Nog maar elf dagen en dan is het zover! Dan verschijnt mijn zevende boek, de SF-bundel 'Conquistador' met elf onderling samenhangende verhalen en een novelle. Mijn adrenalinespiegels zijn ondertussen alweer zo hoog dat ik er onrustig van slaap en de stijve nek waarmee ik vanochtend wakker werd zal ook niet toevallig zijn. Er moet in die laatste dagen nog heel wat gebeuren op promotiegebied, er zit een weekeinde Elfia aan te komen waar ik weer achter de kraam sta, en ondertussen is het op mijn betaalde baan ook vrij onrustig. Door de drukte van mijn schrijfcarriere kom ik er dan weer niet aan toe me daar bezorgd over te maken. Een geluk bij een ongeluk, zeg maar. Hoewel ik een dag met Netflix op de bank liggen uiteindelijk wel nodig zal hebben, is alle heisa natuurlijk helemaal de moeite waard. Want ten eerste is de bundel door het harde werk van de redacteur en het met een stofkam nog eens door de drukproef gaan heel erg verbeterd en ten tweede is de cover, van de hand van mijn goede vriend en illustrator Cornell Göksu, heel erg mooi geworden. Het is een boek dat ik op zou pakken als ik het in een kraam of in de winkel zou zien liggen, en dat is de bedoeling natuurlijk. En ten slotte wordt het boek gepresenteerd op een wel heel bijzondere dag, namelijk een groot opgezette boeklancering en schrijfevenement op 6 mei in Hoorn. Er zijn inspirerende sprekers, een boekenmarkt en andere erg toffe programma-onderdelen en natuurlijk ben ik er om je boek te signeren. Je kunt kaarten bestellen voor de hele dag of alleen voor de lancering. Nu ligt Hoorn voor heel veel mensen niet naast de deur. Maar misschien wil je wel een gesigneerd exemplaar van 'Conquistador'. Dat kan! Ik ga namelijk op het schrijfevenement van 6 mei ook van te voren bestelde boeken signeren. Bestel nu je boek via de webshop van uitgeverij Godijn Publishing en je krijgt direct na 6 mei een door mij gesigneerd boek thuisgestuurd! Wil je het boek lezen, of wil je na lezing van het boek je mening aan anderen laten weten? 'Conquistador' staat ondertussen ook al op zowel Goodreads als op Hebban.
Dat ik nu zoveel aandacht besteed aan 'Conquistador', wil niet zeggen dat ik mijn vorige boek vergeten ben. 'De Krakenvorst, boek 1: Keruga' is nu alweer meer dan vier maanden uit! En er blijven nog steeds mooie recensies binnenkomen. Zo stond er een mooie recensie van Remco Meisner in het laatste nummer van Fantastische Vertellingen - je kunt die lezen op mijn site onder het tabblad 'recensies'. En ik weet van een paar recensenten dat ze nog een stuk gaan schrijven over mijn boek. Er zijn ook twee wedstrijden gehouden waarbij lezers een gesigneerd exemplaar van mijn boek konden winnen. Daar was ook heel veel belangstelling voor, wat leuk was om te merken! Verder heb ik een exemplaar van mijn boek voorzien van kanttekeningen, over mijn bedoeling met sommige beschrijvingen, de achtergronden en inspiratie. Dat unieke boek heb ik toegestuurd naar Adinda Volkers, een van de vijf 'ambassadeurs' van 'De Krakenvorst, boek 1: Keruga'. Ik had namelijk beloofd om onder hen een 'special edition' van mijn boek te verloten! Verder was het heel leuk om met het boek op de 'Comic con' in Rotterdam te staan! Heb je het boek nog niet? Je kunt bij mij een gesigneerd exemplaar bestellen - die stuur ik graag naar je toe. Of je kunt gebruik maken van de webshop van mijn uitgever Macc, of van Bol. En ik vind het natuurlijk leuk als je na het lezen ervan een reactie plaatst op Goodreads, Hebban of Bol.
De meeste lezers van het boek vinden het spannend, vooral tegen het einde, en willen heel graag weten hoe het verhaal verdergaat. Gelukkig is het tweede boek al af en ligt bij de uitgever. Maarten, die ook van het tweede boek de coverafbeelding gaat maken, heeft het al gelezen en schreef me dat hij het zelfs een beter boek vond dan het eerste deel en dat hij het een eer vindt er weer een tekening bij te mogen maken! Ik kijk ernaar uit te zien waar hij mee gaat komen. Afgelopen weekeinde was ik bij mijn uitgever in Rijen voor een trainingsdag, zodat ik op boekenbeurzen en comic cons nog meer lezers zal kunnen interesseren voor mijn boek. Hij vertelde me dat 'De Krakenvorst, boek 2: Kartaalmon' zal verschijnen op Christmascon, in het weekeinde van 16 en 17 december 2017. Dat duurt dus niet zo lang meer!
