Pagina's

dinsdag 31 december 2019

De quantumdetectives, gepubliceerde verhalen en andere schrijfavonturen

Het hoogtepunt van de afgelopen twee maanden was wel het verschijnen van mijn vijftiende boek: 'De Quantumdetectives’. Dit boek is extra bijzonder omdat ik het heb geschreven samen met Theo Barkel. In deze spannende SF-thriller die zich afspeelt in het najaar van 2035 vinden bouwlieden tijdens restauratiewerkzaamheden een lijk, ingemetseld in de muur van een tientallen jaren oud flatgebouw. De politie denkt in de eerste instantie aan maffiapraktijken, totdat de patholoog tijdens de autopsie een heel bijzondere ontdekking doet. Je kunt het boek bestellen bij elke (online) boekwinkel en bij de uitgever. Het boek staat ondertussen op Goodreads en op Hebban. Dus je kunt aangeven dat je mijn boek wilt lezen en eventueel een recensie plaatsen!
In mijn vorige tweemaandelijkse update schreef ik al dat ik de auteursexemplaren van mijn roman 'IJsbrekers' had ontvangen. In november verscheen deze roman, deel van de reeks 'De zwijgende aarde' officieel! Je kunt het boek bestellen bij elke (online) boekwinkel en op de site van de uitgever. Op 8 december was in Leiden een feestje ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van Quasis! Deel van het programma was de presentatie van de boeken van ‘De zwijgende aarde’. Ik mocht iets voorlezen uit mijn SF-roman ‘IJsbrekers’. En daarna signeren.
Op 30 november toog ik naar Amersfoort voor de presentatie van de bundels ‘22 groene kevers’ en ‘18 verloren zielen’, de twee nieuwste bundels in het cijferproject van Godijn Publishing. Mijn horrorverhaal ‘Het zwarte veld’ is het openingsverhaal van de laatste. In het verhaal komt de hoofdpersoon op een veld waar vreemde planten groeien. Hij denkt dat het een droom is, maar de keuzes die hij maakt blijken ook in het echte leven door te werken. Je kunt de bundel bestellen bij de uitgever.
Het nieuwste nummer van Fantastische Vertellingen kwam begin december uit. Gedrukt op mooi glanzend papier, en met bijdrages van Marcel Ozymantra, Eowen Valk, Frank Roger en Paul van Leeuwenkamp - mooi werk van Remco Meisner! Van mij staan er drie boekbesprekingen in, een unieke aflevering van mijn webcomic 'Schrijversperikelen' en een ingezonden brief ... Te bestellen op de website van Fantastische Vertellingen!
Op Fantasize verscheen mijn korte verhaal 'Kwantumzelf Inc'. Als je advies vraagt van je zelf uit alternatieve universa kan dat wel eens niet zijn wat je verwacht ...  Op de blog van Tazzy Jeninga publiceerde ik een nieuw horrorverhaal 'Steen des aanstoots'. Een man voelt een steentje tegen zijn schoen tikken en schopt het weg. Even later rolt een iets groter steentje op hem af ...
Een andere mijlpaal was de publicatie van mijn verhaal ‘Gevallen engel’ in de nieuwste HSF, het tijdschrift van de NCSF. In mijn dystopische kerstverhaal stort een gevleugelde man neer op Aarde. Ik ben er trots op in dit tijdschrift te verschijnen, in het gezelschap niemand minder dan Floris Kleijne, Tais Teng, Marcel Ozymantra en Frank Roger.

Ik was in december schrijver van de maand op de blog 'Ik hou van horror, fantasy en spanning' van Tazzy Jeninga. In mijn eerste bijdrage schreef ik over de reeks 'De zwijgende aarde' en hoe die tot stand is gekomen, met een voorpublicatie van mijn roman 'IJsbrekers', waarbij twee zeemeermannen onder het ijs van Europa een schokkende ontdekking doen ... Verder schreef ik een stukje over hoe het was om samen met Theo Barkel een boek te schrijven, gecombineerd met een voorpublicatie uit 'De quantumdetectives', waarin rechercheur Nadine Sanders bij een zaak betrokken raakt die al snel behoorlijk bizar zal worden ...  Tenslotte leek het me een goed idee in een blogbericht vooruit te kijken naar 2020 en zelfs naar 2021. Wat kunnen jullie allemaal aan boeken van me verwachten? Onder andere 'Ruisreizigers', 'Voorbij de storm', 'Hoeder van de vulkaan', 'De groene toren' en nog veel meer ...
Als je nog nooit eerder sciencefiction hebt gelezen maar je wilt het toch wel eens proberen, waar begin je dan? Heel wat schrijvers gaan er immers vanuit dat je van SF houdt en belangrijke concepten en ideeën al kent. Voor Modern Myths schreef ik een 'Top 5 SF-boeken voor beginners'. Met tips om daarna verder te lezen.

