zondag 13 juni 2010

Haaien, gekko's, ghibli en koffie

Wie bij het woord 'haai' direct denkt aan de witte haai en andere gestroomlijnde supervissen, heeft een te beperkt beeld van de diversiteit van deze groep dieren. Neem bijvoorbeeld de 'goblin shark' - een soort met een bizarre neus en uitschuifbare kaken. Mooie opnames! Over haaien gesproken: het blijkt dat hun reukvermogen zo goed is, dat ze kunnen onderscheiden welk neusgat een geur het eerst oppikt, met een verschil van een halve seconde! Ze vinden ze hun weg naar de bloedende zwemmer bij het strand ...

Over het onderwerp bizarre dieren: vliegende gekko's. Ik wist dat er vliegende hagedissen waren (de zogenaamde vliegende draakjes), maar dat er ook gekko's waren die konden zweven (of in elk geval gecontroleerd vallen) ... Zo leer je steeds weer iets nieuws.

Ahum ... wie mij kent, en mijn vooroordelen ten aanzien van een veel voorkomende vogelsoort (met een luidruchtige roep en agressief gedrag), begrijpt waarom ik ondanks mijn recente pogingen me met deze bewoner van onze sloten en grachten te verzoeken, een glimlach niet kon onderdrukken bij het lezen van dit bericht.

Een wat onbekende Servische animatiefilm wordt in Amerika verfilmd op basis van een trailer samengesteld uit stukjes van andere films! Zoals in de 'comments' bij dit bericht wordt gesteld: hoe postmodern kan het zijn? Het ziet er echter wel gaaf uit!

Nog veel belangrijker is natuurlijk de trailer voor de nieuwe animatiefilm van studie Ghibli (opgericht door Hayao Miyazaki!), gebaseerd op het verhaal van 'The Borrowers' - kleine mensjes die tussen de muren van onze huizen leven.

Benieuwd hoe de toekomst eruitziet? Ongeveer net zo als nu: net zo veel advertenties, bedrijven en twijfelachtige verbeteringen van het dagelijks comfort. Wat me wel mooi lijkt is de calorieverbrandende cola. Dat zou goed verkopen!

Niet dat we een excuus nodig hadden, maar koffie lijkt een beschermende werking te hebben tegen diabetes! Ik hoef dus voorlopig niet met mijn verslaving te breken ...

Ten slotte een cartoon die mooi aansluit bij mijn laatste blogposts ...