Ik noemde zojuist al het nieuwste tijdschrift van Fantastische Vertellingen (nr 41) vanwege de recensie van mijn boek die erin stond. Maar het was bijna een 'Johan Klein Haneveld-speciaalnummer' want er stonden ook nog twee cartoons in, gewijd aan De Krakenvorst, en mijn korte verhaal 'De stoet', dat volgens een lezer toe werkte naar een beklemmend einde. Verder bevatte dit nummer twee boekrecensies van mijn hand. Het losse nummer is te bestellen op de site van Fantastische Vertellingen. Je kunt ook een abonnement nemen voor vier of acht nummers, voor een wel heel gunstige prijs, want elk nummer is bijna 100 pagina's vol leesplezier! Ik zal ook in de volgende editie weer twee boekbesprekingen plaatsen en mijn korte verhaal 'Het plotselinge woud' staat op de planning voor nr 42! Warm aanbevolen!
Van de zomer komt ook weer de jaarbundel Ganymedes uit, waarvoor ik een kort verhaal en twee gedichten heb opgezonden. Altijd spannend of ik weer geselecteerd zal worden. Dezelfde uitgever produceert tevens een leuke bundel 'Tenenkrommende vertellingen' (nou ja, leuk ... ;-) ). Mijn verhaal 'De gangen' is daarvoor geselecteerd.
Maar dat zijn niet de enige bundels waar verhalen van mij in zullen komen te staan. Ik kreeg via collega-auteur Mike Jansen de tip dat er een bundel werd samengesteld met verhalen in de geest van Jack Vance (een erg bekende SF-schrijver, die in Nederland erg populair was). Toevallig had ik een verhaal liggen dat er wel een beetje bij aansloot en dat heb ik opgestuurd naar de samenstellers, ook al was de deadline eigenlijk verstreken. Maar mijn verhaal 'Het bezoek van de tovenaar' viel in goede aarde en wordt opgenomen. Daar ben ik heel erg trots op! Ook omdat de bundel verhalen zal bevatten van Gerben Hellinga Jr. - een van de weinige Nederlandse SF-schrijvers van wie ik op de middelbare school afwist en wiens Coriolis-boeken ik werkelijk verslond!
Toen zag ik ook nog eens een oproep van mijn uitgever Godijn Publishing voorbijkomen voor het schrijfproject '28x Blauwe Violen'. Het thema was: wat is werkelijkheid, wat is illusie? En ik had een verhaal, getiteld 'Droomboot', dat hier goed bij paste. En Elly Godijn was er ook blij mee. Het verhaal is geaccepteerd voor deze verhalenbundel die waarschijnlijk uitkomt in het voorjaar van 2018.
Afgelopen weekend bij uitgeverij Macc kregen we niet alleen een training in verkooptechnieken, maar werden ook plannen gesmeed voor een verzamelbundel met verhalen van de auteurs van uitgeverij Macc. Deze bundel zou mensen kennis kunnen laten maken met de diverse schrijvers en op festivals meegegeven kunnen worden als mensen een boek kopen. Ik was natuurlijk als schrijver van korte verhalen meteen enthousiast en heb mijn verhaal 'Symbiose' opgestuurd. Ik weet niet precies wanneer deze bundel zou uitkomen, maar ik denk dat het ook 2018 zal worden.
De website Historische Verhalen heeft twee van mijn verhalen geaccepteerd: 'De pastoor en de leviathan' en 'Poliepen', deze zullen later in het jaar verschijnen en in 2018 zullen ze terechtkomen in de verzamelbundel van Historische Verhalen, samen met 'De dodo en de domineeszoon'. Daar kijk ik erg naar uit!
Vorige maand verscheen op de website Fantasize ook weer een kort verhaal van mijn hand, namelijk het post-apocalyptische verhaal 'Lobbes'. Je kunt het zo online lezen! SF Terra heeft twee verhalen van mij liggen, in het volgende nummer van The Flying Dutch komt een verhaal van me, en ik heb ook een aantal verhalen opgestuurd om mee te dingen naar de 'Edge.Zero'-award, een prachtig initiatief dat vorige jaar een toffe verhalenbundel opleverde.
