Het voorjaar is altijd een tijd waarin na de winter de natuur tot leven komt. Hetzelfde geldt voor de boekenwereld - na een paar rustige maanden volgen allerlei nieuwe publicaties. Zo verscheen in maart mijn 28e boek, de spannende korte SF-roman ‘De jongen die met geesten sprak’. In deze roman speel ik met een niet chronologische verhaallijn - maar zoals mijn uitgever zei: "Het kan ook niet op een andere manier verteld worden." Ferna maakt zich zorgen om haar zoontje Sybol. Sinds ze verhuisd zijn naar de afgelegen planeet Vermiljoen, is hij zich anders gaan gedragen. Steeds vaker trekt hij zich terug in de heuvels, waar behalve korstmossen niets wil groeien. Ondertussen jaagt interplanetair agente Serti op een seriemoordenaar. Ze volgt zijn spoor helemaal naar Vermiljoen … Het boek is overal te bestellen en natuurlijk bij de uitgever.
Het boek staat ook op Hebban en op Goodreads. Als je het hebt gelezen kun je een beoordeling en/of recensie achterlaten. Daarmee help je mij als auteur enorm!
Tijdens dezelfde boekpresentatie verscheen bovendien ‘Verhalen vertellers 6’ - een bundel met SF en fantasyverhalen van onder andere Roderick Leeuwenhart, Tais Teng, Jaap Boekestein, Joke Adam en Martijn Kregting, en mijn verhaal ‘Systeemverandering’, dat vertelt hoe de wereld uit mijn boek ‘Het denkende woud’ ontstond. Het is nu overal te bestellen en bij de uitgever.
Halverwege april verscheen het nieuwe boek ‘Van verbeelding naar papier’ van Jasper Polane! Een gids voor wie verbeeldingsliteratuur wil schrijven: van het verzinnen van het idee, via stijlvormen en wereldbouw, tot daadwerkelijke schrijftechnieken. Met interviews met schrijvers. Ik mocht meelezen en bijdragen aan het boek en werd ook geïnterviewd over waar mijn ideeën vandaan komen. Het boek is te bestellen bij de uitgever.
Iets waar ik heel erg trots op ben, is dat mijn verhaal 'De smaak van aardbeien' in vertaling verscheen in het Chinese tijdschrift 'Science Fiction World Translations'. Met een prachtige illustratie. Een grote eer om te verschijnen een tijdschrift in zo'n groot taalgebied.
De Fantastische Unie tipte verhalenbundels, waaronder een die ik heb samengesteld (‘De bar met de duizend deuren’) en twee waar een verhaal van mij instaat (EdgeZero en Ganymedes).
Lezers bleven mijn boeken vinden en lieten er beoordelingen van achter. Zo bleek Ferry Visser enthousiast over mijn nieuwste boek 'De jongen die met geesten sprak'. "In een woord: WAUW!" De niet chronologische opbouw blijkt effectief. "Heel gedoseerd wordt zo de spanning opgevoerd, neemt de intensiteit van de gebeurtenissen toe en wordt er naar een verontrustende ontknoping toegewerkt." En hij concludeert: "Deze meeslepende pageturner kan ook gelezen worden als een verontrustend boek over bewustzijn, verwondering en intrigerende geesten."
Er verscheen nog een mooie recensie van 'De jongen die met geesten sprak'. Deze lezer wil het verhaal niet spoilen, maar wat hij wel kwijt wil, is "dat het verhaal soepeltjes wegleest, de spanning subliem wordt opgebouwd en de plot staat als een huis. Het begin van het boek werpt vragen op en maakt nieuwsgierig, de antwoorden worden later in het boek goed gedoseerd aan de hongerige lezer gevoerd. Het verhaal is vanaf het begin top en wordt naar dat einde toe alleen maar beter, Klein Haneveld komt dan echt op dreef."
Een nieuwe lezer ontdekte mijn verhalenbundel 'De laatste verkenner'. Hij vindt het bijzonder dat het me lukt met een paar zinnen een lezer een compleet vreemde wereld in te leiden "die je meteen duidelijk voor je ziet. Bizarre planeten, wezens en technologieën worden zo reëel voorgesteld dat je het verhaal, dat steeds maar een pagina of tien lang is, wordt ingezogen."
Het was ook leuk een lezersreactie tegen te komen voor mijn dystopische novelle 'De groene toren'! "Voor een kort SF verhaal weet de schrijver een sterke setting, plot en personages weg te zetten. De groene toren lijkt heel mooi georganiseerd, maar de orde heeft een duistere keerzijde."
"Wauw! Wat een boek. Ik ben gewoon boos dat het afgelopen is, boos dat het zo kort was, boos dat er niet meer is..." Dat schrijft een lezer over mijn roman 'Hoeder van de vulkaan'. "Het is voor mij lang geleden dat ik zo verliefd ben geweest op een verhaal. Het beste advies wat ik kan geven als je dit boek gaat lezen is om een dag vrij te regelen, jezelf te installeren in een lekkere leeshouding en het boek van het begin tot aan het einde uit te lezen en daarna te laten bezinken."
