zondag 1 mei 2022

Internationale publicatie, elf 'drie woorden-verhalen', 'Het denkende woud' als luisterboek, veel video-optredens, recensies en meer

Is het echt alweer twee maanden geleden dat ik mijn vorige tweemaandelijkse bericht met jullie deelde? Het voelt veel korter! Maar er is wel genoeg gebeurd om te vermelden. Zo verscheen in de nieuwste editie van SF Terra ‘Het eind van de wereld’ - een verhaal dat ik een jaar of tien geleden al schreef, maar dat nu eindelijk een plek heeft gevonden. Op een planeet die bedekt wordt door een permanent wolkendek volgt de hoofdpersoon het spoor van haar collega die naar het einde van de wereld reisde …
Verder bleek mijn Lovecraftiaanse verhaal 'Thin Places' (een vertaling van 'Dunne plaatsen', dat eerder op Vonk uitkwam) in de nieuwste editie van het magazine 'Forbidden Knowledge' te zijn gepubliceerd. ‘Forbidden Knowledge’ is een zustertijdschrift van ‘Cyaegha’, waarin in 2019 twee verhalen van mij werden gepubliceerd. Vertaald worden in het Engels is een hele eer. Ik kreeg gelukkig een bewijsexemplaar opgestuurd, anders had ik het nauwelijks durven geloven.
Op Modern Myths verscheen daarnaast een nieuw verhaal van mijn hand: 'Het groene meer'. Twee duikers bezoeken een bijzondere duikstek in Oostenrijk, waar je in het voorjaar kunt zwemmen boven een ondergedompeld weiland en tussen verdronken bomen door. Het blijkt een verwarrende ervaring ..
Als schrijver van de maand april op de Facebookgroep Maxi mini bieb Aurora deed ik de 'drie woorden challenge'. Lezers gaven me drie woorden en op basis daarvan schreef ik een kort verhaal. Dat was een flinke uitdaging! Het leverde elf verhaaltjes op: 'Pindakaas', 'Misverstand', 'Crowdfunding', 'Ramptoerisme', 'Metafoor', 'Spelenderwijs', 'Nieuwe bak', 'Vijgen en theekopjes', 'Feestmaal', 'Ontsnappingspoging' en 'Lekker ontbijt'.
Als afsluiting van mijn periode als schrijver van de maand verscheen nog mijn verhaal ‘Rakker’ - over de uitdagingen waar dierenartsen voor komen te staan in 2050!
Nog meer mooi nieuws was dat mijn YA SF-roman 'Het denkende woud' uitkwam als luisterboek! Je vindt het luisterboek onder andere op Storytel! Op de online bibliotheek is het overigens ook al te luisteren!
Zoals ik hierboven al aangaf, was ik in april schrijver van de maand in de groep Maxi mini bieb Aurora. Om me voor te stellen schreef ik een autobiografisch stuk over mijn liefde voor de natuur, waar die vandaan komt en hoe die zich al in mijn vroege jeugd liet gelden, en waarom de natuur dus zo'n grote rol speelt in mijn boeken en verhalen.
Verder zette ik alle openingsparagrafen van mijn boeken op een rij. Vaak zie je aan de eerste zinnen immers al wat voor vlees je in de kuip hebt. 
Ik was in maart ook weer te gast op de blog Bookstamel. Voor het eerste bericht maakte ik een top 5 van mijn eigen boeken. Op welke vijf ben ik nou het meest trots?
In het tweede bericht vertelde ik over mijn favorieten. Mijn favoriete SF- en fantasyboeken en mijn favoriete auteur bijvoorbeeld, maar ook mijn favoriete vakantieland, mijn favoriete smaak ijs en mijn favoriete snack of drankje ...
De Science Fiction & Fantasy Boekenclub had in april als thema: 'Mens-zijn in de ruimte'. Over dat thema werd ik geïnterviewd. Als SF-schrijver heb ik er natuurlijk veel over nagedacht welke invloed het wonen op andere planeten zou hebben op de menselijke natuur en of we onze menselijkheid zouden kunnen behouden wanneer we ons door technologie of evolutie aan verandering blootstellen. 
Daarnaast werd ik gevraagd een column te schrijven over religie op andere planeten. Als mensen andere werelden koloniseren, heeft dat dan gevolgen voor hun geloof? Raken ze dat kwijt of wordt het juist extremer?

