zaterdag 29 mei 2010

Prehistorische inktvissen, hobbitstee, filmtrailers en genade

Inktvissen, of nauwkeuriger: koppotigen, zijn een zeer succesvolle groep dieren. Ze bezetten tal van niches in de oceanen. Van plankton en dwergoctopusjes tot de twee soorten reuzenpijlinktvissen die het leven van potvissen soms onveilig maken. Ze zijn bovendien voor ongewervelde dieren behoorlijk intelligent, kunnen beter van kleur veranderen dan kameleons en hebben armen die van alles kunnen vastgrijpen. Dat ze het land nog niet hebben veroverd is onbegrijpelijk (maar volgens The Future is Wild is dat een kwestie van tijd). Ze zijn bovendien ook een heel oude groep dieren. De analyse van een bekend fossiel laat zien dat het gaat om een koppotige van 500 miljoen jaar oud! De Nectocaris had ogen op steeltjes, een afgeplat lichaam met een vin en twee grijparmen. Hij was maar 5 centimeter groot, maar toch: zijn achterachterkleinkinderen zijn nog steeds succesvol.

Herinner je je de serie die ik heb geschreven over schepping en evolutie? Marnix Medema geeft nog een ander argument voor de gemeenschappelijke afstamming van mensen en apen: de zogenoemde pseudogenen. Genen die als gevolg van een mutatie hun functie verloren hebben en zinloos zijn geworden, zoals het gen voor de vorming van vitamine C. Dat is bij mensen beschadigd en daarom moeten wij zoveel fruit eten. De mutaties blijken bij andere diersoorten op dezelfde plek in het DNA te liggen en ook dezelfde vorm te hebben, wat suggereert dat ze in de tijd zijn doorgegeven. Overtuigend.

Dit is denk ik het enige poppenhuis dat ik wel zou willen hebben: een miniatuurversie van Hobbitstee! Okee, ik ben geeky. Ik wilde ooit mijn huis inrichten als Rivendel.

De nieuwste trailer van Inception (kijken! Dit wordt een gave film), direct geparodieerd met de beschikbare beelden van Toy Story 3. Hilarisch!

Op the Rabbit Room vond ik een overdenking dat een goed punt maakt over het evangelie - het goede nieuws. Dat is geen uitnodiging. Geen opdracht. Maar een aankondiging: "The Gospel is not anything, it is something. It is particular information. It is not advice. It is not a “How To” book. It is not, as are the religions of the world, a set of things to be accomplished by you and me for a reward. As some one has said, “The religions of the world are ‘do, do, do,” and Christianity is ‘done.’” That is happy news.The Gospel is the Good News that the battle is won, the king has defeated the enemy, and we are free. "

Een interview met ene Tullian Tchividjian over wet en genade maakt een punt dat ik ook soms maak, namelijk dat het antwoord op passiviteit hetzelfde is als dat op wetticisme: genade. "Legalism and lawlessness are typically presented as two ditches on either side of the Gospel that we must avoid. If you start getting too much law, you need to balance it with grace. Too much grace, you need to balance it with law. But I’ve come to believe that this “balanced” way of framing the issue can unwittingly keep us from really understanding the gospel of grace in all of its depth and beauty." Het is dus niet zo dat sommige mensen een 'schop onder de kont' nodig hebben en dus met verplichtingen doodgegooid moeten worden. "Some of us think the only way to keep licentious people in line is by giving them the law. But the fact is, the only way licentious people start to obey is when they get a taste of God’s radical acceptance of sinners. Those who end up obeying more are those who increasingly understand that their standing with God is not based on their obedience, but Christ’s."

De Naked Pastor, die ik soms aanhaal (en die pijnlijk scherpe cartoons tekent), is in Haïti.