Ferry Visser las de bundel 'Vampieren en Demonen Griezeljaarboek 2023' van Uitgeverij Macc. Daarin staan ook twee verhalen van mij. Over mijn verhaal 'Echt uit de kloof' schreef hij een blog. "Johan Klein Haneveld weet in dit korte verhaal belangrijke thema's aan te snijden en ze zo aan de lezer te tonen dat dit speculatief literaire pareltje literatuur is."
Jos Lexmond was tenslotte enthousiast over 'SF in de polder' - een bundel met stevige SF-verhalen met een connectie met de lage landen. Over mijn verhaal schrijft hij: "Een geheim agent werkt zich omhoog in een overstroomde flat in een overstroomd Delft. Hij is onderweg met een missie en worstelt zich door restanten huisraad. Mooie sfeertekening en oplopende spanning!"
Ik heb de afgelopen maanden ook niet stilgezeten op schrijfgebied. Anthonie Holslag en ik gingen bijvoorbeeld nog een keer door onze briefroman, met de voorlopige titel 'Het Tesla-project'. Sommige brieven werden in tweeën gesplitst, andere samengevoegd en overal werd meer emotionele diepgang toegevoegd. De spanning is nu ook beter opgebouwd. Het manuscript telt nu 49.720 woorden. We hebben het aan een uitgever toegestuurd!
Jasper Polane en ik voltooiden hoofdstuk 4 van de horrorroman die we samen schrijven. De teller staat daarmee op 15.750 woorden. Een scheut kosmische horror, maar ook gewoon creepy insecten. En een hoofdpersoon die haar jeugdherinneringen herbeleeft. In het vervolg gaan we het haar nog een stuk moeilijker maken.
Solo schreef ik een nieuw kort verhaal van 2167 woorden. Mijn terugkerende hoofdpersoon Anthonie Wander biedt me een mooie manier om verhalen te schrijven over fascinerende feitjes die ik achterhaal over onze wereld.
Ik schreef ook nog kort verhaal van 2742 woorden, bedoeld voor een schrijfwedstrijd. De hoofdpersoon reist naar de andere kant van de wereld, om iets bijzonders te zien ... Het was leuk om mijn verhaal te baseren op een historische gebeurtenis en daar een fantastisch element aan toe te voegen.
Daarnaast voltooide ik een nieuw kort verhaal van 2810 woorden. Een smid krijgt de opdracht nieuwe wapens te ontwerpen. Maar dan moet hij eerst de demon uitschakelen die elke vooruitgang in de kiem probeert te smoren. Ik hoop het volgend jaar op te sturen voor Ganymedes!
Verder schreef ik een nieuw verhaal van 5.693 woorden (voor mijn doen best lang!). Het is een detectiveverhaal, bestemd voor de bundel met SF/fantasy detectiveverhalen die ik samenstel voor publicatie in 2025. Mijn verhaal speelt zich af in de extreem verre toekomst waar ik eerder over schreef in mijn bundel 'Conquistador extended' (specifiek het verhaal 'De visser'). Ook na het doven van de sterren blijven er partijen die een loopje nemen met het recht en de waarheid geweld aandoen ...
Tenslotte ben ik weer een nieuwe uitdaging aangegaan: ik werk met andere tekenaars aan een stripboek, ‘Fantastische Verbeeldingen 2’, dat op 7 september op Fantasticon V uitkomt bij St. Fantastische Vertellingen (tegelijk met ‘Ganymedes 24’). Ik heb twee pagina's getekend en ingekleurd. Het wordt een mooie SF-strip!
En wat kunnen jullie later dit jaar nog van me verwachten? Heel wat! Zo staat mijn boek 'De handjeklapmachine' - met verhalen over de metafysische mysteries die Anthonie Wander op zijn pad vindt (geïllustreerd door Gidion Van de Swaluw) staat aangekondigd op de website van Uitgeverij Macc - maar voordat jullie hiervan kunnen genieten, staat er nog iets anders op het programma! Op 7 juli op de boekenmarkt in Dordrecht zal bij Uitgeverij Quasis mijn nieuwe roman verschijnen, 'Het blinde volk', over een samenleving op de bodem van een diepe oceaan ...
Fantastische Vertellingen nr 70 komt er trouwens ook aan. Ik schreef voor dit nummer drie recensies en in deze editie staat een SF-verhaal van mijn hand, getiteld 'Tot stof zult gij wederkeren'. Bestel het nummer of neem een abonnement, want er komt nog veel meer goeds in.
Ik sta op 18 mei op het festival Eallum in Dordrecht in de kraam van Uitgeverij Macc - kom langs voor een boek en/of om een praatje te maken. Het volgende festival daarna zal Castlefest zijn. Daar ben ik twee dagen van de partij, zowel op vrijdag als op zaterdag.
Verder ben ik betrokken bij Eurocon en ik ben er trots op dat ik op het programma sta met bijdrages op vrijdag 16 augustus! Samen met grote namen, moet ik zeggen. Dat wordt een mooi programma. Op 17 augustus komt tijdens Eurocon bovendien bij uitgeverij Future Fiction een Italiaanse bundel uit met SF-verhalen uit het Nederlandse taalgebied, 'Paesi Somersi', waar ik ook een bijdrage voor mocht leveren!
In mijn tweemaandelijkse blogbericht over twee maanden zal ik er vast nog meer over te melden hebben.