Ik heb bovendien een account aangemaakt op online platform Sweek. Als het goed is, is er ook een app van. Hier kun je verhalen lezen van diverse schrijvers, ook zonder je aan te melden of in te loggen (maar als je mensen wilt volgen of verhalen wilt beoordelen of liken moet je wel een account hebben). Ik ga Sweek gebruiken om voorproefjes te plaatsen van mijn boeken, maar ook om een aantal verhalen te plaatsen. Om te beginnen wat verhalen 'uit de oude doos', verhalen die ik oorspronkelijk schreef in mijn laatste jaar van de middelbare school, en die ik later rond 2000 nog bewerkte of herschreef. Ik zou ze nu misschien niet meer zo schrijven en ze bevatten wat cliches, maar ik vind ze toch nog steeds erg leuk en fantasievol, en dit is een mooie plek om ze ook bij lezers te krijgen. Op dit moment staan er op Sweek twee verhalen van mij, met covers die ik zelf heb getekend, namelijk 'Verraden' (een ruimteschip met panne rond een rode reus), en 'Neergestort' (bijzondere biologie op de donkere zijde van een planeet).
Er is dus heel wat gebeurd de afgelopen twee maanden, maar ik heb nog niet eens alles verteld. Ik heb namelijk ook een boek geschreven! Vorige keer suggereerde ik al dat ik iets zou doen met mijn filmbesprekingen, nadat Daniël de Wolf (zelf bekend van onder andere 'De torrie van Mattie') er opnieuw op had aangedrongen. Hij suggereerde dat er mensen zouden zijn die zo'n boek graag zouden lezen en dus ging ik aan de slag. Ik heb dertig essays van mijn blog geselecteerd, op volgorde gezet, ingekort en geredigeerd. Dat was een hele klus. Vervolgens heeft Daniël voor mij een enthousiast voorwoord geschreven. Een stukje daarvan lees je al op mijn blog onder het tabblad 'Non-fictie'. Ik heb 'Betrapt op de waarheid' -zo gaat het boek heten- ondertussen ook naar een uitgever opgestuurd. Ik ben heel benieuwd wat die ervan vindt.
En daar blijft het niet bij. Ik wil dit jaar ook een SF-roman gaan schrijven. De drukte rond het verschijnen van 'Conquistador' heeft gezorgd dat ik daar nog niet aan ben begonnen, maar het kriebelt al wel, en ik denk dat Theo van Uitgeverij Macc, als liefhebber van Arthur C. Clarke, wel eens heel blij zou kunnen zijn met mijn manuscript! Voor daarna heb ik ook nog plannen voor een YA-trilogie.
Genoeg bezigheden dus, maar dit was nog niet alles! Nee, ondertussen verschenen er ook weer twee gastblogs van mijn hand op de blog van Tazzy Jeninga, 'Ik hou van horror, fantasy en spanning'. In die van maart, 'Nog meer boeiende boeken', schrijf ik over 'Werelden onder de horizon' van Jack Lance, en boeken van Allan Steele, Alastair Reynolds, Alistair MacLean en ja, George MacDonald! In de gastblog van april, 'Nieuwe en oude klassiekers', komen boeken voorbij van onder andere China Miéville, Ray Bradbury en Walter M. Miller jr.
Kortom, het waren drukke maanden. Geen wonder dat ik er een stijve nek van heb gekregen! Daarom binnenkort maar weer eens een dagje bingewatchen op Netflix ... En over twee maanden schrijf ik weer een update over mijn schrijfactiviteiten. Dan hopelijk al met de eerste recensies van mijn bundel 'Conquistador'!
Dat ik nu zoveel aandacht besteed aan 'Conquistador', wil niet zeggen dat ik mijn vorige boek vergeten ben. 'De Krakenvorst, boek 1: Keruga' is nu alweer meer dan vier maanden uit! En er blijven nog steeds mooie recensies binnenkomen. Zo stond er een mooie recensie van Remco Meisner in het laatste nummer van Fantastische Vertellingen - je kunt die lezen op mijn site onder het tabblad 'recensies'. En ik weet van een paar recensenten dat ze nog een stuk gaan schrijven over mijn boek. Er zijn ook twee wedstrijden gehouden waarbij lezers een gesigneerd exemplaar van mijn boek konden winnen. Daar was ook heel veel belangstelling voor, wat leuk was om te merken! Verder heb ik een exemplaar van mijn boek voorzien van kanttekeningen, over mijn bedoeling met sommige beschrijvingen, de achtergronden en inspiratie. Dat unieke boek heb ik toegestuurd naar Adinda Volkers, een van de vijf 'ambassadeurs' van 'De Krakenvorst, boek 1: Keruga'. Ik had namelijk beloofd om onder hen een 'special edition' van mijn boek te verloten! Verder was het heel leuk om met het boek op de 'Comic con' in Rotterdam te staan! Heb je het boek nog niet? Je kunt bij mij een gesigneerd exemplaar bestellen - die stuur ik graag naar je toe. Of je kunt gebruik maken van de webshop van mijn uitgever Macc, of van Bol. En ik vind het natuurlijk leuk als je na het lezen ervan een reactie plaatst op Goodreads, Hebban of Bol.
