dinsdag 1 september 2020

Ganymedes 20, 'Het teken in de lucht' als luisterboek en een roman in aantocht

Het was op schrijfgebied voor mij een wat rustige zomer. Geen nieuwe boeken die verschenen, geen festivals om te bezoeken, geen schrijversbijeenkomsten om bij van de partij te zijn. Dat wil niet zeggen dat er niets te beleven viel. Want wat er ook aan de hand is, je kunt er de klok op gelijk zetten dat begin augustus de nieuwe editie
uitkomt van 'Ganymedes' - de nieuwste editie van deze jaarlijkse staalkaart van het fantastische genre in het Nederlandse taalgebied. In 'Ganymedes 20' staat dit jaar weer een verhaal van mijn hand: ‘De Vouw’. Een Vouw in de tijdruimte zorgt voor onontgonnen terrein. Als de mensheid de opening erheen ontdekt, nemen ze echter ook hun minder goede eigenschappen mee naar binnen in de Vouw ... Ook lezen? Bestel 'Ganymedes 20' op de website van St. Fantastische Vertellingen.
Om de bundel te promoten stelde Remco Meisner uit voorgedragen fragmenten van verhalen uit ‘Ganymedes 20’ een nieuw verhaal samen, 'Het twintigste Ganymeer'. Alle auteurs leverden een bijdrage door een deel van hun verhaal voor te lezen. Ikzelf lees een stukje voor van mijn verhaal ‘De Vouw’!
Ook terugkerend in de zomermaanden is de uitslag van Edge.Zero! De jury van deze wedstrijd probeert het beste verhaal te kiezen van de verhalen die in het voorafgaande jaar zijn gepubliceerd of aan wedstrijden hebben meegedaan. Mijn verhaal 'Kwantumzelf Inc.' dat in 2019 was verschenen op Fantasize bleek op de twaalfde plaats te zijn beland en zal dus een plek krijgen in de Edge.Zero-bundel. Die verschijnt later dit jaar.

Ander mooi nieuws dat ik de afgelopen twee maanden mocht delen, is dat mijn verhalenbundel ‘Het teken in de lucht’ nu ook verkrijgbaar is als luisterboek. Prachtig ingesproken en heel boeiend. 
Ik tekende overigens ook officieel het contract voor ‘Hoeder van de vulkaan’. Deze grimmige ‘sword & sorcery’-roman over een wereld die door magie in een eeuwige ijstijd gedompeld is, waar de laatste mensen proberen te overleven op en in vulkanen, verschijnt dit najaar bij Godijn Publishing!
 
Ik schrijf al enige tijd artikelen over schrijfgerelateerde onderwerpen voor de website Fantasy-schrijven. Die artikelen zijn nu samengevoegd tot een gratis cursus, getiteld 'De diepte in met sciencefiction en fantasy'. Bij élk artikel vind je vragen en opdrachten om zelf met de materie aan de slag te gaan! Deel van de cursus is een geheel nieuw essay over het schrijven van korte verhalen (hoe kom je op ideeën, hoe bouw je een kort verhaal op, en wat zijn de verschillen met langere verhalen?). Schrijf je nu gratis in!
De eerste reactie op de cursus kwam zelfs al binnen! 'Geeft stof tot nadenken zonder stoffig te worden.' Dat vind ik een mooi compliment.

Op de facebookpagina van het Godijn Publishing boekencafé verscheen een interview met mij over het jureren voor de verhalenwedstrijd ‘Zonderlingen’ van vorig jaar, de nieuwe wedstrijd ‘Nevelkinderen’, en een van de eerste verhalen die ik als kind schreef: ‘Het grote geluk van Domme Daan’. 
Verder was ik op de radio in de uitzending van Omroep Brabant en besprak daar onder andere mijn bundel verontrustende verhalen ‘Ruisreizigers’. Presentatrice Eefke Boelhouwers was enthousiast! Je kunt het fragment hier terugkijken.


