Pagina's

dinsdag 3 november 2020

Voorbij de storm, Edge.Zero en enge halloweenverhalen

Het hoogtepunt van de afgelopen twee maanden was voor mij toch wel het verschijnen van 'Voorbij de storm', de door mij samengestelde bundel met 25 cli-fi verhalen van Nederlandse en Vlaamse auteurs. Anderhalf jaar heb ik me ermee bezig gehouden, maar het resultaat mag er wezen. 'Voorbij de storm' bevat verhalen van Tais Teng, Jaap Boekestein, Floris M. Kleijne, Ursula Visser, Anthonie Holslag, Debby Willems, Joost Uitdehaag, Hay van den Munckhof en vele anderen. Ook mijn verhaal 'Een nieuwe meester' vind je in de bundel. 
Vanwege corona was er geen officiële boekpresentatie mogelijk. Maar in plaats daarvan maakten we deze video! Inclusief een interview met Tais Teng over zijn verhalen, de cover en Ziltpunk. Verder lees ik iets voor van mijn verhaal 'Een nieuwe meester' en is er een prijsvraag waarmee je een boekenpakket kunt winnen. We namen ook nog een promotiefilmpje op met de rest van de auteurs uit de bundel.  
Er was al meteen aandacht voor de bundel. Zo werd ik door Liesbeth Jochemsen-Kaastra geïnterviewd . In het eerste deel vertel ik hoe ik tot het samenstellen van de bundel gekomen ben, hoe ik de schrijvers heb gevonden die wilden meedoen, en waarom ik SF-schrijvers bij uitstek geschikt vind om over klimaatverandering te schrijven! 
Ik werd ook geïnterviewd op de blog Bookstamel met de vraag waarom klimaatverandering me bezig houdt, hoe ik mijn schrijfprojecten uit elkaar houd en waar ik nu aan werk!  
In november ben ik schrijver van de maand op de blog 'Ik hou van horror, fantasy en spanning'! Natuurlijk besteed ik daarbij aandacht aan 'Voorbij de storm'. Een goed begin is het halve werk - en daarom lees je hier de openingszinnen van alle 25 verhalen.
Ben je hierdoor nieuwsgierig geworden? De klimaatbundel is te bestellen bij elke (online) boekwinkel, maar je kunt hem ook kopen in de webshop van de uitgever. 
'Voorbij de storm' is ook te vinden op Hebban en op Goodreads. Daar kun je aangeven of je het boek wilt lezen en als je het gelezen hebt een sterrenbeoordeling of recensie achterlaten.
 
Er verschenen de afgelopen twee maanden ook weer korte verhalen van mijn hand. D
e nieuwe SF Terra arriveerde bijvoorbeeld! En daarin staat mijn verhaal ‘De hemel op aarde’. In een dierentuin op Aarde moet het verblijf voor Titanleven plaats maken voor interessantere soorten. Dan doet de verzorger een bijzondere ontdekking...
Fantasize plaatste als onderdeel van de Halloween-special mijn horrorverhaal ‘Steenmannetjes’, over iemand die overnacht in een berghut in de Alpen ... Het verhaal heeft prachtige illustraties gekregen. 
Als schrijver van de maand op de pagina Maxi mini bieb Aurora deelde ik een horrorverhaal. In 'Een plek voor zichzelf' zoekt de hoofdpersoon na een drukke werkdag rust in een parkje. Maar het is er wel erg rustig ... 
 
Tenslotte kwam de nieuwe editie van EdgeZero uit! Mijn verhaal 'Kwantumzelf Inc.' is dit jaar in de collectie opgenomen. Je kunt deze bundel op meerdere manieren lezen, bijvoorbeeld gratis op Smashwords. Maar de bundel is ook gewoon op papier verkrijgbaar via Amazon. Als je de bundel hebt gelezen, kun je tot 15 december je stem uitbrengen op wat volgens jou de drie beste verhalen waren. Dat bepaalt de winnaar van deze editie van EdgeZero.
 
Het is heel makkelijk de toekomst somber in te zien. Maar er is altijd hoop op verbetering. SF kan ons helpen een betere wereld te verbeelden, en de weg erheen. In een essay voor Modern Myths zette ik vijf hoopgevende SF-boeken op een rijtje (met nog vijf extra tips erbij!).
Ik schreef verder een essay voor Fantasize, getiteld 'Genre, oftewel: What's in a name?' Je struikelt binnen de SF en fantasy over de subgenres en subsubgenres. Grimdark, hopepunk, dieselpunk, ziltpunk, New Weird ... is dat allemaal wel nodig? Mijn antwoord: ja! En het kan je als schrijver ook nog eens op nieuwe verhaalideeën brengen!
Een oud-huisgenoot en mede-lid van studentenvereniging Ichthus is nu redacteur van Omgang - het blad van haar kerkelijke gemeente. Ze vroeg of ze mij mocht interviewen voor het septembernummer, dat als thema had: ‘Toekomst’. En als SF-schrijver heb ik daar natuurlijk wel over nagedacht. Ik ben heel blij met hoe het interview geworden is! 
Ik was in oktober schrijver van de maand op de Facebookgroep Maxi mini bieb Aurora. In het eerste bericht stelde ik me voor en vertelde ik hoe ik 36 jaar geleden ben gaan schrijven, waarbij ik onder andere vertelde over mijn opstel 'Het grote geluk van Domme Daan' over het monster van Loch Ness. Verder schreef ik over mijn recente boeken en hoe ik ertoe kwam ze te schrijven.
Een essay van Jorrit de Klerk en mij over SF in Nederland verscheen in het tijdschrift Fantastische Vertellingen - met van mijn hand verder drie recensies (onder andere van Ganymedes 20). Je kunt het nummer hier bestellen. 
Uitgeverij Macc plaatst video's waarop schrijvers voorlezen uit eigen werk. Ik koos voor een stukje uit 'De Krakenvorst, boek 1: Keruga'. Ben je bang voor tentakels, dan moet je dit maar niet kijken ...   


