dinsdag 1 januari 2013

2013 brengt geen ongeluk

We hebben het overleefd! De wereld is niet vergaan! Dat betekent dat mijn laatste nieuwjaarsbericht niet mijn laatste is geworden, en ik dit jaar gewoon weer een stukje kan schrijven voor mijn blog waarin ik terugkijk op het afgelopen jaar en vooruitkijk naar mijn plannen en verwachtingen voor de toekomst. En hoewel we (zoals elke eeuw een keer gebeurt) een dertien in ons jaartal hebben, verwacht ik van dit jaar geen ongeluk. Niet meer dan anders in elk geval. We moeten wel realistisch blijven.
Ondanks de apocalyptische voorspellingen van de Maya’s bleek 2012 toch een behoorlijk goed jaar. Voor mij dan, in elk geval. Om te beginnen schreef ik van het voorjaar mijn boek ‘Wat als God je verhaal vertelt. De overwinning van de zwakheid’ - over een voor de lezers van mijn blog vast bekend voorkomend thema, gezien het feit dat ik er eind 2011 een serie over schreef over de titel ‘Terug naar de basis’. De eerste proeflezers van dit boek waren in elk geval vrij enthousiast, en het ligt nu ter inzage bij een uitgever. Ik had echt het idee dat dit boek geschreven moest worden. Hopelijk komt het binnen afzienbare tijd beschikbaar voor jullie om te lezen.
Verder heb ik dit jaar vier korte Science Fiction-verhalen geschreven. Twee daarvan hoorden bij mijn ‘Millennium’-project: een serie samenhangende verhalen over de duizend jaar durende regering van de Autoriteit en zijn vertegenwoordigers. Dat project is daarmee na bijna vijf jaar (ik begon ermee in voorjaar 2008) eindelijk af. Volgens proeflezers zijn de verhalen uit de bundel het beste dat ik tot nu toe heb geschreven. Ook dit project ligt ter inzage bij een uitgever (de uitgever waar ook mijn eerdere verhalen Neptunus en Het Wrak zijn verschenen). Tegelijk heb ik het boek ‘De Derde Macht’ (een vervolg op Neptunus dat zich op Mars afspeelt en volgens proeflezers beter is dan Neptunus) opgestuurd. Ik hoop jullie hierover meer te kunnen vertellen in de nabije toekomst.
Daarna ben ik verder gaan schrijven aan mijn Fantasyproject ‘De Krakenvorst’, dat uit twee boeken zal komen te bestaan. Ik was hier elf jaar geleden al eens aan begonnen, maar het project kwam helaas stil te liggen. Ik heb jarenlang weinig verhalen geschreven. Ik dacht zelfs dat ik mijn inspiratie helemaal kwijt was en dat de fantasie die zo kenmerkend voor me was toen ik tiener was me had verlaten. Dat bleek echter niet het geval. Wel heb ik al die tijd het schrijven van verhalen geen prioriteit durven geven. Ik durfde niet omarmen dat dit werkelijk mijn passie is en mij vervulling geeft. En het blijkt dat de ideeën pas gaan borrelen als je met je verhaal bezig bent, als je erover nadenkt. Als je over bijbelstudies nadenkt, zoals ik veel deed, komen ideeen daarvoor naar boven, maar niet voor verhalen. Toen ik me dat realiseerde, heb ik gekozen voor het schrijven van verhalen. Ik zeg al jaren (ook in mijn nieuwjaarsberichten) dat daar eigenlijk mijn hart ligt - nu breng ik dat ook in praktijk. Ik heb dit jaar al drie nieuwe hoofdstukken geschreven voor het eerste boek van De Krakenvorst, net zo veel als ik er elf jaar geleden al had. En ik merk dat het verhaal nu echt op gang begint te komen. Mijn ideeën zijn om eerlijk te zijn ook beter dan toen, dus misschien is het goed dat ik even pauze heb genomen.
Het enige nadeel van al deze schrijfprojecten is dat ik daardoor minder tijd heb gehad voor mijn blog. In het voorjaar, toen ik bezig was met ‘Wat als God je verhaal vertelt?’ heeft mijn blog helemaal stil gestaan, en in het najaar ook een tijdje. Ik kan mijn aandacht niet teveel verdelen, blijkt. Maar zoals trouwe lezers afgelopen maand hebben gemerkt, heb ik mijn blog niet vergeten. Er zijn dit jaar weer heel wat boek- en filmbesprekingen op verschenen, en zelfs de eerste gamebespreking.