De verschillende recensenten bleven deze zomer gelukkig ook actief. Zo gaf Wendy Koedoot vijf sterren aan 'De Quantumdetectives', het boek geschreven door Theo Barkel en mij samen. Ze merkt op: 'Er zit veel vaart, actie en humor in het verhaal, waardoor je het boek zo uit hebt. Je kan je goed inleven in de situatie en in de personages. Leuk om een kijkje in de toekomst te kunnen nemen, sommige dingen veranderen nooit en andere dingen juist wel. Er zit veel humor in, zo heb ik smakelijk moeten lachen om de term “Wiebesplassen” Heel goed bedacht. De verwijzing naar films en ‘oude' auto’s vind ik ook leuk bedacht.' 
Op Goodreads verscheen trouwens nog een enthousiaste reactie van een lezer van 'De Quantumdetectives'! 
De recensent van Modern Myths las ‘IJsbrekers’ - het door mij geschreven vijfde deel van ‘De zwijgende aarde’ en was niet teleurgesteld. ‘IJsbrekers is met 141 pagina’s verhaal een handzaam boekje, waar je door het fijne schrijfwerk ook nog eens zo doorheen vliegt. Johan ... weet moeiteloos een actie-avontuur neer te zetten dat je zo voor je geestesoog ziet voltrekken ... IJsbrekers is een lekker vlot avonturen sciencefiction verhaal waarmee De Zwijgende Aarde een leuk aanloopje naar een tweede seizoen kan maken.’
Van een lezer kreeg ik een reactie toegestuurd op mijn Ziltpunknovelle 'Plastic vriend'. Ze merkte op: 'Het is niet makkelijk om te schrijven over een eenzame man op een klein vlot, dobberend in de eindeloze zee, toch weet de auteur de spanning er in te houden en wordt het nergens saai of voorspelbaar ... Matthijs raakt zeer gehecht aan het plastic voorwerp dat hij vindt, hij behandelt het alsof het werkelijk zijn vriend is. Vandaar de titel van het boek. Als lezer voel je mee met Matthijs en voel je bijna ook de emoties van het voorwerp. Ook in de verhalenbundel Conquistador weet de auteur de bijzondere band tussen mens en in dat geval ruimteschip, te verwoorden ... Hoewel deze ziltpunknovelle een spannend sciencefiction verhaal is, is het ook een waarschuwing dat we beter moeten omgaan met de oceanen en de aarde in het algemeen.'
Er verscheen zelfs een nieuwe recensie van mijn bundel 'Het teken in de lucht' uit 2018! 'Johan Klein Haneveld heeft een zeer beeldende schrijfstijl en je ziet alles dan ook zo voor je ... Alles spreekt enorm tot de verbeelding en het is goed te merken dat Johan Klein Haneveld sciencefiction kent, maar toch niet al te diep ingaat op specifieke dingen, waardoor het te droog en theoretisch zou worden.' 
Op Mustreads or not verscheen een enthousiaste recensie van ‘Acmala’, mijn novelle over de wold van Dizary! ‘De avonturen en gevaren vliegen je om de oren tijdens het lezen ... Ik heb met heel veel plezier dit korte verhaal gelezen. Ik kan alleen maar zeggen dat het weer zo leuk was met allerlei maffe, grappige karakters. Weer mega fantasierijk, verrassend, avontuurlijk, hilarisch en spannend.’ Daar ben ik blij mee!
Tazzy Jeninga publiceerde een enthousiaste recensie van de bundel ‘Verhalen Vertellers’, waarin onder andere mijn verhaal ‘Symbiose’ staat! ‘Een onderzoeksteam zit op een planeet, met levensgevaarlijke bomen en planten. Deze is echt zo goed, origineel en zet je echt aan het denken. Het idee van Symbiose in de toekomst is angstaanjagend!’ 
Tenslotte las een schrijver die ik erg bewonder, Tais Teng, mijn verhaal ‘De Vouw’ in 'Ganymedes 20', en hij was enthousiast! ‘Perfecte wereldbouw, ik zou bijna zeggen jaloersmakend met die eindeloze helling waarbij het zonlicht steeds zwakker wordt. Het afval als leidraad is ook erg goed gevonden.’ 
 
