dinsdag 8 juni 2010

Leven op Titan en Mars, bewerkte filmposters, verbeelding en simple church

Dit doet mijn hart sneller kloppen! Nieuwe metingen aan de atmosfeer van de grootste maan van Saturnus zouden overeenkomen met het bestaan van leven op Titan. Het gaat om een onverwacht lage concentratie acetyleen en het verdwijnen van waterstof bij het oppervlak van de maan in plaats va in de atmosfeer. Beide observaties zouden worden waargenomen als er organismen op Titan voorkwamen met een op methaan gebaseerde levenscyclus. De waarnemingen leveren echter geen hard bewijs.

Om nog even door te gaan op een van mijn favoriete onderwerpen: de mogelijkheid van leven op andere planeten: de ontdekking van bijzondere micro-organismen in een unieke bron in Canada laat zien dat leven mogelijk is onder Martiaanse omstandigheden. Het gaat om een bron die extreem zout en zuurstofarm water geeft, dat niet bevriest bij temperaturen onder de nul graden Celsius. Ondertussen is het weer een stukje waarschijnlijker dat er  daadwerkelijk leven heeft kunnen ontstaan op Mars. Daar is namelijk carbonaat gevonden, een kristal dat alleen wordt gevormd in water dat niet extreem zuur is.

Een meer onder het ijs van Antarctica gaat worden aangeboord. Onderzoekers verwachten er unieke micro-organismen te vinden, die zich miljoenen jaren lang in afzondering hebben ontwikkeld. Een soort 'lost world' dus. Met bacteriĆ«n in de rol van dinosaurussen, maar daarom niet minder interessant.

Fossielen uit de toekomst.

De lezers van Empire met iets te veel tijd om handen hebben zich weer eens beziggehouden met het omwerken van filmposters. Het thema nu: filosofen. Met onder andere 'Confessions of a Schopenhouder', 'Find Sartre' en 'Mad Marx'.

De Internetmonk beschrijft waarom hij geen 'fundamentalist' meer is/was: "I don’t think Jesus was a mean, negative person who viewed life as a conspiracy. I think Jesus was a positive, gracious person who thought God was into everything, which was a matter of great rejoicing. I have decided Jesus was not a fundamentalist, and so I am not going to be either."

Een ouder artikel uit de archieven van de Internetmonk vraagt christenen om opnieuw na te denken over de rol van de verbeelding (een vraag waar ik het helemaal mee eens ben). "I understand how to appeal to the imagination effectively is to be able to influence human beings on a much more deeper level than the appeal of reason alone ... Let’s become a people known for our love of the imagination and its possibilities of enjoyment, creation and worship."

De 'simple church'-website geeft zeven stadia waar mensen doorgaan als ze een overstap maken van de georganiseerde kerk naar een andere manier van kerkzijn. Ik herken me in veel van de stappen, hoewel ik mijn huidige kerk nog niet verlaten heb. Ik bevind me nog in een periode van besluiteloosheid: "The first stage is sometimes accompanied with periods of disorientation, wandering through valleys of confusion, or (alternatively) great relief and a new sense of freedom. People discover that they no longer want to “go” to church, rather they want to learn what it really means to “be” the church."