Er waren ook weer leuke recensies deze maanden. Zo genoot Wendy Koedoot van de bundel 'Verhalen Vertellers 2' van Uitgeverij Macc: 'Van Johan Klein Haneveld staan er twee verhalen in, De schat van Mars en Misrekening. Beide verhalen zijn erg goed, je kan je goed inleven in de personages en je ziet de omgeving zo voor je. Zijn verhalen gaan beide over de toekomst en zitten vol met humor.'  
Tazzy Jeninga was ook enthousiast over de bundel. Over mijn verhaal ‘De schat van Mars’ schrijft ze: ‘Op zoek naar de schat van Mars, komt een team in moeilijkheden. Deze vond Ik erg goed.’ En over mijn verhaal ‘Misrekening’: ‘Een toeristische atractie op een vreemde planeet, loopt heel erg uit de hand. En een zeer verassende ontknoping!’ 
Ik kwam op Goodreads een reactie tegen van iemand die mijn novelle 'Acamala' had gelezen. Ze schreef erover: 'Een boek om weer bij weg te dromen naar de Wold van Dizary ... Farenal is wel mijn favoriete karakter. Hij is nieuwsgierig en wil graag ontdekken. Maar hij is ook onhandig en bang aangelegd, echter verandert dat wel gauw.'  
Een andere lezer gaf vier sterren aan 'IJsbrekers'. 'Het claustrofobische sfeertje maakt het geheel filmisch spannend. Leuke verwijzingen naar de eerdere delen maken het een mooi geheel.'   
Ik vond op Goodreads nog een reactie die een lezer had achtergelaten bij deze SF-roman: 'Persoonlijk vond ik het wat traag in het begin, maar zodra het boek echt op gang kwam, heb ik er wel echt van genoten en doet dit niet onder voor Amerikaanse sci-fi ... (Natuurlijk helpt de casual LGBT-representatie ook mee) Aan te raden!' 
Tom Kruijsen schreef een mooi artikel over techniekfilosofie en het SF-genre (waarin de manier waarop technologie en wetenschap doorwerken in ons leven een grote rol speelt) en noemt daarin mijn roman 'IJsbrekers' als goed voorbeeld. 
Een lezer van 'Ruisreizigers' vond het een leuke verhalenbundel: ''Typische' sci-fi verhalen, thriller en zeker ook een vleugje horror ... er zit voor iedereen wat wils in.'  
‘Ruisreizigers’ werd ook lovend besproken op de pagina van Maxi mini bieb Aurora: ‘De verhalen zijn stuk voor stuk zeer verontrustende verhalen, zoals aangegeven op de cover. In zo weinig woorden weet johan mensen zo van hun stuk af te brengen dat ze letterlijk even rustig in en uit moeten ademen. Wederom een aanrader als je een syfy-fan bent, maar ook als je van een vleugje horror houdt.’ 
Op die pagina verscheen ook een recensie van Conquistador! ‘Een goeie bundel met syfy verhalen, die je als syfy-fan geheid niet snel naast je neer kan leggen.’
 
 
Alsof dat allemaal niet genoeg is, kan ik de cover van mijn nieuwe fantasyroman delen.
'Hoeder van de vulkaan' verschijnt zaterdag 21 november. In een wereld die door overmatig gebruik van magie zo goed als onleefbaar is geworden, trekt de roofbeschaving van de K'ral van vulkaan naar vulkaan om warmte af te tappen en mensen tot slaaf te maken. D'rik was vroeger zelf een slaaf, maar is nu een van hun fanatiekste strijders. Als de lava van hun laatste vesting begint te doven, moeten de K’ral op zoek naar een nieuwe basis. Verkenners hebben aan de overkant van een grote ijsvlakte een geschikte plek gevonden. D'rik hoort bij de eerste groep die probeert de verre vulkaan in te nemen. Hij denkt dat het een makkelijke opdracht zal worden, maar de vurige berg heeft een verrassing voor hem in petto.
Je kunt het boek alvast reserveren via de website van de uitgever. Wil je een gesigneerd boek? Geef dit dan door bij je bestelling.' In dit filmpje kun je zien hoe het boek eruitziet. 
Ook zijn er publicaties van korte verhalen in aantocht. Graeme Phillips nam contact met me op of hij mijn verhalen mocht vertalen. Volgend jaar zullen dus weer een paar verhalen van mij in het Engels verschijnen! 'Lord of the Delta' en 'The Gardens of R'lyeh' in 'Cyaegha' en 'Thin Places' in 'Forbidden Knowledge'.  
Verder ben ik gevraagd een bijdrage te leveren aan de volgende editie van het tijdschrift ‘Sintel’! Het wordt naar alle waarschijnlijkheid mijn verhaal ‘Wedloop’ - een verhaal over sport in de ruimte (jazeker!). En het tijdschrift Fantastische Vertellingen ruimt in nr 58 (juni 2021) plek in voor mijn verhaal 'Toeristenval' over een rondleiding over een bevroren planeet. 
Ten slotte kunnen jullie in februari/maart 2021 mijn dystopische SF-roman 'De groene toren' verwachten ... Een actueel boek over de dictatuur van het onderbuikgevoel. Mijn vriend Cornell Göksu werkt hard aan de coverillustratie. Ik houd jullie op de hoogte!

dinsdag 1 september 2020

Ganymedes 20, 'Het teken in de lucht' als luisterboek en een roman in aantocht

Het was op schrijfgebied voor mij een wat rustige zomer. Geen nieuwe boeken die verschenen, geen festivals om te bezoeken, geen schrijversbijeenkomsten om bij van de partij te zijn. Dat wil niet zeggen dat er niets te beleven viel. Want wat er ook aan de hand is, je kunt er de klok op gelijk zetten dat begin augustus de nieuwe editie
uitkomt van 'Ganymedes' - de nieuwste editie van deze jaarlijkse staalkaart van het fantastische genre in het Nederlandse taalgebied. In 'Ganymedes 20' staat dit jaar weer een verhaal van mijn hand: ‘De Vouw’. Een Vouw in de tijdruimte zorgt voor onontgonnen terrein. Als de mensheid de opening erheen ontdekt, nemen ze echter ook hun minder goede eigenschappen mee naar binnen in de Vouw ... Ook lezen? Bestel 'Ganymedes 20' op de website van St. Fantastische Vertellingen.
Om de bundel te promoten stelde Remco Meisner uit voorgedragen fragmenten van verhalen uit ‘Ganymedes 20’ een nieuw verhaal samen, 'Het twintigste Ganymeer'. Alle auteurs leverden een bijdrage door een deel van hun verhaal voor te lezen. Ikzelf lees een stukje voor van mijn verhaal ‘De Vouw’!
Ook terugkerend in de zomermaanden is de uitslag van Edge.Zero! De jury van deze wedstrijd probeert het beste verhaal te kiezen van de verhalen die in het voorafgaande jaar zijn gepubliceerd of aan wedstrijden hebben meegedaan. Mijn verhaal 'Kwantumzelf Inc.' dat in 2019 was verschenen op Fantasize bleek op de twaalfde plaats te zijn beland en zal dus een plek krijgen in de Edge.Zero-bundel. Die verschijnt later dit jaar.

