Pagina's

maandag 1 juli 2024

'Het blinde volk' verschenen, nieuwe verhalen in 'Niet van deze wereld' en 'Fantastische Vertellingen', columns en essays, en recensies van 'De jongen die met geesten sprak' en 'De laatste verkenner'

Het voorjaar vloog voorbij. Ik kneusde een rib en er waren werkzaamheden in de flat, maar op schrijfgebied zaten de afgelopen twee maanden vol hoogtepunten. Zo kreeg ik op 20 juni mijn exemplaren van mijn nieuwe SF- roman ‘Het blinde volk’ overhandigd door Jasper Polane! Ik ben heel erg trots op dit boek, want ik vind dat het behoort tot mijn beste verhalen ooit! Waar gaat het over? ‘Onder hem is het oneindige vuur, boven hem het oneindige water. Tarkil moest van de gerieflijke kringen in de buurt van de hete bronnen uitwijken naar de buitenring. Daar komt hij in contact met een groep soortgenoten, die zich zorgen maken over de opkomst van de werkerdieren. Ze geven hem eten en stinkstenen en als dank biedt Tarkil aan voor hen te werken. Al snel krijgt hij een gevaarlijke opdracht, die hem ver van zijn bekende wereld zal voeren tot aan de grens van de oneindigheid …’ Je kunt het boek overal bestellen, bijvoorbeeld bij Quasis.
'Het blinde volk' staat overigens al op Goodreads en op Hebban. Mocht je het boek willen lezen, kun je het daar aangeven en ik zou dankbaar zijn als je na afloop een sterrenbeoordeling en/of een recensie achterlaat! 

En het bleef niet bij het boek. Ik ontving ook de bundel ‘Niet van deze wereld’, met de beste verhalen van ‘Out of this World’. Eerst alleen online, maar nu in bundelvorm. Een mooie manier om kennis te maken met heel veel Nederlandse en Vlaamse SF- en fantasyschrijvers! Van mij staat het horrorverhaal ‘Snijpracticum’ hierin, met een autobiografisch element … De bundel is te bestellen op Amazon.
Bovendien verscheen eind mei de nieuwe ‘Fantastische Vertellingen’ . Nummer 70 alweer van mijn favoriete Nederlandstalige tijdschrift! Van mijn hand bevat deze editie drie recensies van recente boeken en een SF-verhaal: ‘Tot stof zult gij wederkeren’. Een generatie die de Aarde nooit gekend heeft, wacht op redding aan boord van een verongelukt ruimteschip ... Je kunt een los nummer bestellen, maar een abonnement is nog leuker! Mijn eigen recensie van dit nummer staat ook alweer online.  In het kort: het was weer een mooi nummer! 
Tenslotte verscheen op 'Out of this World' mijn far future SF-verhaal 'De laatste wens' - ingegeven door een bekend verhaal van Isaac Asimov. Be careful what you wish for ...

Ik schreef daarnaast weer non-fictie. Zo verzorgde ik voor de maand van de terraformatie op de Science Fiction & Fantasy Boekenclub vier columns. Ik trapte de maand af met  'Wie verre reizen doet ...' over de eerste stap van het koloniseren van een andere planeet: de reis erheen. Met voorbeelden uit klassieke en recente SF-boeken en uit mijn eigen verhalen. 
Mijn tweede column was 'Een onmogelijke droom'. Zullen mensen ooit andere planeten bewonen? Of maken we deel uit van het ecosysteem waarin we leven en kunnen we daaraan niet zomaar ontsnappen? En wat schreven klassieke en moderne SF-auteurs daarover?
Mijn derde column, ‘De kerk van Mars’, staat in het teken van cultuur en religie op Mars. Houden mensen geloof en gebruiken van de Aarde vast of starten ze een nieuwe traditie? En hoe gaan SF-verhalen daarop in? 
Mijn vierde (en laatste) column was getiteld ‘Van wie is de wereld?’. Wat gebeurt er als mensen gaan leven op een planeet waar al (intelligent) leven voorkomt? Onze eigen geschiedenis geeft geen hoopvol beeld, maar misschien denken SF-schrijvers er anders over?
Op 'Out Of This World' verschijnen de komende tijd enkele van mijn essays die in het verleden te lezen waren op Fantasy-schrijven. In het eerste, 'Een wereld waarin je kunt geloven', ga ik in op wereldbouw. Hoe verzin je een geloofwaardige wereld? Die moet consistent zijn, maar ook complex (korrelig) genoeg om de lezer te overtuigen. 
Het tweede is 'Een dosis SF of fantasy in een paar duizend woorden', wwn essay over korte verhalen, waarom ik daar zo van hou en mijn tips voor het schrijven van korte verhalen (geïllustreerd op basis van mijn verhaal 'Symbiose')! 

