dinsdag 23 oktober 2018

Twee nieuwe boeken, twee bundels en veel nieuwe verhalen

Twee maanden zijn zo voorbij. Al helemaal als er zoveel gebeurt op schrijfgebied als de afgelopen twee maanden! Ik ga proberen het zo goed mogelijk voor jullie samen te vatten. Ten eerste kwamen er twee boeken van mij uit, om te beginnen mijn negende boek, de mozaïekroman 'Het teken in de lucht', dat negen SF-verhalen bevat die samen een groter geheel vormen, namelijk de duizendjarige geschiedenis van het rijk van de Autoriteit. Ik had het idee voor dit boek al in in 2004 en begon eraan te schrijven in 2008. Nu is het er dan eindelijk en het was voor mij het wachten meer dan waard. Ik mocht het boek al in mijn handen houden op Elfia in Arcen, een groot fantasyfestival. Het regende die dag eind september behoorlijk, maar dat mocht de pret niet drukken. Mijn boek was een feit en werd zelfs al verkocht! De officiële presentatie was een week daarna, op 29 september op de Boek10-dag in Hoorn. Samen met negen andere schrijvers mocht ik daar mijn boek ontvangen, na een dag met workshops, lezingen en goede gesprekken. Het was erg leuk dat mijn familie ook helemaal naar Hoorn was gekomen om mij te feliciteren!
Wil jij 'Het teken in de lucht' ook lezen? Het is te bestellen bij elke boekwinkel, on- en offline, en op de webshop van de uitgever!

Het laatste weekend van september was nogal druk, want terwijl ik in Hoorn op het podium stond, vond in Zoetermeer ook een festival plaats. Historisch Zoetermeer. En daar was bij Patrick Berkhof van Uitgeverij Vesta voor het eerst mijn novelle 'Acmala' te verkrijgen! Ikzelf kreeg mijn eerste exemplaren van mijn tiende boek twee weken later, op het gezellige Fantasy Fest in Rijswijk. Daar stond ik de zaterdag in de kraam van Vesta. Patrick had die prachtig ingericht en ook gezorgd voor rekwisieten, zoals een enorm uitvergroot boek, waarmee ik natuurlijk op de foto ging. 'Acmala' speelt zich af in de wereld van Dizary, door Patrick verzonnen. Een kleine groep ontdekkingsreizigers gaat op zoek naar de bron van de reuzenmotten die Dizary teisteren. Daartoe trekken ze naar het afgelegen woud Gesmer. Al snel blijkt dat de grootste gevaren niet van buiten komen, maar van binnenuit ... Het was erg leuk een keer een verhaal te schrijven in de verhaalwereld van iemand anders en ik ben heel erg trots op het eindresultaat.
Als je 'Acmala' ook wilt lezen kun je die bestellen bij elke boekwinkel in Nederland, en natuurlijk op de site van de uitgever.

29 september was echter om meerdere redenen heel feestelijk! Op de Boek10-dag werd niet alleen 'Het teken in de lucht' gepresenteerd, ook werd de uitslag bekend gemaakt van de verhalenwedstrijd 'Grijze klever'. De beste 25 verhalen van deze wedstrijd zijn bijeengebracht in een bundel met dezelfde titel. En mijn verhaal 'Mislukkeling' hoorde daarbij. In dit verhaal zoekt een jonge man hulp voor zijn zieke vriendin bij een man die door de oudsten van zijn dorp als een tovenaar wordt beschouwd. De tovenaar denkt echter heel anders over zichzelf. Ik was heel trots toen ik naar voren mocht komen om een exemplaar in ontvangst te nemen. De bundel is te bestellen bij de uitgeverij!
Dezelfde dag kwam nog een tweede verhalenbundel uit, getiteld 'Aangenaam'. Deze bundel bevat verhalen van de meeste schrijvers die publiceren bij Godijn Publishing. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met een heel divers scala aan auteurs. Van fantasy, zoals Garvin Pouw die een Valtadaverhaal aanlevert, tot levensverhalen. En ook science fiction. Mijn verhaal 'De bevrijder' gaat over een wel heel desolate toekomst, waarbij mensen de aarde vrijwel onbewoonbaar hebben achtergelaten. De laatste overlevenden kunnen alleen maar voortbestaan door een onrechtvaardig systeem in stand te houden ... Ook deze bundel is te bestellen bij de uitgeverij.
Begin oktober verscheen de derde EdgeZero-bundel met de door een jury tot beste verhalen uit 2017 gekozen verhalen. Vorig jaar stond er ook een verhaal van mijn hand in. Dat was dit jaar niet het geval, maar de organisatie vroeg me wel het voorwoord te schrijven bij deze editie. Ik maakte graag van de gelegenheid gebruik de genreschrijvers van Nederland een hart onder de riem te steken. Je kunt de bundel bestellen op Amazon.
En natuurlijk was er nog het nieuwe nummer van Fantastische Vertellingen, waar ik in mijn vorige bericht al over schreef, dat mijn space opera-verhaal 'De zwarte schim' bevatte (door mijzelf geïllustreerd) en drie recensies van mijn hand.