Ander mooi nieuws dat ik de afgelopen twee maanden mocht delen, is dat mijn verhalenbundel ‘Het teken in de lucht’ nu ook verkrijgbaar is als luisterboek. Prachtig ingesproken en heel boeiend. 
Ik tekende overigens ook officieel het contract voor ‘Hoeder van de vulkaan’. Deze grimmige ‘sword & sorcery’-roman over een wereld die door magie in een eeuwige ijstijd gedompeld is, waar de laatste mensen proberen te overleven op en in vulkanen, verschijnt dit najaar bij Godijn Publishing!
 
Ik schrijf al enige tijd artikelen over schrijfgerelateerde onderwerpen voor de website Fantasy-schrijven. Die artikelen zijn nu samengevoegd tot een gratis cursus, getiteld 'De diepte in met sciencefiction en fantasy'. Bij élk artikel vind je vragen en opdrachten om zelf met de materie aan de slag te gaan! Deel van de cursus is een geheel nieuw essay over het schrijven van korte verhalen (hoe kom je op ideeën, hoe bouw je een kort verhaal op, en wat zijn de verschillen met langere verhalen?). Schrijf je nu gratis in!
De eerste reactie op de cursus kwam zelfs al binnen! 'Geeft stof tot nadenken zonder stoffig te worden.' Dat vind ik een mooi compliment.

Op de facebookpagina van het Godijn Publishing boekencafé verscheen een interview met mij over het jureren voor de verhalenwedstrijd ‘Zonderlingen’ van vorig jaar, de nieuwe wedstrijd ‘Nevelkinderen’, en een van de eerste verhalen die ik als kind schreef: ‘Het grote geluk van Domme Daan’. 
Verder was ik op de radio in de uitzending van Omroep Brabant en besprak daar onder andere mijn bundel verontrustende verhalen ‘Ruisreizigers’. Presentatrice Eefke Boelhouwers was enthousiast! Je kunt het fragment hier terugkijken.


De verschillende recensenten bleven deze zomer gelukkig ook actief. Zo gaf Wendy Koedoot vijf sterren aan 'De Quantumdetectives', het boek geschreven door Theo Barkel en mij samen. Ze merkt op: 'Er zit veel vaart, actie en humor in het verhaal, waardoor je het boek zo uit hebt. Je kan je goed inleven in de situatie en in de personages. Leuk om een kijkje in de toekomst te kunnen nemen, sommige dingen veranderen nooit en andere dingen juist wel. Er zit veel humor in, zo heb ik smakelijk moeten lachen om de term “Wiebesplassen” Heel goed bedacht. De verwijzing naar films en ‘oude' auto’s vind ik ook leuk bedacht.' 
Op Goodreads verscheen trouwens nog een enthousiaste reactie van een lezer van 'De Quantumdetectives'! 
De recensent van Modern Myths las ‘IJsbrekers’ - het door mij geschreven vijfde deel van ‘De zwijgende aarde’ en was niet teleurgesteld. ‘IJsbrekers is met 141 pagina’s verhaal een handzaam boekje, waar je door het fijne schrijfwerk ook nog eens zo doorheen vliegt. Johan ... weet moeiteloos een actie-avontuur neer te zetten dat je zo voor je geestesoog ziet voltrekken ... IJsbrekers is een lekker vlot avonturen sciencefiction verhaal waarmee De Zwijgende Aarde een leuk aanloopje naar een tweede seizoen kan maken.’
Van een lezer kreeg ik een reactie toegestuurd op mijn Ziltpunknovelle 'Plastic vriend'. Ze merkte op: 'Het is niet makkelijk om te schrijven over een eenzame man op een klein vlot, dobberend in de eindeloze zee, toch weet de auteur de spanning er in te houden en wordt het nergens saai of voorspelbaar ... Matthijs raakt zeer gehecht aan het plastic voorwerp dat hij vindt, hij behandelt het alsof het werkelijk zijn vriend is. Vandaar de titel van het boek. Als lezer voel je mee met Matthijs en voel je bijna ook de emoties van het voorwerp. Ook in de verhalenbundel Conquistador weet de auteur de bijzondere band tussen mens en in dat geval ruimteschip, te verwoorden ... Hoewel deze ziltpunknovelle een spannend sciencefiction verhaal is, is het ook een waarschuwing dat we beter moeten omgaan met de oceanen en de aarde in het algemeen.'
Er verscheen zelfs een nieuwe recensie van mijn bundel 'Het teken in de lucht' uit 2018! 'Johan Klein Haneveld heeft een zeer beeldende schrijfstijl en je ziet alles dan ook zo voor je ... Alles spreekt enorm tot de verbeelding en het is goed te merken dat Johan Klein Haneveld sciencefiction kent, maar toch niet al te diep ingaat op specifieke dingen, waardoor het te droog en theoretisch zou worden.' 
Op Mustreads or not verscheen een enthousiaste recensie van ‘Acmala’, mijn novelle over de wold van Dizary! ‘De avonturen en gevaren vliegen je om de oren tijdens het lezen ... Ik heb met heel veel plezier dit korte verhaal gelezen. Ik kan alleen maar zeggen dat het weer zo leuk was met allerlei maffe, grappige karakters. Weer mega fantasierijk, verrassend, avontuurlijk, hilarisch en spannend.’ Daar ben ik blij mee!
Tazzy Jeninga publiceerde een enthousiaste recensie van de bundel ‘Verhalen Vertellers’, waarin onder andere mijn verhaal ‘Symbiose’ staat! ‘Een onderzoeksteam zit op een planeet, met levensgevaarlijke bomen en planten. Deze is echt zo goed, origineel en zet je echt aan het denken. Het idee van Symbiose in de toekomst is angstaanjagend!’ 
Tenslotte las een schrijver die ik erg bewonder, Tais Teng, mijn verhaal ‘De Vouw’ in 'Ganymedes 20', en hij was enthousiast! ‘Perfecte wereldbouw, ik zou bijna zeggen jaloersmakend met die eindeloze helling waarbij het zonlicht steeds zwakker wordt. Het afval als leidraad is ook erg goed gevonden.’ 
 
Mijn uitgever liet weten dat 'Voorbij de storm', de bundel met 25 clifi-verhalen van Nederlandstalige auteurs, ondertussen is teruggekomen van de redactrice. Die gaf haar complimenten over de kwaliteit van de verhalen! De uitgever kon de laatste maanden door persoonlijke omstandigheden wat minder snel werken, maar hij is nu aan het werk het boek klaar te maken voor de druk! Op dit moment zoekt hij naar een locatie om een boekpresentatie te kunnen houden, 'coronaproof', want zo'n bundel moet je niet zonder fanfare voorbij laten gaan. Ik hou jullie vanzelfsprekend op de hoogte. 
 