Elders was ook aandacht voor mijn verhalen. Mijn postapocalyptische detective 'De laatste detective' is bijvoorbeeld één van de SF-tips van de Fantastische Unie.
Er was ook een leuk fragment op de radio over het belang van sciencefiction - en ik en mijn boek 'De laatste verkenner' werden ook tussen neus en lippen door  genoemd! 

Verschillende lezers wisten mijn boeken de afgelopen twee maanden te vinden. FantasyWereld besprak mijn nieuwste boek, 'De jongen die met geesten sprak'. Ze noemen het 'een toegankelijk geschreven sciencefictionverhaal'. De recensent concludeert: 'Met dit verhaal heeft Johan Klein Haneveld opnieuw bewezen dat hij originele ideeën heeft en deze zonder veel omhaal aan zijn leespubliek kan presenteren, waarbij hij ook de emoties van de personages goed weet over te brengen.'
Jos Lexmond las voor NCSF mijn nieuwe boek en was ook enthousiast! 'Het is weer geheel en al wat anders, dan wat Johan eerder schreef. Mooi die afwisseling en verrassing van wat je nu weer voorgeschoteld krijgt!' Hij concludeert: 'Johan heeft hiermee, al is het een dikke novelle (of een dun boek), een indrukwekkend verhaal geschreven. Het mag sowieso een ereplaats op zijn bibliografie innemen! Het mag dan ook zeker een aanrader genoemd worden. Bij dezen!!!' 
YouTuber Vincent van Brakel las 'De anti-materie tovenaars' van Theo Barkel en mij en vertelt erover in een video. Hij raadt het boek aan en vindt de mengeling van fantasy en SF erg leuk! 
Auteur Anna Lopez Dekker deelde haar bespreking van mijn bundel 'De laatste verkenner'. 'Door zijn verhalen op een verscheidenheid van omgevingen, van onze Aarde tot aan exotische planeten ergens in het universum, en tijden te situeren, creëert Johan telkens een nieuw scenario. Daarin moeten de hoofdpersonen, meestal mensen, maar niet alleen, zich niet slechts staande zien te houden, maar ook een toekomst opbouwen – zelfs als er geen toekomst is. Vooral dat laatste is niet altijd even fijn om over na te denken, maar wat Johans personages altijd gemeen hebben is hun veerkracht, zodat er vaak toch een hoopvolle toon aan zo’n verhaal zit.'
Een andere uitgebreide recensie van mijn bundel gaat alle verhalen langs. Het favoriete verhaal van de recensent is 'De laatste der parafanten': 'Een alien ecosysteem? Check. Een alien perspectief? Check. Een goeie twist? Check. Duidelijke moraal zonder belerend te zijn? Check. Mijn favoriete verhaal uit de bundel? Absoluut een dikke, vette, check. Ik vond deze ijzersterk.' Hij schrijft over 'De ijzeren vrucht': 'Deze is ook fantastisch, deed me denken aan Emergency Skin van N.K. Jemisin - zoek m'n review voor dat verhaal maar eens op als je wilt weten hoe groot dat compliment is. Dit verhaal voegt wat meer nuance toe aan dat verhaal en lijkt daarin op De smaak van aardbeien ervoor, maar is toch weer wat meer z'n eigen ding. Ik vond 'm erg goed in elkaar zitten.'
Jos Lexmond las de bundel 'Verhalen Vertellers 6'  - hij was onder andere enthousiast over mijn verhaal 'Systeemverandering' (een prequel van mijn YA SF ‘Het denkende woud’). Hij schrijft: 'Heel erg leuk verhaal van Johan. In de grond heel erg herkenbaar. Een dystopie, de apocalyps, maar het einde komt niet met een klap, maar zachtjes jankend. Hoe gaat onze hoofdpersoon hiermee om?'
Dezelfde recensent besprak SF Terra 234. Over mijn verhaal 'Oorlog in miniatuur' schrijft hij: 'Johan Klein Haneveld vertelt een verhaal dat bekend aanvoelt. Even later spreekt hij zelf over ‘Reisdoel: menselijk brein’ van Isaac Asimov. Dat was het! Maar dan… dan volgt er een twist waardoor het plotsklaps weer origineel wordt. Knap gedaan!!!'  