De Futurist -een gave website voor SF-liefhebbers- is ondertussen een online tijdschrift geworden. Nummer 1 van het nieuwe 'essef magazine' bevat vier verhalen van topschrijvers, waaronder een van mij, mijn verhaal 'De smaak van aardbeien' - een ziltpunkverhaal geïnspireerd door Cory Doctorow, waarin een agent in een ondergelopen Nederland een flatgebouw infiltreert op zoek naar de dissidenten die van daaruit opereren. Ik ben erg trots in dit online tijdschrift te staan en er ligt ondertussen een nieuw verhaal bij de redactie.
Tussen de SF-verhalen door schrijf ik ook wel eens historische verhalen. De website Historische Verhalen publiceerde van mijn hand 'De schone boekanier', een verhaal over het ruige leven op het zestiende eeuwse Hispaniola. Het verhaal zal ook worden opgenomen in de derde verzamelbundel van Historische Verhalen, die begin 2019 verschijnt. Ook daar ben ik trots op en ik hoop volgend jaar een nieuw verhaal te mogen bijdragen aan deze website.

Geekwebsite Fantasize is in de tussentijd helaas opgehouden te bestaan. Ik schreef voor hen elke maand een essay over een SF- of fantasyonderwerp. Gelukkig werd ik benaderd door Fantasywereld of ik niet voor hen stukken wilde schrijven. Daar had ik wel oren naar. Mijn eerste bijdrage was een essay over christelijke science fiction en de gevaarlijke kanten van eindtijdverhalen, getiteld 'Angstaanjagende eindtijdverhalen'. Ik hoop in de toekomst nog veel meer voor ze te kunnen schrijven en zal ook met enige regelmaat recensies leveren voor deze fantastische site.
Op mijn eigen blog schreef ik nog een 'making of' van mijn bundel 'Het teken in de lucht'. Voor wie weten wat het verhaal achter mijn bundel is, hoe ik op het idee kwam, en waarom het zo lang duurde om deze verhalen te publiceren, lees het in dit artikel!
In het SF-tijdschrift SF-terra verscheen een groot interview met Tais Teng, Yvette Hazebroek en mij, waarin we met elkaar praatten over de stand van zaken van het fantastische genre in Nederland, hoe we op inspiratie komen en wat onze plannen zijn voor de toekomst. Het interview staat helaas niet online.
Ook leuk was dat Liesbeth Jochemsen mij noemde in haar artikel over leven onder het ijs van Jupitermaan Europa.

Meerdere mensen lazen deze maanden mijn boeken en schreven erover op het internet. Zo verscheen de eerste reactie online op 'Het teken in de lucht'. John van Hal schreef erover: 'Het is mooie sci fi zonder teveel gegooi met technische woorden die je niet begrijpt. Ik had hierin ook weer een aantal favoriete verhalen: -De ogen van de tijger, -De droom, -Het teken in de lucht. Alle 3 hadden ze gemeen dat er personages werden neergezet die worstelden met hun binnenste. Ze waren continu op zoek naar hunzelf. Al met al heb ik zeer genoten van dit boek.'
John las ook mijn eerste SF-bundel 'Conquistador': 'De verhalen zijn echt divers in spanning en emotie. Sommige verhalen konden me minder boeien vanwege de snelle opvolging van technische begrippen. Maar dat werd dan weer goed gemaakt door de personageopbouw. Ik vind het zeer knap hoe je binnen niet al te veel pagina's toch een mooie sfeer kan neerzetten en toch een aanzet kan geven naar wat meer.'
'De Krakenvorst, boek 2: Kartaalmon', het tweede deel van mijn fantasyduologie 'De Krakenvorst' wordt ook nog steeds door lezers ontdekt. Zo vond Qreative Minds het einde weinig verrassend maar waren er volgens de recensie wel heel goede sfeerbeschrijvingen, dus: 'Kartaalmon is een prettig geschreven vervolg op Keruga, met voldoende diepgaande hoofdpersonages en fraai beschreven gevechten.' Ik ben zelf ook altijd trots op mijn actiescènes, dus dat is goed om te lezen.
Saskia Jacobs-Labree had het boek ook gelezen en met veel plezier, schreef ze. 'Het leest een stuk vlotter en aangenamer dan zijn voorganger Keruga. Het verhaal is eenvoudig maar steekt goed in elkaar en kent een sprookjesachtig en bevredigend einde.'