Mijn uitgever liet weten dat 'Voorbij de storm', de bundel met 25 clifi-verhalen van Nederlandstalige auteurs, ondertussen is teruggekomen van de redactrice. Die gaf haar complimenten over de kwaliteit van de verhalen! De uitgever kon de laatste maanden door persoonlijke omstandigheden wat minder snel werken, maar hij is nu aan het werk het boek klaar te maken voor de druk! Op dit moment zoekt hij naar een locatie om een boekpresentatie te kunnen houden, 'coronaproof', want zo'n bundel moet je niet zonder fanfare voorbij laten gaan. Ik hou jullie vanzelfsprekend op de hoogte. 
 
In mijn vorige tweemaandelijkse bericht schreef ik dat ik werkte aan een YA SF-roman. 'Het denkende woud' is het verhaal van een broer en zus in een bijzondere wereld. Bomen voorzien hen van energie en printers maken alles wat ze nodig hebben. Het woud waarin ze leven is echter niet vrij van gevaren, merken ze op een avond. Ze vluchten naar het noorden, omdat daar wellicht mensen wonen buiten de invloed van het bomennetwerk. Het was leuk om aan de roman te werken. Ik heb het boek afgeschreven en heb daarna nog een week gewacht, voor ik er nog eens helemaal doorheen ging.
Aan bijna elke zin heb ik gesleuteld. Sommige passages heb ik geschrapt, andere heb ik verduidelijkt. Uiteindelijk is 'Het denkende woud' 59416 woorden lang geworden. Ik heb het al opgestuurd naar Godijn Publishing, waar het in 2021 zal verschijnen.
Maar een week na het afronden van het ene schrijfproject, begon ik alweer ongedurig te worden. Daarom begon ik maar snel aan mijn volgende roman. Die wordt weer heel anders dan mijn andere boeken. Het wordt een 'space opera', gebaseerd op mijn verhaal 'De zwarte schim' dat in 2018 in 'Fantastische Vertellingen' stond. Het schreeuwde echter voor mij om verdere uitwerking, en daar ga ik dus nu voor zorgen! Waterplaneten met in de diepte exotisch ijs, een paleis in de atmosfeer van een gasplaneet, achtervolgingen tussen komeetkernen in een Oortwolk, dubbelgangers en onbetrouwbare herinneringen: genoeg ingrediënten voor een toffe roman. Ik voltooide ondertussen hoofdstuk 1 en er staan alweer 6898 woorden op de teller.  
 
 
Als er geen fantasyfestivals zijn moet je als schrijver naar andere manieren zoeken om mensen voor je boeken warm te maken. Ik maakte daarom een 'influence map' met de belangrijkste werken die mijn boeken en verhalen hebben beïnvloed. Lezen waar al die inspiratie toe geleid heeft? Je vindt mijn romans en verhalenbundels hier.
 
Over twee maanden is er weer meer te vertellen. Zo komt de nieuwe 'Fantastische Vertellingen' eraan. Dit keer staan er drie recensies in van mijn hand en een essay dat ik schreef met Jorrit de Klerk samen. Erbij vinden abonnees de 'Tjonge', met mijn verhaal 'Uitwaaien' erin. Je kunt het nummer hier bestellen.
De nieuwe 'SF Terra' verschijnt ook binnenkort. daarin staat mijn verhaal 'De hemel op aarde'.
Voor de volgende HSF schreef ik een column en in zond ook een verhaal op voor de decembereditie. 
Tenslotte zullen, zoals gezegd, de klimaatbundel 'Voorbij de storm' en mijn 'Sword & Sorcery'-roman 'Hoeder van de vulkaan' uitkomen. Daar kan ik in mijn volgende bericht ook meer over delen!