In mijn vorige tweemaandelijkse bericht schreef ik dat ik werkte aan een YA SF-roman. 'Het denkende woud' is het verhaal van een broer en zus in een bijzondere wereld. Bomen voorzien hen van energie en printers maken alles wat ze nodig hebben. Het woud waarin ze leven is echter niet vrij van gevaren, merken ze op een avond. Ze vluchten naar het noorden, omdat daar wellicht mensen wonen buiten de invloed van het bomennetwerk. Het was leuk om aan de roman te werken. Ik heb het boek afgeschreven en heb daarna nog een week gewacht, voor ik er nog eens helemaal doorheen ging.
Aan bijna elke zin heb ik gesleuteld. Sommige passages heb ik geschrapt, andere heb ik verduidelijkt. Uiteindelijk is 'Het denkende woud' 59416 woorden lang geworden. Ik heb het al opgestuurd naar Godijn Publishing, waar het in 2021 zal verschijnen.
Maar een week na het afronden van het ene schrijfproject, begon ik alweer ongedurig te worden. Daarom begon ik maar snel aan mijn volgende roman. Die wordt weer heel anders dan mijn andere boeken. Het wordt een 'space opera', gebaseerd op mijn verhaal 'De zwarte schim' dat in 2018 in 'Fantastische Vertellingen' stond. Het schreeuwde echter voor mij om verdere uitwerking, en daar ga ik dus nu voor zorgen! Waterplaneten met in de diepte exotisch ijs, een paleis in de atmosfeer van een gasplaneet, achtervolgingen tussen komeetkernen in een Oortwolk, dubbelgangers en onbetrouwbare herinneringen: genoeg ingrediënten voor een toffe roman. Ik voltooide ondertussen hoofdstuk 1 en er staan alweer 6898 woorden op de teller.  
 
 
Als er geen fantasyfestivals zijn moet je als schrijver naar andere manieren zoeken om mensen voor je boeken warm te maken. Ik maakte daarom een 'influence map' met de belangrijkste werken die mijn boeken en verhalen hebben beïnvloed. Lezen waar al die inspiratie toe geleid heeft? Je vindt mijn romans en verhalenbundels hier.
 
Over twee maanden is er weer meer te vertellen. Zo komt de nieuwe 'Fantastische Vertellingen' eraan. Dit keer staan er drie recensies in van mijn hand en een essay dat ik schreef met Jorrit de Klerk samen. Erbij vinden abonnees de 'Tjonge', met mijn verhaal 'Uitwaaien' erin. Je kunt het nummer hier bestellen.
De nieuwe 'SF Terra' verschijnt ook binnenkort. daarin staat mijn verhaal 'De hemel op aarde'.
Voor de volgende HSF schreef ik een column en in zond ook een verhaal op voor de decembereditie. 
Tenslotte zullen, zoals gezegd, de klimaatbundel 'Voorbij de storm' en mijn 'Sword & Sorcery'-roman 'Hoeder van de vulkaan' uitkomen. Daar kan ik in mijn volgende bericht ook meer over delen!

dinsdag 30 juni 2020

Productief in coronatijd met nieuwe verhalen, mooie recensies en andere projecten

De afgelopen twee maanden waren misschien wel de vreemdste die ik in mijn leven heb meegemaakt. Het wereldnieuws was misschien niet altijd even positief, maar op schrijfgebied heb ik gelukkig wel goede dingen te melden. Het is bijvoorbeeld altijd een feestje als de nieuwe editie van het tijdschrift 'Fantastische Vertellingen' uitkomt! Nummer 54 verscheen geheel volgens planning en bevatte ook enkele bijdrages van mijn hand. Ik schreef een recensie en daarnaast bevat deze editie mijn verhaal ‘Ecosysteem’ (geïnspireerd door de Doctor Who-aflevering ‘Love and Monsters’, maar dan anders). Ik maakte er ook zelf een illustratie bij. Je kunt het nummer los bestellen, maar een abonnement is ook aan te bevelen.
Verder verscheen het nieuwe Maccazine - in deze editie vindt de lezer onder andere mijn verhaal 'Koffieperikelen', dat zich afspeelt op Castlefest, vlak na mijn deel van de Castlefest Kronieken. 
Leuk was ook het verschijnen van de nieuwe Tjonge! De kleinste Glossy van Europa, uitgegeven door St. Fantastische Vertellingen. Met dit keer mijn SF-verhaal ‘Uitwaaien’. Wie geabonneerd is op Fantastische Vertellingen krijgt het bij de komende editie, maar het is ook los te verkrijgen! 
In de nieuwe SF Terra stond ook een verhaal van mijn hand, namelijk mijn verhaal ‘Ongeluk’. Bij een expeditie op een waterplaneet gaat er diep onder het oppervlak iets mis ... Het lag al een tijdje bij de redactie, dus ik was erg blij het nu in het tijdschrift te zien. In de volgende editie komt mijn verhaal 'De hemel op aarde' te staan!
Op Modern Myths werd mijn SF-verhaal ‘Vlucht uit de realiteit’ geplaatst. Ik schreef het als reactie op wat ik de laatste maanden om me heen zag gebeuren in de wereld. De hoofdpersoon zoekt een plek waar hij zich thuis kan voelen, maar zoiets is in deze wereld moeilijk te vinden. Uiteindelijk komt hij voor een keuze te staan. 
Ik vertelde in mijn vorige bericht al over het vervolgverhaal dat ik schreef voor Kings Things, het online magazine van de Stephen King Fanclub. In het juninummer verscheenhet tweede deel  ‘Open deur’ waarbij de hoofdpersoon zijn vriend achternagaat en achter de deur een bijzondere ontdekking doet ... In de juli-editie van Kings Things stond het extra lange derde deel. De hoofdpersoon volgt de dubbelganger van zijn vriend Peter door meerdere kopieën van diens huis. De dimensies waarin hij zo terechtkomt wijken steeds verder af van de zijne. En aan het einde wacht iets heel verschrikkelijks ... Leden van de Stephen King Fanclub (gratis) vinden de Kings Things hier.
Wat elk jaar opnieuw spannend is, is de selectie van verhalen voor de Ganymedes-bundel van dat jaar. Dit jaar had ik mijn verhaal 'De vouw' opgestuurd. Gelukkig kreeg ik bericht van de samenstellers dat mijn verhaal door de selectie is gekomen. Daar ben ik erg trots op. Het wordt mijn vierde Ganymedes-verhaal. Ganymedes-20 verschijnt in augustus. Ik hou jullie op de hoogte.


