vrijdag 14 januari 2011

Meervallen, antimaterie, Christopher Lee, wijnpers, godsdiensten en Jezus

Voor de vissenliefhebbers: er zijn nog meer soorten meervallen uit het geslacht Corydoras dan men al dacht. Scholen blijken te bestaan uit soorten die veel op elkaar lijken.

Vreemde wetenschap: bij onweersbuien schieten er stralen antimaterie (positronen) de ruimte in (waargenomen via de gammastraling die daarbij ontstaat).

Op eilanden komen soms vreemde dieren voor: denk maar aan de reuzenschildpadden van de Galapagoseilanden.  Op de eilanden in de Middellandse Zee leefden ooit ook bijzondere dieren, zoals reuzenzwanen en dwergolifanten

Het is nog niet eens echt zeker of de planeet Gliese 581 g echt bestaat, maar volgens berekeningen op basis van computermodellen zou het wel eens een vreemde wereld kunnen zijn: grotendeels bedekt met ijs, met een oog van water op de kant die naar de ster Gliese 581 is toegekeerd ... Voer voor SF-auteurs ...

Christopher Lee verleent zijn medewerking aan The Hobbit! Er was eerst sprake van dat het vanwege zijn leeftijd niet door zou gaan.

Humor voor de filmliefhebbers - interessante combinaties van trailers, zoals The Teenage Mutant Ninja Turtles met Sex and the City 2.

Uit de bijbel weten we dat Noach ooit begon met wijn maken. Nu is in Armenië de oudste wijnpers ooit gevonden (met een installatie om wijn te maken). Hij dateert uit 4.100 voor Christus.

Mockingbird heeft het niet zo op peptalks. "The gospel tells another story. The gospel is the unmerited acceptance of the unmotivated. The world says "be successful," and the gospel says "Jesus was successful for you." The world says "surely, if you try hard enough, you can do it," and the gospel says "I certainly cannot do it, and don't call me Shirley (RIP Leslie Nielsen!)" The gospel is the release from motivational speakers and simply trying harder- it is the respite for the tired and weak who have tried too hard for too long."

Volgens filosoof godsdienstwetenschapper Stephen Prothero zijn godsdiensten niet gelijk. "Religies zijn beslist niet deep deep down allemaal hetzelfde. Daarvoor verschillen ze te veel in hun visie op waarachtig mens zijn. Ga daar, over die visies, het debat aan." Het christelijk geloof is anders dan bijvoorbeeld het boedhisme. "God zelf, in Zijn Zoon, lijdt aan wat er door de zonde mis gaat in deze wereld. De zonde is hét menselijk probleem. Christus verlost van de zonde en opent de weg naar mens zijn als door God bedoeld. God neemt de mensen het lijden niet af, maar staat in Christus naast hen en lijdt met hen mee." Doet me denken aan mijn blog over de verschillen tussen religies van een tijdje geleden - wat waarachtig mens zijn is, hangt ook nauw samen met waar je op hoopt.

Volgens John Eldredge had Jezus als baby gewoon poepluiers. Maar dat zien we nooit op schilderijen. "We have so sanitized and religious-ized the baby Jesus that most of our imagery of the Nativity now adds to those horrible religious views of him. Jesus becomes a vague though impressive figure with wonder powers who is floating above this life that the rest of us are slogging through. Life was easy for Jesus, right? He barely broke a sweat. O, wait - there was that terrible sweat in Gethsemane. Hmm."