De afgelopen twee maanden namen Robin Rozendal en ik maar liefst drie video's op. In de eerste spraken we over het fantastische genre in het Nederlandse taalgebied. Hoe verhoudt Nederlandse SF en fantasy zich tot verhalen uit het buitenland? Wat zijn mooie initiatieven? Kunnen recensies helpen kwaliteit zichtbaar te maken? Wie vind ik nou de beste schrijvers uit ons taalgebied? Helpt het als we in het Engels gaan schrijven?
In ons volgende gesprek ging het over het SF-genre! Wat is sciencefiction nou precies? Gaat het alleen maar over ruimteschepen en laserzwaarden? Waar moet een goed SF-verhaal aan voldoen? Hoe kun je zelf goede sciencefiction schrijven?
De laatste keer dat ik te gast was op het kanaal van Robin Rozendal was het thema: hoe verwerk je actuele thematiek in je verhaal? Een verhaal draagt altijd een boodschap over - het is daarom goed zelf na te denken wat je met je verhaal wilt zeggen! 
Ik was ook weer te gast op het kanaal Schrijver Omnia. MenMar Dolman en ik bespraken hoe je eigenlijk een verhaal verzint. En dat brachten we meteen in praktijk. Hoe komt een idee voor een verhaal tot stand? Hoe bedenk je het conflict in je verhaal? Hoe verzin je welke karakters een rol moeten spelen? Komt er een plottwist of niet? 
En tenslotte mocht ik ook voor de tweede keer aanschuiven bij 'About Books', het leuke wekelijkse programma over boeken en over schrijven. We spraken over mijn nieuwste boeken, de SF/fantasy wedstrijd van GP, en de komende projecten van mijn hand, maar ook over het conflict tussen de kerk en verbeelding toen ik opgroeide, hoe het samenstellen van een bundel in zijn werk gaat, en over marketing (en daarbij komen heel wat goede tips voorbij, al blijft het een ingewikkeld onderwerp). 
 
Mijn boeken vonden de afgelopen twee maanden gelukkig weer veel nieuwe lezers. In de nieuwste editie van SF Terra stond bijvoorbeeld een mooie recensie van ‘De groene toren’. De recensent vond het een plezier om te lezen. ‘Johan schrijft toegankelijk en bouwt stukje bij beetje het verhaal uit over de Groene Toren die het Nederlandse polderlandschap domineert, met karakters van vlees en bloed die helden noch slechteriken zijn.’ En ook al is het idee van haves en have nots in de toekomst in zichzelf niet origineel, ‘de uitwerking ervan in De Groene Toren is dat wel'. 
De Biblionrecensie was ook heel positief. 'Heel aardige SF van een veelschrijver die de fantastische genres (horror, verschillende SF genres, YA) ruim verkend heeft maar nog niet echt is doorgebroken. SF van Nederlandse bodem is sowieso bijzonder, want dat wordt hier niet veel geschreven ... voor liefhebbers van het genre en met name liefhebbers van de Neder-SF. De setting in een toekomstig Nederland brengt het dichtbij.'
Ook Tazzy Jeninga besprak 'De groene toren'. Ze gaf mijn boek vijf sterren. 'Het is een verhaal dat een beeld schept over een toekomstig Nederland. Maar wil jij wel altijd met de stroom mee gaan? Doen, wat men van je verwacht? Of wil je je eigen mening geven? Zoals altijd geeft de auteur je weer veel stof tot nadenken.' Haar conclusie: 'Echt weer origineel bedacht. Beeldend geschreven, zodat je meteen in deze wereld kunt mee kijken.'
Een lezer liet op Goodreads een recensie achter van 'Het denkende woud': 'Haneveld weet heel goed de cultuur op te bouwen van de mensen die in het woud wonen en is niet bang om daar gekke dingen in te doen of vooruitstrevend te zijn ... De representatie is namelijk fantastisch. Ook de twists zijn goed en prettig onvoorspelbaar.' Daar ben ik blij mee!
Een andere recensie concludeerde: 'Het is geen standaard YA-verhaal en dat is verfrissend.' 
Ook Ferry Visser was enthousiast over ‘Het denkende woud’! ‘Het is niet alleen een meeslepend verhaal, dat veel lezers zal aanspreken, maar er zit ook een bijna allegorische laag in, waarin onderwerpen als durf, vertrouwen en mysterie en wereldlijkheid centraal staan.’ Hij besluit: ‘Het heeft een gelaagdheid waarin thema’s op een verfijnde manier elkaar raken, waardoor er een literaire meerduidigheid ontstaat.’
'Het concept van een “denkend woud” trok mij al vanaf het begin,' schreef een andere lezer, 'en in dat opzicht ben ik absoluut niet teleurgesteld. De op het eerste gezicht idyllisch lijkende wereld van de hoofdpersoon blijkt al snel haar scherpe kantjes te hebben, die echter in het niets vallen bij het alternatief.'
Jos Lexmond recenseerde ‘Verhalen vertellers 4’ en was enthousiast. Over mijn verhaal ‘De Gaten’ schrijft hij: ‘Het recht van de sterkste, zou je dit verhaal als subtitel mee hebben kunnen geven. Alleen is dat niet altijd zo. Intelligentie, semi-intelligentie… wie denken wij mensen wel niet wie we zijn? Het zijn maar kreeften? Fijn verhaal.’ Ook over ‘Kweekvlees’, dat ik schreef met Theo Barkel samen was hij wel te spreken! 
Er was ook een mooie bespreking van 'Scherven vol ogen': 'Motieven en thema's die Johan Klein Haneveld ook in ander werk, met name zijn 'Ruisreizigers', behandelt, komen hier terug, zoals de zorgen om de klimaatcrisis, kwantummechanica, ruimtevaart en de reeds genoemde Lovecraftiaanse zaken.' Deze lezer raadde mijn boek aan, vooral voor fans van weird fiction en dark SF.
Tenslotte kreeg mijn bundel 'Conquistador extended' van een lezer vier sterren! 'Mooie verzameling korte verhalen, die onderling ook hier en daar met elkaar zijn verbonden. De eindeloosheid van ruimte en tijd komt goed naar voren in dit boek, en de toekomstideeën lopen uiteen van triest en eenzaam tot wonderbaarlijk en prachtig.'
 