Ik schreef voor de blog van Liesbeth Jochemsen-Kaastra een blog over het horrorgenre en waarom ik de laatste jaren steeds meer horrorverhalen ben gaan schrijven. Horror helpt ons onze angsten en onzekerheden te verwerken zodat ze niet elders de kop opsteken. Maar het is ook gewoon heel spannend!
Op Fantasy-schrijven verscheen mijn essay: ‘Een geloofwaardige wereld in fantasy en sciencefiction’. Wereldbouw is een belangrijk element van het genre. Hoe zorg je dat de lezer in je wereld gaat geloven? Daarvoor moet je wereld intern consistent zijn, onderling samenhangend, met voldoende complexiteit en diversiteit.
Ten slotte schreef ik voor de Dizary-website een bijdrage waarin ik betoog dat schrijfregels richtlijnen zijn en geen wetten - en waarin ik vertel hoe ik zelf mijn boeken schrijf. 
Wat trouwens ook leuk was, was dat YouTuber Robin Rozendal een eerder essay van mijn hand over het belang van veel lezen om goed te kunnen schrijven citeerde in haar nieuwste filmpje met schrijfadvies

Jos Lexmond recenseerde voor de NCSF mijn bundel 'Ruisreizigers' en was heel positief. Hij schrijft: 'Wat een bundel. Wat mij betreft het beste wat Johan tot nu toe geproduceerd heeft. Hier mag je mij, bij wijze van spreken dan, voor wakker maken en verder houdt Johan je dan wel wakker ... Nou, Johan, zie hier maar eens over heen te komen!' Jos noemt met name het verhaal 'Vruchtvlees': 'Normaal gesproken doe ik niet aan sterren, maar deze zou het maximum van vijf sterren gekregen hebben.' Daar ben ik natuurlijk trots op! 
Ook de Biblionrecensie van 'Ruisreizigers' was positief! Een paar citaten: 'Alles wat wij gewoon vinden kan een duister geheim verbergen. Dit omschrijft de drieëntwintig verhalen in deze bundel. Ze zijn met recht verontrustend in de categorieën sciencefiction, magisch realisme en horror. Mooie vondsten zoals in het verhaal waarbij kinderrijmpjes deuren naar andere werelden openen ... Een spannende, beklemmende bundel van Nederlandse bodem, met een klein eerbetoon aan de beroemde auteur H.P. Lovecraft.' 
De eerste recensie van 'Conquistador extended' verscheen op Perfecte Buren: 'Johan Klein Haneveld weet goed hoe hij de lezer in het verhaal kan houden. ... De auteur grijpt zijn kans om de personages echt te laten ontwikkelen en alles goed uit te diepen ... Erg leuk vind ik de achtergrondinformatie bij elk verhaal. Op die manier laat de auteur even in zijn hoofd kijken. We lezen hoe hij inspiratie heeft opgedaan voor elk verhaal, waarom hij het schreef, hoe alles tot stand kwam en soms wanneer hij het schreef.' 
Tazzy Jeninga gaf vijf sterren aan 'De quantumdetectives', het boek dat ik schreef samen met Theo Barkel. 'Het is echt super spannend! Een echte pageturner! Ik kon het niet meer wegleggen. Ik moest verder lezen ... Je kunt als lezer geen moment merken, dat het door twee auteurs is geschreven. Het klopt als een bus. Je wordt van af het begin in het verhaal gezogen ... Ze zetten met dit boek de Nederlandse sf wel weer op de kaart.' Daar ben ik trots op!
Theo Barkel wees mij nog op deze discussie op het forum van Leestafel over het boek. Mensen vinden de door ons beschreven toekomst realistisch, maar willen er liever niet in leven. De koffie-apparaten die via algoritmen bepalen wat je wilt drinken worden bijvoorbeeld niet enthousiast ontvangen ...
Op Hebban verschenen drie mooie artikelen over de serie 'De zwijgende aarde'. (Lees hier deel 1 en deel 2). Het derde artikel behandelde mijn boek: 'IJsbrekers'. Het krijgt van de recensent 4,5 sterren en hij schrijft: 'IJsbrekers is een mooie afsluiter geworden. Het is het dunste boek van allemaal maar de ideeën erin zijn top en de uitwerking is dat eveneens ... IJsbrekers valt op omdat dit boek ongetwijfeld datgene is waarin de hoofdpersonages het meest uitgediept worden ... De interactie tussen Michelle Dijon en de zeemeerminnen en -mannen en de keuzes die Dijon verplicht wordt te maken, vind ik zeer goed onderbouwd. Zwart-wit-tegenstellingen bij personages worden door dit boek wat grijzer en dat maakt het een ideale afsluiter.'
Ook kwam de Biblionrecensie voor 'IJsbrekers' uit. Die was positief: ‘Nederlandse sciencefiction over gestrande kolonisten op Europa, een maan van Jupiter. Hier moeten zij zien te overleven in een van de aarde afgesloten kleine gemeenschap ... Goed geschreven met een bijzondere premisse ... de achtergrond van de strijd tussen de aarde en koloniën in de ruimte maakt het verhaal uniek. Ook leuk dat het gaat om genetisch aangepaste mensen met bijzondere fysieke eigenschappen, zoals het als zeemeermannen kunnen zwemmen in de diepe oceaan van Europa.’ 
Mijn Ziltpunknovelle 'Plastic vriend' trof weer een nieuwe lezer die enthousiast bleek over het verhaal. 'Dit boek(je) ligt helemaal buiten mijn comfortzone maar Johan Klein Haneveld heeft mij positief verrast met zijn Plastic vriend ... De schrijver is begaan met de klimaatverandering en dat komt goed tot uiting in dit verhaal. Dat overigens wel veel langer had mogen zijn'.
Saskia Jacobs-Labree gaf 'Plastic vriend' vier sterren: 'De onderlinge relatie is goed uitgewerkt en geloofwaardig. Het einde maakte me blij. Zo kan het ook.' 
Er kwamen ook recensies online over ‘Verhalen Vertellers 2’ van Uitgeverij Macc. Met onder andere: ‘Johan Klein Haneveld heeft een prettige vertelstijl en altijd een goede opbouw in zijn verhalen waar het milieu altijd wel een rol lijkt te spelen. Zo ook in “de schat van Mars” waarbij het einde wat voorspelbaar is maar door de goede spanningsopbouw is dat niet erg. “Misrekening” vond ik persoonlijk wat beter.’ 
Ook op Fantasywereld verscheen een recensie van de bundel 'Verhalen Vertellers 2' - met aandacht voor mijn verhaal ‘De schat van Mars’: ‘Rooftochten, een zeppelin en speciale ecosystemen spelen een belangrijke rol. Het verhaal leest prettig en is zeker de moeite.’ En ook voor mijn verhaal ‘Misrekening’: ‘Er wordt een fascinerende wereld neergezet, waarin je als lezer een spectaculaire tocht meemaakt. En als afsluiter heeft het einde ook nog een hele leuke twist.’ 