De meeste lezers van het boek vinden het spannend, vooral tegen het einde, en willen heel graag weten hoe het verhaal verdergaat. Gelukkig is het tweede boek al af en ligt bij de uitgever. Maarten, die ook van het tweede boek de coverafbeelding gaat maken, heeft het al gelezen en schreef me dat hij het zelfs een beter boek vond dan het eerste deel en dat hij het een eer vindt er weer een tekening bij te mogen maken! Ik kijk ernaar uit te zien waar hij mee gaat komen. Afgelopen weekeinde was ik bij mijn uitgever in Rijen voor een trainingsdag, zodat ik op boekenbeurzen en comic cons nog meer lezers zal kunnen interesseren voor mijn boek. Hij vertelde me dat 'De Krakenvorst, boek 2: Kartaalmon' zal verschijnen op Christmascon, in het weekeinde van 16 en 17 december 2017. Dat duurt dus niet zo lang meer!
Ik noemde zojuist al het nieuwste tijdschrift van Fantastische Vertellingen (nr 41) vanwege de recensie van mijn boek die erin stond. Maar het was bijna een 'Johan Klein Haneveld-speciaalnummer' want er stonden ook nog twee cartoons in, gewijd aan De Krakenvorst, en mijn korte verhaal 'De stoet', dat volgens een lezer toe werkte naar een beklemmend einde. Verder bevatte dit nummer twee boekrecensies van mijn hand. Het losse nummer is te bestellen op de site van Fantastische Vertellingen. Je kunt ook een abonnement nemen voor vier of acht nummers, voor een wel heel gunstige prijs, want elk nummer is bijna 100 pagina's vol leesplezier! Ik zal ook in de volgende editie weer twee boekbesprekingen plaatsen en mijn korte verhaal 'Het plotselinge woud' staat op de planning voor nr 42! Warm aanbevolen!
Van de zomer komt ook weer de jaarbundel Ganymedes uit, waarvoor ik een kort verhaal en twee gedichten heb opgezonden. Altijd spannend of ik weer geselecteerd zal worden. Dezelfde uitgever produceert tevens een leuke bundel 'Tenenkrommende vertellingen' (nou ja, leuk ... ;-) ). Mijn verhaal 'De gangen' is daarvoor geselecteerd.
Maar dat zijn niet de enige bundels waar verhalen van mij in zullen komen te staan. Ik kreeg via collega-auteur Mike Jansen de tip dat er een bundel werd samengesteld met verhalen in de geest van Jack Vance (een erg bekende SF-schrijver, die in Nederland erg populair was). Toevallig had ik een verhaal liggen dat er wel een beetje bij aansloot en dat heb ik opgestuurd naar de samenstellers, ook al was de deadline eigenlijk verstreken. Maar mijn verhaal 'Het bezoek van de tovenaar' viel in goede aarde en wordt opgenomen. Daar ben ik heel erg trots op! Ook omdat de bundel verhalen zal bevatten van Gerben Hellinga Jr. - een van de weinige Nederlandse SF-schrijvers van wie ik op de middelbare school afwist en wiens Coriolis-boeken ik werkelijk verslond!
Toen zag ik ook nog eens een oproep van mijn uitgever Godijn Publishing voorbijkomen voor het schrijfproject '28x Blauwe Violen'. Het thema was: wat is werkelijkheid, wat is illusie? En ik had een verhaal, getiteld 'Droomboot', dat hier goed bij paste. En Elly Godijn was er ook blij mee. Het verhaal is geaccepteerd voor deze verhalenbundel die waarschijnlijk uitkomt in het voorjaar van 2018.
Afgelopen weekend bij uitgeverij Macc kregen we niet alleen een training in verkooptechnieken, maar werden ook plannen gesmeed voor een verzamelbundel met verhalen van de auteurs van uitgeverij Macc. Deze bundel zou mensen kennis kunnen laten maken met de diverse schrijvers en op festivals meegegeven kunnen worden als mensen een boek kopen. Ik was natuurlijk als schrijver van korte verhalen meteen enthousiast en heb mijn verhaal 'Symbiose' opgestuurd. Ik weet niet precies wanneer deze bundel zou uitkomen, maar ik denk dat het ook 2018 zal worden.
