donderdag 14 april 2011

Oude cellen, kosmonauten, Dragons of Pern, Planet of the Apes, Miyazaki, verbeelding

Een nieuwe dinosaurus met een indrukwekkende naam (Daemonosaurus!) was een tussenvorm tussen de primitieve en de 'moderne' dinosaurussen.

Een miljard (duizend miljoen) jaar geleden was het landoppervlak niet zo doods als ooit beweerd werd: er leefden complexe eencelligen

Een Spaanse film over een Russische kosmonaut - gefinancierd en geproduceerd door het publiek. Interessant.

Komt er eindelijk een film van het SF-verhaal van Ray Bradbuy The Martian Chronicles? Ik hoop het.

En het ziet er ook naar uit dat er een film gaat komen van het eerste boek van de Drakenrijders van Pern van Anne McCaffrey.

De nieuwe film in de serie over The Planet of the Apes begint er indrukwekkend uit te zien. Hoe kan het anders met Andy 'Gollum' Serkis als aap? Hier is de trailer!

Over Andy Serkis gesproken: hier is het eerste film-dagboek van de opnames van The Hobbit. Ah ... ik begin al in de stemming te komen voor nieuwe Tolkien-films ... Luister naar de muziek, zie de sets, herken de acteurs, en hoor de woorden: 'In a hole under the ground there lived a hobbit.'

Het allereerste stripverhaal van Hayao Miyazaki eindelijk vertaald: People of the Desert. Zijn stijl is al heel herkenbaar. Is het duidelijk dat ik fan ben?

Volgens Chaplain Mike op Internetmonk zijn evangelische gelovigen vaak zwak op het gebied van de verbeelding. "Evangelical faith is expository faith—it must explain. It values answers and certainty. It wants to “nail things down,” not set the mind and heart free to imagine and explore the possibilities." Maar Jezus gebruikt juist verhalen, om mensen te laten 'zien' hoe hun leven er zou uitzien in het koninkrijk van God en hen ernaar te laten verlangen. "The big point is this: truth and life so wondrous as that which Jesus came to give cannot be held within theological definitions and teaching outlines, classroom lectures and debates. The world God wants to create can’t merely be explained, it must be imagined, and most of all, it must be lived." Woorden naar mijn hart!

The Christian Monist reflecteert op het verlaten van de evangelische traditie. "Once you've crossed over, once the day after is . . . the day after, there is no going back. Now it is a place where you must know God without knowing all about Him. There is mystery that I can not answer. Life doesn't fit into the Lego block holes like it use to." Mijn kerk was niet zo Amerikaans evangelisch als de zijne, maar ik herken wel een aantal dingen die hij schrijft. Ik kan zelf ook niet meer terug.