Ik heb de laatste maanden lekker veel geschreven, vooral korte verhalen. Het begon met een SF-horrorverhaal van 2.805 woorden over een reis naar een komeet die niet uit ons zonnestelsel afkomstig blijkt ... 
Ik ging verder met een verhaal van 3333 woorden, getiteld 'Steenmannetjes'. Het is kosmische horror over een man die naar een berghut in de Franse Alpen klimt en daar overnacht om onderzoek te doen naar iets dat twee jaar geleden midden in de nacht gebeurde ...
Daarna schreef ik een satirisch SF-verhaal van 2591 woorden dat verscheen op Modern Myths (zie hierboven).
Mijn volgende verhaal dat ik schreef telde 2140 woorden. Het ging over de laatste overlevende van een oorlog op een kolonieplaneet die elke avond een robot opzoekt - zijn enige gezelschap ...
Vervolgens herschreef ik een verhaal dat ik twintig jaar geleden voor het eerst schreef. De nieuwe versie is met 5924 woorden 1040 woorden korter dan het origineel ... Maar het is nog steeds spannend. Biologen op een planeet met een oppervlak van vooral water lijken een nieuwe diersoort te hebben ontdekt ...
Ik ging verder met een verhaal van 4364 woorden, ingegeven door de wetenschap dat er in de aardkorst meer cellen leven dan daarboven. Een reddingsteam daalt per onderzeeër af naar een mijnbasis in de diepzee, vlak bij een zogenoemde 'zwarte roker'. Natuurlijk gaat het allemaal niet van een leien dakje.
Het volgende verhaal dat ik produceerde telde 3341 woorden. Twee broers reizen door Oost-Europa. Ze krijgen de tip naar een ruïne te gaan in het bos. Er bevindt zich daar een put, die volgens de lokale overlevering geen bodem zou hebben ...
Tenslotte schreef ik nog een verhaal van 2392 woorden. Een man zoekt in de lunchpauze een plek om aan de drukte van het stadsverkeer te ontsnappen en vindt een klein parkje. Dat bevat echter een geheim ... Want waarom lijkt hij altijd de enige aanwezige in het park?
Na zoveel korte verhalen werd het wel weer eens tijd voor een langer project. Ik had al een paar jaar een idee voor een Young Adult SF-verhaal en daar ben ik nu dus mee begonnen! De eerste drie hoofdstukken van 'Het denkende woud' staan op papier en de teller staat op 10.821 woorden. Hoofdpersoon Lilian woont in een idyllische wereld waar bomen voor elektriciteit zorgen en alles wat je nodig hebt uit een printer komt rollen. Op een avond wordt haar vader weggeroepen voor een bijeenkomst met alle volwassenen van de nederzetting. De vorige keer dat zoiets gebeurde kwam haar moeder om het leven ...

Er komen in de loop van dit jaar weer mooie projecten aan. Zo mocht ik de cover van de door mij samengestelde klimaatbundel 'Voorbij de storm' afgelopen maand aan de buitenwereld tonen. Heel veel fantastische auteurs werkten eraan mee! Op de pagina 'verwacht' van Uitgeverij Macc lees je er meer over. De publicatiedatum zal snel volgen.
Eind dit jaar komt mijn korte SF-roman 'De groene toren' uit bij Uitgeverij Macc. In dit verhaal is het in de groene toren van de titel comfortabel wonen. In elk geval voor mensen die voldoen aan het de idealen en wensen van de meerderheid ... Ik kreeg het manuscript terug van de redactie met onder andere de opmerking dat het een wel heel actueel verhaal was. Ik heb de opmerkingen van de redactie verwerkt en ben er zelf ook nog eens met de stofkam doorheen gegaan. Het staat nu als een huis. Aan de cover wordt ondertussen ook gewerkt en die kan ik hopelijk binnenkort laten zien. 

Omdat we ons om coronabesmetting te voorkomen verre houden van massale bijeenkomsten waren er deze maanden geen fantasyfestivals of comiccons. Als schrijver moet je dan zoeken naar andere manieren om jezelf aan de wereld te laten zien. Zo organiseerde Godijn Publishing en DVP een online festifal. Ik gaf als onderdeel daarvan een workshop ‘Korte verhalen schrijven’. Hier is mijn bijdrage terug te kijken!
Uitgeverij Macc maakte een promotievideo, waarin ook een paar van mijn boeken voorbijkomen. Verder kwamen schrijvers van Macc bij elkaar om elkaar te interviewen. Zo sprak Gé Ansems met mij in een diepgaand gesprek over onder andere mijn schrijftempo, mijn drijfveren als schrijver en mijn keuze voor SF en fantasy. 
Over twee maanden volgt een nieuwe update, hopelijk is de dreiging van corona dan verder afgenomen en kunnen we langzaam het normale leven weer oppakken! Ik ga in elk geval gewoon door met schrijven ...

dinsdag 28 april 2020

Nieuwe bundel Ruisreizigers, verhaal in Fantastische Vertellingen en meerdere essays

Het zijn rare tijden om een tweemaandelijkse update van mijn activiteiten als auteur te schrijven, want zoals voor bijna iedereen veranderde mijn leven behoorlijk met het uitbreken van het Coronavirus. Toch is er genoeg gebeurd de afgelopen weken. Het begon allemaal op 7 maart met het officiële verschijnen van mijn bundel verontrustende verhalen: 'Ruisreizigers'. Wat als je een ras moet bezoeken dat agressief wordt van zelfs het geringste onderlinge verschil? Of als je een fossiel vindt van voor de moderne levensvormen ontstonden? Wat als je in een tweedehands boekwinkel een variant van het ‘Voynich-manuscript’ tegenkom? Of als je dochter tijdens het touwtje springen op het schoolplein spoorloos verdwijnt? Deze bundel bevat 23 verhalen. Je kunt hem bestellen bij elke (online) boekwinkel of bij de uitgever.
Mijn bundel verontrustende verhalen 'Ruisreizigers' staat op Goodreads en op Hebban. Wil je mijn boek lezen, dan kun je het daar aangeven en later een beoordeling of recensie plaatsen!

De boekpresentatie van 'Ruisreizigers' vond overigens plaats op het Fantasy/SciFi-event van Godijn Publishing in Arnhem. Een enorm gezellige dag! Ik mocht beginnen met een workshop over worldbuilding. Daarna volgde een panel met fantasyschrijvers, dat ik mocht leiden. De discussie was levendig. Het slot was de uitslag van de ‘Zonderlingen’-wedstrijd. Omdat ik in de jury zat van deze verhalenwedstrijd mocht ik ook het podium weer op om over een aantal verhalen iets te zeggen. De wedstrijdbundel 'Zonderlingen' werd ook gepresenteerd. De 25 beste verhalen uit de wedstrijd en een bonusverhaal van Joost Uitdehaag. Je kunt de bundel bestellen bij elke (online) boekwinkel, of bij de uitgever.
Op The Book Dragons Nook verscheen een leuk verslag van deze dag!


