zaterdag 23 juli 2011

Teruggevonden soorten, rottende eieren, slimme hagedissen, Bone en christelijke verbeelding

Ja, het is tijd mijn vaste rubriek met links nieuw leven in te blazen. Als eerste een overzicht van tien uitgestorven geachte soorten die (soms na meer dan honderd of driehonderd jaar) toch weer werden teruggevonden. Er is dus ook wel eens goed nieuws te melden (hoewel er ook genoeg soorten verdwijnen die nooit meer teruggevonden zullen worden, helaas). Op de foto hiernaast de Solenodon van Cuba.

Ik vind het fascinerend als er nieuwe biotopen ontdekt worden, waar dan toh leven zich weet te handhaven. Op de bodem van het grote Lake Huron bevinden zich poelen met zuurstofloos, zout water, waar bacteriĆ«n welig tieren. Dit soort leefgemeenschappen zou lijken op die uit de tijd toen er nog geen meercellig leven bestond. Het filmpje is ook 'eerie'. 

Wat gebeurde er in de tijd van de dinosauriers met onbevruchte of beschadigde eieren? Die verrotten natuurlijk. En men heeft deze eieren gevonden. Het blijkt dat er onder andere wespen in leefden die waarschijnlijk de spinnen en vliegen aten die op het ei afkwamen. De wetenschappers vonden zelfs aanwijzingen voor wespencoconnen in het ei!

Hagedissen zijn geen slome, domme dieren. In een bepaalde intelligentietest deden ze het net zo goed of zelfs beter als vogels!

Hoe maak je wetenschap aantrekkelijk: maak er een bluegrasslied van! Hier is: The Cambrian Explosion Song!

De eerste trailer voor The Amazing Spider-Man. Ook al is het vreemd dat er nu al een nieuwe Spider-Man komt, ik ben fan, dus ook hiervoor ben ik enthousiast te krijgen.

Er word nog steeds gewerkt aan een verfilming van het stripverhaal Bone!

Ik volg graag de Rabbit Room-blog. Travis Prinzi schrijft er een serie over Harry Potter, en legt uit hoe Rowling staat in een traditie van christelijke fantasyschrijvers (MacDonald, Chesterton, Tolkien, Lewis, L'Engle en uiteindelijk Coleridge) voor wie waarheid niet alleen een kwestie is van verstandelijke overtuiging, maar voor wie 'imagination was a way of knowing'. 'Reality is bigger and deeper and wider than what we can perceive with the senses, prove with testing and logic, and document with footnotes. Christians who write fairy tales have, for years, been protesting a wonder-less, nominalistic view of truth by writing fairy tales.'