Ik ben ook weer veel aan het schrijven geweest de afgelopen tijd. Ik voltooide het manuscript voor 'Het Castlefest Mysterie, deel 1: De zaak van het eeuwige festival'. In dit eerste deel van een nieuwe trilogie komen Sherlock Holmes en Watson op Castlefest een nieuw mysterie op het spoor. Dat brengt ze naar een bijzondere plek waar grote gevaren dreigen ... Volgens mij heb ik de sfeer van Castlefest goed getroffen, maar ook een spannend verhaal verteld dat hoewel het helemaal af is, toch lijntjes overlaat voor het volgende deel! Het is uiteindelijk 28.368 woorden geworden. Het doel was tussen de 25.000 en 30.000 woorden, dus dat is precies goed!
Verder voltooide ik
de redactie van 'De zwarte schim'. Deze opmerkingen van de redacteur vond ik in elk geval al erg bemoedigend: 'Een interessant en fantasierijk verhaal dat toch heel geloofwaardig is. Gaaf hoe je huidige ontwikkelingen of mogelijkheden die alleen nog “in gedachten” bestaan, hebt doorgevoerd. De werelden heb je ook mooi bedacht, heel creatief, en de wending vond ik erg verrassend!' Ben benieuwd of jullie er dadelijk net zo over denken! Ik kreeg ook van mijn goede vriend en vaste illustrator Cornell Göksu een prachtige plaat voor de voer van het boek. Hiernaast zie je alvast een stukje van de afbeelding. Het totaal en de link om het boek alvast te kunnen bestellen volgen snel!
'De zwarte schim' verschijnt in het weekend van 21-22 mei aantstaande op Fantasy Fest in Rijswijk. Ik sta er beide dagen en je kunt er dus een gesigneerd exemplaar van het boek komen halen!
Maar dat is niet het enige om naar uit te kijken. Ik kreeg ook bericht dat mijn far future SF-verhaal ‘Waar je goed in bent’ verschijnt in de bundel ‘Louterend vuur’ die op de Boek10-dag op 14 mei wordt gepresenteerd! En gezien de andere namen op de shortlist bevindt het zich in goed gezelschap. 
Daarnaast publiceert Uitgeverij Macc de bundel 'Vampieren & Demonen' waar twee van mijn horrorverhalen in komen te staan. De nieuwe editie van Fantastische Vertellingen komt er ook aan en is alvast te bestellen. Van mij staan er drie recensies in. En ik hoor in juni waarschijnlijk of er weer een verhaal van mijn hand is geselecteerd voor de 'Ganymedes'-bundel! Het worden dus weer spannende tijden en begin juli zal ik jullie er weer alles over vertellen!