Memorabel dit jaar was verder de reis naar Londen met Bianca, mijn vriendin, waar we genoten van musea, films, lekker eten en goede gesprekken. De reis naar Nieuw-Zeeland die op de planning stond, ging helaas niet door. Maar dat kwam eigenlijk wel goed uit, want het geld van het ticket kan ik beter besteden voor iets moois dat in 2013 staat te gebeuren. Ik heb dit jaar namelijk mijn vriendin ten huwelijk gevraagd. En ze zei ‘Ja’.
Mijn relatie met Bianca heeft mijn leven heel erg verrijkt. We hebben allebei het idee dat we door onze relatie meer onszelf zijn geworden. We hebben onze passies herontdekt en hebben keuzes gemaakt om ongezonde patronen of subassertiviteit te verbreken. We ervaren allebei persoonlijke groei - en ook als koppel. Daar kwamen wel een aantal keuzes uit voort, zoals de keuze om op zondag weer naar de kerk te gaan in Delft. Daar hebben we al een paar keer bijzondere ontmoetingen met de Heer gehad, hoewel er ook genoeg preken waren waarbij ik wel op mijn stoel heen en weer zat te schuiven. Verder hebben we met elkaar veel musea bezocht en genoten van oude en moderne kunst, fossielen en volkenkundige artefacten. We zijn samen naar het theater geweest (mijn eerste toneelstuk van Shakespeare). We hebben genoten van de mooi weer spelen en het jazzfestival in Delft, maar ook van Castlefest, een fantasyfestival dat traditioneel in augustus wordt gehouden. Dat was erg leuk! We zijn ook meerdere keren naar de dierentuin geweest, hebben uitstapjes gemaakt naar boekenmarkten (Dordrecht), boekenbeurzen en de boekwinkels in Amsterdam, zijn naar het Dickensfestijn geweest, en hebben elkaars vrienden en familie ontmoet. Ook waren we vaak te vinden in stripboekwinkels en aquariumwinkels. We hebben samen in de zon zitten ontbijten bij Vrij in Delft, maar we hebben ook vaak samen gezeten bij de Starbucks of bij de Coffee Company, waarbij Bianca las of tekende en ik aan mijn schrijfprojecten werkte.
Daarnaast heb ik dit jaar naast SF en fantasy (ik ben begonnen aan de reeks van George Martin ‘A Song of Ice and Fire’) eigenlijk voor het eerst en door de invloed van Bianca meer gelezen van de klassieke literatuur, vooral die uit de negentiende eeuw: The Brothers Karamazov en Crime and Punishment van Dostoyevski, A Tale of Two Cities van Charles Dickes, The Picture of Dorian Gray van Oscar Wilde, At The Back of the North Wind van George MacDonald en Les Miserables van Victor Hugo, maar ook wat moderner: The Time Travelers’ Wife en Atonement.
Ook wat films betreft heb ik door de invloed van mijn vriendin andere films gekeken dan ik gewend was, wat meer arthousefilms, maar ik heb ook erg genoten van The Dark Knight Rises, The Avengers, Cloud Atlas, en Moonrise Kingdom. Om er een paar te noemen. En van de registraties van het toneelstuk Frankenstein met Sherlock himself: Benedict Cumberbatch. Ik heb het eerste seizoen gezien van A Game of Thrones. En ik heb Mass Effect 3 uitgespeeld!
Mijn werk zorgde wel eens voor uitdagingen dit jaar, vooral in het voorjaar, waardoor ik nogal eens stress ervoer. Maar de omstandigheden die daartoe leidden zijn opgelost, en met een nieuwe manager ga ik met veel meer vertrouwen het volgende jaar in. Omdat ik heb gekozen om mijn schrijven prioriteit te geven, lukt het me ook veel beter om mijn werk de juiste plek te geven en er niet meer wakker van te liggen. Had ik eerder dit jaar nog regelmatig last van slaapproblemen, de laatste maanden slaap ik eigenlijk bijna elke nacht goed. Ook omdat ik aan het schrijven ben gegaan.
En, ik zou het bijna vergeten, maar ik ben dit jaar de trotse bezitter geworden van een MacBook Air! Woohoo!