De website Historische Verhalen heeft twee van mijn verhalen geaccepteerd: 'De pastoor en de leviathan' en 'Poliepen', deze zullen later in het jaar verschijnen en in 2018 zullen ze terechtkomen in de verzamelbundel van Historische Verhalen, samen met 'De dodo en de domineeszoon'. Daar kijk ik erg naar uit!
Vorige maand verscheen op de website Fantasize ook weer een kort verhaal van mijn hand, namelijk het post-apocalyptische verhaal 'Lobbes'. Je kunt het zo online lezen! SF Terra heeft twee verhalen van mij liggen, in het volgende nummer van The Flying Dutch komt een verhaal van me, en ik heb ook een aantal verhalen opgestuurd om mee te dingen naar de 'Edge.Zero'-award, een prachtig initiatief dat vorige jaar een toffe verhalenbundel opleverde.
Ik heb bovendien een account aangemaakt op online platform Sweek. Als het goed is, is er ook een app van. Hier kun je verhalen lezen van diverse schrijvers, ook zonder je aan te melden of in te loggen (maar als je mensen wilt volgen of verhalen wilt beoordelen of liken moet je wel een account hebben). Ik ga Sweek gebruiken om voorproefjes te plaatsen van mijn boeken, maar ook om een aantal verhalen te plaatsen. Om te beginnen wat verhalen 'uit de oude doos', verhalen die ik oorspronkelijk schreef in mijn laatste jaar van de middelbare school, en die ik later rond 2000 nog bewerkte of herschreef. Ik zou ze nu misschien niet meer zo schrijven en ze bevatten wat cliches, maar ik vind ze toch nog steeds erg leuk en fantasievol, en dit is een mooie plek om ze ook bij lezers te krijgen. Op dit moment staan er op Sweek twee verhalen van mij, met covers die ik zelf heb getekend, namelijk 'Verraden' (een ruimteschip met panne rond een rode reus), en 'Neergestort' (bijzondere biologie op de donkere zijde van een planeet).
Er is dus heel wat gebeurd de afgelopen twee maanden, maar ik heb nog niet eens alles verteld. Ik heb namelijk ook een boek geschreven! Vorige keer suggereerde ik al dat ik iets zou doen met mijn filmbesprekingen, nadat Daniël de Wolf (zelf bekend van onder andere 'De torrie van Mattie') er opnieuw op had aangedrongen. Hij suggereerde dat er mensen zouden zijn die zo'n boek graag zouden lezen en dus ging ik aan de slag. Ik heb dertig essays van mijn blog geselecteerd, op volgorde gezet, ingekort en geredigeerd. Dat was een hele klus. Vervolgens heeft Daniël voor mij een enthousiast voorwoord geschreven. Een stukje daarvan lees je al op mijn blog onder het tabblad 'Non-fictie'. Ik heb 'Betrapt op de waarheid' -zo gaat het boek heten- ondertussen ook naar een uitgever opgestuurd. Ik ben heel benieuwd wat die ervan vindt.
En daar blijft het niet bij. Ik wil dit jaar ook een SF-roman gaan schrijven. De drukte rond het verschijnen van 'Conquistador' heeft gezorgd dat ik daar nog niet aan ben begonnen, maar het kriebelt al wel, en ik denk dat Theo van Uitgeverij Macc, als liefhebber van Arthur C. Clarke, wel eens heel blij zou kunnen zijn met mijn manuscript! Voor daarna heb ik ook nog plannen voor een YA-trilogie.
Genoeg bezigheden dus, maar dit was nog niet alles! Nee, ondertussen verschenen er ook weer twee gastblogs van mijn hand op de blog van Tazzy Jeninga, 'Ik hou van horror, fantasy en spanning'. In die van maart, 'Nog meer boeiende boeken', schrijf ik over 'Werelden onder de horizon' van Jack Lance, en boeken van Allan Steele, Alastair Reynolds, Alistair MacLean en ja, George MacDonald! In de gastblog van april, 'Nieuwe en oude klassiekers', komen boeken voorbij van onder andere China Miéville, Ray Bradbury en Walter M. Miller jr.
Kortom, het waren drukke maanden. Geen wonder dat ik er een stijve nek van heb gekregen! Daarom binnenkort maar weer eens een dagje bingewatchen op Netflix ... En over twee maanden schrijf ik weer een update over mijn schrijfactiviteiten. Dan hopelijk al met de eerste recensies van mijn bundel 'Conquistador'!