Er verschenen naast mijn boek ook weer meerdere korte verhalen van mijn hand de afgelopen maanden. Hoogtepunt voor mij is toch wel altijd als de nieuwe Fantastische Vertellingen uitkomt! Nummer 53 had wat vertraging opgelopen, maar nu was hij er toch echt. Ik had voor deze editie de eer drie recensies te mogen aanleveren, een gedicht, een stripje en mijn verhaal ‘De dans van de inktvissen’, waarbij ik zelf een illustratie maakte. In mijn verhaal gebruiken mensen inktvissen om de oogst binnen te halen op zeewierboerderijen. Ze onderschatten echter hun intelligentie ... 
De bundel ‘Auteurs voor Australië’ (met onder meer mijn romantische SF-verhaal ‘Een grote sprong voor een analist’ was vanaf begin maart te koop via de webshop van het WNF. De opbrengsten gaan naar het door bosbranden getroffen Australië!
In het online tijdschrift De Vallei nr. 43 verscheen mijn verhaal 'Het verloren oerwoud'. Een ruimtereiziger zoekt naar het laatste oerwoud, nadat op Aarde alle natuur verloren is gegaan.
Bazarow plaatste een voorpublicatie uit mijn bundel ‘Ruisreizigers’! Het gaat om mijn Lovecraftiaanse verhaal ‘De tuinen van R’lyeh’. Duikend op het Groot Barrièrerif komen biologen een vreemde levensvorm tegen ...
In het aprilnummer van Kings Things verscheen mijn verhaal 'De Tyrannosaurus' dat ik dertien jaar geleden schreef. Het bevat een aantal geeky verwijzingen ... Het meinummer bevatte vervolgens het eerste deel van mijn vervolgverhaal 'Open deur'. De hoofdpersoon krijgt telefoon van zijn beste vriend, die hem vraagt langs te komen. Maar dan moet hij wel door het raam klimmen ...

Er kwam op Facebook veel discussie over een essay van mijn hand, gepubliceerd op Fantasize, met de titel 'Deelnemen aan het grote gesprek'. Ik betoogde daarin dat het voor schrijvers belangrijk is zelf ook veel te lezen. Niet alleen omdat je zo beter gaat schrijven, maar ook omdat je dan kunt deelnemen aan het grote gesprek dat gaande is in de literatuur.
Verder schreef ik voor Modern Myths een top 5 van mijn favoriete Europese SF-strips. De Europese stripcultuur is springlevend en er worden fantastische (in meerdere betekenissen van het woord) verhalen uitgebracht.
Op Fantasy-schrijven verscheen mijn essay 'Huiveren om de kosmos ...', gewijd aan het genre van de 'kosmische horror' - verhalen die proberen je een existentiële angst aan te jagen. Als het heelal zo groot, oud en vreemd is, wat heeft mijn leven dan nog voor betekenis? Vooral H.P. Lovecraft werd vanwege deze vorm van horror bekend, maar ik en anderen schrijven het nog steeds.
Mijn novelle 'Plastic vriend' was boek van de maand op het Godijn Publishing Boekencafé op Facebook. Ik vertelde iets over mijn novelle, waarvan de opbrengsten gaan naar de Plastic Soup Foundation en legde uit wat het Ziltpunkgenre eigenlijk inhoudt. Ik beantwoordde ook de vraag wat ik zou wensen als ik een wens mocht doen.
Sonn Franken zette in het kader van de boekenweek onbekende schrijvers in het zonnetje op zijn website. Hij interviewde ook mij!
In de voorjaarscatalogus van uitgeverij Versa schreef ik een stuk over mijn bijdrage aan het Dizary-project: 'Acmala'
Tenslotte verscheen in de nieuwe editie van HSF (het blad van het Nederlands Contactcentrum voor Science Fiction, NCSF) mijn column 'tweedeling' - over twee soorten lezers en twee soorten schrijvers. Ik was er trots op weer in dit blad gepubliceerd te worden.

Ferry Visser was een van de eersten die mijn bundel 'Ruisreizigers' las. Volgens hem zijn de verhalen 'allemaal op een eigen manier verontrustend'. Hij schrijft dat de bundel 'de veelzijdigheid, het vakmanschap en de beheersing van de thematiek van deze auteur bewijst' en besluit: 'Dus voor alle lezers die griezelige literair gelaagde verhalen willen lezen, waarin een variatie aan onderwerpen aan bod komt, die kan ik ‘Ruisreizigers’ van harte aanraden!'
Ook Martijn Kregting schreef een recensie over 'Ruisreizigers': 'Johan is in staat veel verschillende soorten korte verhalen te schrijven. Ouderwetse Lovecraftiaanse horror, vermengd met onze vrees voor wat er gebeurt als AI het van ons overneemt (De stoet), of kinderrijmpjes die deuren naar andere werelden openen (In spin) ... Het boek als geheel staat, juist door zijn veelzijdigheid in soorten verhalen, wat mij betreft als een huis. Ik zou zeggen, lees deze bundel en vind je eigen favoriet.'
Schrijfvriend Frans van der Eem liet nog weten: 'Ruisreizigers is een bundel goede ‘verontrustende’ (horror)verhalen van de hand van een gedreven en zeer goede verteller ... In deze bundel trof ik, veteraanlezer van duizenden SF-, fantasy en horror-verhalen, een paar verhalen die ook hadden kunnen staan in zo'n anthologie van verhalen uit ''The Golden Years'.' Dat is een compliment waar ik trots op ben!
Kings Things plaatste een triorecensie van 'De Quantumdetectives', het boek dat ik schreef samen met Theo Barkel. Een citaat: 'Je wordt vanzelf het verhaal ingetrokken en voortgesleurd door je nieuwsgierigheid die maar aangewakkerd blijft worden ... Een heerlijk verhaal dat ik niet had willen missen.' 
Modern Myths besprak het boek ook. ‘Bladerunner in de polder’ wordt het zelfs genoemd. ‘Het verhaal houdt flink de vaart erin en aan de voorkant van het boek en de titel kan je niet afleiden waar deze thriller nu echt om draait. Laat je gewoon verrassen en verwonderen over de reikwijdte van het verhaal dat zich nu eens niet in Amerika of op een globale schaal afspeelt, maar gewoon hier in Nederland.’
‘De quantumdetectives’ werd bovendien gerecenseerd in SF-tijdschrift SF Terra! ‘Hoewel er twee auteurs betrokken zijn bij dit boek heb ik niet kunnen achterhalen waar Theo Barkel en waar Johan Klein Haneveld voor verantwoordelijk is, wat ik een compliment waard vind. Verder leest ‘De Quantumdetectives’ makkelijk weg en is het duidelijk dat de schrijvers veel plezier hebben gehad met het schrijven.’
In de nieuwe Fantastische Vertellingen (nr 53) stond ook nog een recensie. De recensent had een paar kritische opmerkingen maar schreef ook: ‘In de actiescènes zijn de auteurs op hun best. De zinnen rijgen zich alleen tot een rijk pallet aan bewegingen, tegenacties en gevolgen daarvan. Gevechten van vrouw tegen robot worden weergaloos beschreven en je ijlt door de zinnen, verlangend naar de volgende wending.’
Ook 'IJsbrekers', het vijfde deel van de serie 'De zwijgende aarde', werd de afgelopen maanden gelezen. Zo gaf veellezer Marcel van der Rijst het boek vier sterren! 'Johan zet een spannend verhaal neer. Het zit vol actie en vaart en ik vind zijn meerminnen en -mannen mooi weergegeven ... Dit verhaal heeft voor mij een plus. Het speelt geheel onder water af en heeft de sfeer van Sfeer van Michael Crichton en de spanning van De afgrond van Orson Scott Card.' 
Marcel las ook 'Plastic Vriend': 'Dit is een Ziltpunk verhaal ten top. Geen verdoemenis, geen negatieve gevolgen van de klimaatveranderingen. Maar juist een positief verhaal over hoe mensen weten te overleven, vriendschap sluiten en lief hebben. En daarnaast maakt Johan er ook nog een spannend verhaal van.'
Op Connie's Boekenblog verscheen een uitgebreide recensie van mijn SF-roman 'De afvallige ster'. 'Er zijn twee verhaallijnen in het boek die heel ver van elkaar af lijken te staan. De sfeer is heel anders en ook de werelden waarin de hoofdpersonages verblijven zijn totaal verschillend, net als de hoofdpersonen zelf. Het lijkt onwaarschijnlijk dat deze twee verhalen samen toch 1 geheel gaan worden. Het is een ingewikkelde maar goed te volgen manier waarop uiteindelijk alles in elkaar schuift en alle losse onderdelen toch stukjes van een groter geheel blijken te zijn. Dit is verrekte knap gedaan om het zo maar eens te zeggen.'
Jos Lexmond recenseerde de bundel ‘Verhalen vertellers 2’ voor het NCSF. Hij is enthousiast en schrijft onder andere: ‘De bundel opent met ‘De schat van Mars’ van Johan Klein Haneveld. Niet onaardig, maar het haalt het niet bij zijn tweede verhaal ‘Misrekening’ wat ik zeer goed vond met een bijzonder verrassend einde.’ 