Ondertussen heb ik op schrijfgebied natuurlijk niet stil gezeten. Om te beginnen schreef ik een kort verhaal van 3493 woorden over een vrouw die in de ruïnes op een andere planeet een bijzondere ontdekking doet. Dit gaat verschijnen in mijn bundel 'Ruisreizigers', een verzameling verontrustende verhalen die in 2020 uitkomt bij Godijn Publishing. Vervolgens zette ik een verhaal van 2445 woorden op papier over een schilder die opeens op de muur een schilderij aantreft dat daar eerder nog niet had gehangen. Ook deze is bedoeld voor de bundel 'Ruisreizigers'.
Daarna ging ik aan het werk aan 'De gevonden wereld', mijn bijdrage aan de Castlefest Kronieken. In deze serie boeken die door Uitgeverij Macc wordt uitgegeven is het bekende Castlefest -het leukste fantasyfestival van Nederland- het toneel voor magische avonturen. In dit vijfde deel is een rol weggelegd voor Victoriaanse meesterdetective Sherlock Holmes, die zich op het festival geconfronteerd weet met tijdgenoot en wetenschapper professor Challenger en met de dinosaurussen van diens verloren wereld ... Het is een novelle geworden van 27.785 woorden, met natuurlijk een cliffhanger als einde. De volgende auteur die met deze reeks verder gaat moet per slot van rekening ook wat te doen hebben!
Ik schreef ook nog een kort verhaal van 3725 woorden over astronauten die een verloren gewaand ruimteschip binnentreden, waar een bijzonder besturingssysteem nog steeds actief is. Ook deze gaat in mijn bundel verontrustende verhalen uitkomen.
Ik heb verder nog gewerkt aan mijn manuscript van 'De afvallige ster' en de opmerkingen van de redacteur verwerkt. En van Uitgeverij Macc heb ik gehoord dat ze heel enthousiast zijn over mijn korte dystopische roman 'De groene toren' die ik eerder dit jaar schreef en dat ze die heel graag willen uitgeven.

Ook wat evenementen betreft was het een drukke maand. Ik noemde al de Boek10-dag, Elfia in Arcen en het Fantasy Fest in Rijswijk. Maar ik was ook nog twee dagen te vinden op Comiccon Amsterdam, waar ik op zaterdag en zondag meedeed met panels over de kenmerken van Nederlandse SF en fantasy, en over de geeky invloeden in onze werken. Heel leuk om het podium te delen met Roderick Leeuwenhart, Jasper Polane en Sophia Drenth!
Op zes oktober vond in Bergen op Zoom voor de tweede keer het Bergs cultuurfestival plaats, georganiseerd door de onvermoeibare Sonn Franken. Het was leuk er te zijn en de sfeer zat er goed in. Ik zat er met mijn net verschenen boek 'Het teken in de lucht'.
Op dat festival werd ik aangesproken door radiomaker Ronald Becht die op ZuidwestFM het live radio programma Club ZuidWest verzorgt. Op 18 oktober kwam ik bij hem in de uitzending. We praatten over hoe ik met schrijven begon, wat mij aanspreekt in SF en fantasy en over mijn boek 'Het teken in de lucht'. Je kunt de uitzending terugluisteren via de website van ZuidwestFM.

De komende twee maanden hoef ik gelukkig niet zo vaak op pad. Ik zal erbij zijn op de wintereditie van Castlefest op 24 en 25 november in de kraam van Macc. Dat wordt een bijzonder weekeinde, want ook mijn SF-roman 'De afvallige ster' verschijnt dan en zal op Castlefest voor het eerst te verkrijgen zijn! Twee weken later, op 8 december, ben ik in Alphen aan den Rijn op de midwinterfair in het Archeon, waar ik in de kraam van Versa mijn novelle 'Acmala' promoot. Maar ook 'Het teken in de lucht' en 'De afvallige ster' zal ik bij me hebben!
Daarnaast zullen er nog twee bundels gaan verschijnen waar verhalen van mij instaan: 'Verhalen vertellers' bij Macc, met mijn verhaal 'Symbiose', en '28 blauwe violen' bij Godijn Publishing met mijn verhaal 'Droomboot'. Verder komt mijn verhaal 'De ijzeren heuvel' te staan in de nieuwe editie van 'The Flying Dutch'. Ik zal over twee maanden dus ook weer genoeg te vertellen hebben!