Wat wel minder was het afgelopen jaar was dat mijn eczeem weer opspeelde, en uiteindelijk leidde tot een bacteriële infectie, wondroos. In het voorjaar ben ik er goed ziek van geweest. En in het najaar nog een keer. Dat was erg schrikken en het heeft me ingeprent dat ik wel goed voor mezelf moet blijven zorgen. Helaas is het een ziekte die een grote kans heeft om terug te komen, en omdat mijn eczeem niet meer weggaat, moet ik er altijd rekening mee blijven houden. Wondroos is ook nog eens stressgevoelig, dus ik heb een extra waarschuwingssignaal, denk ik maar.

Dan mijn vooruitzichten voor 2013. Dit wordt het jaar waarin Bianca en ik zullen trouwen. Dat betekent niet alleen vooruitzien naar een geweldig feest (waarin onze liefde voor fantasy en voor verhalen zeker een rol zal spelen), maar ook voorbereidingen treffen en klussen in huis. Dat is niet mijn sterkste punt en zal best wel wat energie vragen. Ik ben van plan daar een deel van mijn vrije dagen aan te besteden. Maar het zal de investering waard zijn! Geen lange vakanties dus in het vooruitzicht dit jaar, maar wel twee keer Londen (onze favoriete bestemming!).
Het wordt mogelijk ook het jaar van de verschijning van een nieuw boek (dat zou leuk zijn), misschien wel twee (je weet het nooit). Maar het wordt in elk geval een jaar waarin ik veel zal schrijven. Het is mijn bedoeling het eerste boek van ‘De Krakenvorst’ dit jaar af te schrijven. Misschien dat ik voor het einde van het jaar al kan beginnen aan het tweede boek, maar om mijn eigen verwachtingen realistischer te houden geef ik mezelf het hele jaar voor het eerste boek. Maar daarnaast wil ik ook voor mijn blog blijven schrijven. Het is mijn bedoeling zo mogelijk elke week een filmbespreking (of boekbespreking of gamebespreking) te plaatsen op mijn blog. Daarnaast hoop ik voorzichtig mijn gewoonte om foto’s op mijn blog te publiceren weer nieuw leven in te blazen.
Er komen dit jaar namelijk veel films uit die me de moeite waard lijken om erover te schrijven. Animatiefilms als Epic, The Croods, en Monsters University, SF-films als Oblivion, Hunger Games 2, Star Trek Into Darkness en Elysium, superheldenfilms als The Wolverine, Superman en Iron Man 3 (en Kick Ass 2), en dramafilms als Les Miserables (waar ik erg naar uitkijk), Lincoln en meer. Dan zijn er ook de verrassingen en de kleinschaligere films die we zeker ook zullen kijken. Daarnaast kan ik eindelijk het tweede seizoen van Game of Thrones op blu-ray aanschaffen en kijken. Het eerste seizoen was heel gaaf. Ik heb dit jaar minder tijd om te lezen omdat ik meer zal schrijven, maar ik hoop behalve de rest van ‘A Song of Ice and Fire’ en het laatste deel van ‘A Malazan Book of the Fallen’ ook Hard Times van Dickes, Jane Eyre van Charlotte Bronte, The Idiot van Dostoyevsky en Anna Karanina van Tolstoy te lezen. En ik wil ook weer een paar spellen spelen op de PS3. Verder zullen we weer musea en dierentuinen bezoeken, stripbeurzen, fantasyfestivals, jazzfestivals, boekenbeurzen en jazzconcerten. Ook het theater staat een paar keer op onze agenda. We zullen ons dus geen moment hoeven vervelen.
Bijzonder wordt ook het bezoek van mijn Amerikaanse vriendin Lisa aan Nederland. Ik ben benieuwd hoe dat zal zijn en hoe God daar doorheen zal werken.
Op mijn werk wordt mogelijk naar mijn functiebeschrijving (en -waardering gekeken) zodat ik waarschijnlijk officieel eindredacteur wordt. Dat zal me ook weer motiveren. En ik kijk ernaar uit weer 12 mooie tijdschriften te maken. Er zullen vast ook uitdagingen komen, maar die zijn er om aan te gaan.
Kortom, 2013 wordt een bijzonder jaar!
Maar nu eerst Badjasdag, mijn jaarlijks terugkerende traditie van badjas, oliebollen en films - dit jaar een goede gelegenheid om mijn verloofde de Star Wars-films te laten zien!