In maart ben ik druk bezig geweest met het herschrijven van mijn 'sword & sorcery'-roman 'Hoeder van de vulkaan'. Vince Penders had veel goede opmerkingen bij het manuscript en het is een stuk beter geworden door de veranderingen die hij voorstelde. Volgens mij is dit boek het beste dat ik tot nu toe heb geschreven. Ik heb het naar de uitgever gestuurd en het staat op de planning voor september dit jaar.  
Ik legde ook de laatste hand aan de eindredactie van de bundel 'Voorbij de storm', met 25 SF-verhalen over klimaatverandering van Nederlandstalige auteurs. Variërend van realistische scenario's tot ziltpunk, van parabels tot far future SF. Ik heb het manuscript naar de uitgever gestuurd. Nu kunnen we gaan bepalen wanneer de bundel gaat verschijnen.
De Coronacrisis zorgt voor stress, bezorgdheid, onrust en dat is allemaal niet goed voor de creativiteit. Ik heb dan ook een tijd geen nieuw werk geschreven. Maar uiteindelijk raak je aan veranderde omstandigheden gewend en mijn creatieve radertjes gingen weer draaien. Gelukkig! Het eerste wat ik schreef was een deel in een vervolgverhaal op Facebook. Mijn bijdrage is hoofdstuk acht. 
Daarna schreef ik een verhaal van 4197 woorden. Twee broers maakten twintig jaar geleden een vakantie naar Schotland. Nu gaan ze terug om de hoogtepunten van die reis nog een keer te beleven. Een van de plekken waar ze beide herinneringen aan hebben was een kasteel met daaronder een bijzondere grot. Volgens de een bevond zich daar een mysterieuze steencirkel, volgens de ander was het allemaal een uit de hand gelopen grap ...
Op verzoek van de redactie van Kings Things schreef ik een vervolgverhaal, getiteld 'Open deur'. Het is uiteindelijk 4910 woorden lang geworden. Er komt iemand in voor die de perfecte misdaad denkt te plegen, een dodelijke ziekte (lekker actueel) en een confrontatie met een Lovecraftiaanse oude god ... Het eerste deel is al verschenen!
Speciaal voor het volgende Maccazine van Uitgeverij Macc schreef ik ook nog een verhaal van 1404 woorden, dat zich afspeelt direct na de gebeurtenissen uit mijn deel van de Castlefest Kronieken, 'De gevonden wereld'.


Het weekend van 29 februari en 1 maart stond voor mij in het teken van FantasyFest in Rijswijk. Ik was er allebei de dagen in de stand van Uitgeverij Macc, en ik mocht een week voor de officiële verschijningsdatum alvast mijn bundel 'Ruisreizigers' meenemen. Het was een leuk festival, en ik heb weer met veel mensen gesproken, zowel lezers als schrijvers.
Verder zette Patrick Berkhof me aan het werk (ik signeerde alvast een stapel van ‘Acmala’) en ik bewonderde zijn nieuwe uilrobot.
Ik zou verder ook naar de Dutch Comiccon gaan en naar Elfia, maar die evenementen werden afgelast. In plaats daarvan ging ik online in het Godijn Publishing Boekencafe. Om te beginnen las ik mijn verhaal 'Eenwording' voor. Een week later las ik mijn verhaal ‘Spelavond’ voor, beantwoordde vragen en vertelde meer over mijn bundel ‘Ruisreizigers’ maar ook de boeken die er nog aankomen dit jaar!
Edge.Zero, de jaarlijkse wedstrijd om het beste verhaal uit het fantastische genre te vinden uit het voorgaande jaar, wordt ook dit jaar georganiseerd. Ik kon negen verhalen opsturen die van mijn hand verschenen in 2020. Nu afwachten of ik in de shortlist kom en in de bundel verschijn ... Na de zomer weten we meer!
Tenslotte was het leuk dat ik een van de proeflezers mag zijn van de 'Almanac of Bulgarian Speculative Fiction' - ik kwam met een van de samenstellers uit Bulgarije in aanraking via Goodreads waar we elkaar zijn gaan volgen. Leuk om nu (op bescheiden wijze) ook een bijdrage te mogen leveren aan de SF-gemeenschap daar!