van meercelligheid al lang voor de eerste meercellige wezens bestonden.

Ik vind verhalen over 'verloren werelden' altijd boeiend. Vooral als ze echt blijken te bestaan. Zoals op een zeeberg vlak bij de zuidpool waar een gemeenschap van zeelelies blijkt te leven. Deze verwanten van zeesterren en zee-egels vormden het laatst zulke gemeenschappen in de tijd van de dinosaurussen. 

Neanderthalers gebruikten 400.000 jaar geleden al vuur op een gecontroleerde wijze.
Aquariumliefhebbers: op zijn blog gaat mijn broer verder (na drie jaar) met laten zien hoe hij de achterwand van mijn nieuwste bak in elkaar heeft gezet.

Op de Bone-film (naar een van mijn favoriete stripboeken) is het nog even wachten, maar er komt wel een film van een andere strip van Bone-tekenaar Jeff Smith.

Twintig samenzweringstheorieën waar een film van gemaakt zou moeten worden (volgens Total Film).

Een bevriende blogger schrijft een voor mij herkenbaar verhaal over het opgroeien in een christelijke gemeenschap die meent de waarheid in pacht te hebben. "Ik kwam erachter dat ik juist enorm veel te leren had van andere christenen, zelfs als hun visie op de bijbel radicaal verschilde van die van mij. Door christenen met een andere visie te accepteren, hen ruimte te geven (lief te hebben) en me voor hun visie te interesseren, zag ik de sterke en zwakke punten in mijn eigen visie en kreeg ik normaal contact met ze." 

De Christian Monist legt uit waarom hij geen dualist is (maar een monist) en wat dat betekent voor zijn blik op natuurrampen zoals die in Japan. "We not only can weep at the loss of life of the Japanese, but it is our God-given occupation to weep with them. We stand shoulder to shoulder with God in the wailing line. Not a weak, impotent God, but a God who knows that there is a reason that He must not intervene. It is our job to curse at death and destruction and to hold hope for the coming new world that will either be safer or us more indestructible."

Prachtig essay op The Rabbit Room over 'dromers' en 'bewaarders' - de meeste mensen vallen in één van deze categorieën. Ze worden gedreven door een zoektocht naar de waarheid en schoonheid 'out there, sowherer over the rainbow', of door een verlangen naar zekerheid, geborgenheid in het hier en nu. Het moge duidelijk zijn dat ik behoor tot de dromers. "Dreamers stand on one hand, and keepers sit on the other. Restive and restless-eyed souls are the dreamers. They are the hungry-hearted, with wanderlust thrumming in their blood and eager brains, ever in search of what lies a fingertip just out of reach. Truth or beauty, treasure or friend, they would risk their life to find the unseen ideal." Beide zijn nodig, ze vullen elkaar aan. "No matter which, we must push the song of our soul to its full beauty. The world needs the good that both bring. Together, they weave the music of their souls, their work, and their wonder into a joyous symphony of fellowship. And this is the song the whole world was made to sing."