Ik bleef de afgelopen maanden niet op mijn lauweren rusten. Ik schreef een nieuw verhaal van 3237 woorden. De hoofdpersoon is een variant van mijn terugkerende personage Anthonie Wander - die zich ditmaal in wel heel benarde omstandigheden bevindt ... Ik ga nog kijken waarvoor ik het verhaal ga opsturen. 
Vervolgens begon ik begin juni aan mijn volgende roman. Het wordt een horrorroman, met als voorlopige titel ‘Meester van het paradijs’. Anthonie Wander (mijn terugkerende hoofdpersoon) staat centraal, maar een versie van hem die als kind nooit iets vreemds meemaakte met een wulk, nooit bijzondere zaken ging onderzoeken en geen professor werd. Maar ook hij kan niet aan het lot ontsnappen … Het gaat over determinisme, vrije wil, betekenis en wanhoop. Ik voltooide ondertussen hoofdstuk vier en de teller kwam daarmee op 19.797 woorden te staan. Gelukkig heb ik voor erna ook een idee voor een wat meer optimistische SF-roman.

De komende maanden kunnen jullie meer publicaties van mijn hand verwachten. Mijn verhaal ‘Piratenjager’ is bijvoorbeeld geaccepteerd voor Ganymedes-24! Ganymedes-24 verschijnt op Fantasticon V op 7 september, dus dat wordt een feestje. Deze bundel is (voor wie er niet aanwezig is of het boek wil afhalen) ook al te bestellen bij de uitgever
Ik kreeg ook een contract van HSF voor mijn SF-verhaal 'Vele handen'. Altijd een eer om in HSF gepubliceerd te worden!
Verder bereikte mij het nieuws  dat mijn twee verhalen 'Wat deze ogen zagen' en 'Handelsmissie' zijn geaccepteerd voor de bundel 'Heliocentrisme. Reisgids voor ons zonnestelsel' die wordt uitgegeven door Edge ZERO. Ik mag er ook nog een paar non fictie stukken voor schrijven. 
En 'Bang voor spoken?' met mijn verhaal 'Het Tasmaanse spook' komt al in september uit!

Voorjaar en zomer betekenen ook: fantasyfestivals. Op 18 mei waren mijn vrouw en ik naar Eallum in Dordrecht, een leuk fantasyfestival! Ik stond er met mijn boeken bij Uitgeverij Macc. Om er te komen was nog een heel avontuur, want we moesten per waterbus. Eind van de dag verzopen we bijna vanwege een flinke onweersbui. Maar dat mocht de pret niet drukken. Ik kon lezers blij maken met mijn boeken en we hadden lol. 
Het wordt qua evenementen overigens een drukke zomer. Eerst is er natuurlijk Castlefest, begin augustus. Ik ben er op vrijdag en zaterdag. Kom langs, maak een praatje en neem een boek van me mee. 
Het programma van Erasmuscon (16-19 augustus) is ook bekend gemaakt! Ik ben er op vrijdag en zaterdag. Vrijdag neem ik deel aan de panels over Ziltpunk en over het schrijven in een gedeeld universum - interessante onderwerpen. Op zaterdag komt de bundel 'Paesi sommersi' uit ('Verdronken landen') bij de Italiaanse uitgever Future Fiction - Nederlandse SF vertaald naar het Italiaans, met mijn verhaal 'Thuisreis' (dat eerder verscheen in 'Ganymedes-17')
Daarop volgt Fantasticon. Dat was de vorige twee keren reuzegezellig, informatief en inspirerend. En helemaal gratis! Dit jaar vindt het plaats op 7 september in Nieuw-Vennep en ik trap het programma af met een lezing over het verzinnen van buitenaardse ecosystemen. Ganymedes 24 en Fantastische Verbeeldingen 3 worden op deze con gepresenteerd. Zet het in je agenda en kom ook!

Over twee maanden weer een nieuw blogbericht met het verslag van al deze avonturen!