Samen met Elly Godijn heb ik me gebogen over de verhalen uit de longlist van de wedstrijd ‘Zonderlingen’. We kwamen bij elkaar om te bepalen wie er in de bundel komen en wie de wedstrijd winnen. Intensief overleg kwam eraan te pas, maar er staat een lijst waar we als jury trots op zijn. De bundel 'Zonderlingen' verschijnt op het Fantasy/Sci Fi Arnhem-event op 7 maart. Dan wordt ook bekend wie de bijbehorende award wint.
Mijn volgende boek zal trouwens op hetzelfde evenement verschijnen, namelijk mijn bundel verontrustende verhalen 'Ruisreizigers'. De cover daarvan is van de hand van mijn goede vriend Cornell Göksu, die ook de covers van mijn eerdere bundels 'Conquistador' en 'Het teken in de lucht' tekende. Ik ben er erg trots op. 'Ruisreizigers' staat al in de voorjaarsbrochure van Uitgeverij Godijn Publishing en je kunt de bundel al reserveren via de webshop www.godijnpublishing.nl.
Ik begon eind november na anderhalve maand niet te hebben geschreven aan mijn volgende project: 'Scherven vol ogen' - een SF/horror-verhaal. Het speelt zich af in Nederland rond het jaar 2080, wanneer de meeste Hollanders in vluchtelingenkampen wonen omdat het halve land onder water staat en grote bedrijven de dienst uitmaken. Hoofdpersoon Jennifer raakt haar baan kwijt en dreigt op straat te komen staan. Het nieuwe instituut 'Perfect' biedt aan mensen gegarandeerd nuttig te maken voor werkgevers. Jennifer gaat op hun aanbod in, maar dat had ze misschien beter niet kunnen doen. Ik heb ondertussen vijf hoofdstukken geschreven en de teller staat op 29.741 woorden.
Natuurlijk werk ik ook nog hard aan de klimaatbundel 'Voorbij de storm'. Ik heb alle verhalen ontvangen en heb ze zelf geredigeerd en teruggezonden naar de auteurs. De eerste definitieve versies van de verhalen druppelen ook al binnen. Het wordt een heel diverse bundel kan ik al wel zeggen! Ondertussen begint zich ook al een mooie indeling van de bundel af te tekenen ... Van realistische toekomstbeelden via verhalen over de menselijke natuur naar hoopgevende scenario's en fantastische vluchten van de verbeelding. De bundel verschijnt in juni of juli en de opbrengsten gaan naar een klimaatgerelateerd goed doel.

De eerste recensie van 'IJsbrekers verscheen in Fantastische Vertellingen. De recensent was enthousiast: ‘Johan Klein Haneveld is de hedendaagse Asimov .... IJsbrekers toont dat hij zich stap voor stap ontwikkelt tot een steeds betere romanschrijver ... IJsbrekers sluit een opmerkelijke reeks heel mooi af.’
Jos Lexmond las de roman voor het NCSF en bleek positief: 'Een spannend verhaal dat alle kanten uitkan en dat eindigt in een verrassing die zomaar een aanzet zou kunnen zijn tot een nieuw en zelfs groter verhaal. Als je nog steeds niet bent begonnen aan deze reeks… schaam je en pak snel ‘Revolte’ van Jorrit de Klerk ter hand. De andere vier volgen dan automatisch.'
Nog steeds ontdekken lezers mijn SF-bundel ‘Het teken in de lucht’. Op Hebban verscheen een nieuwe lezersreactie: ‘Wat ik zeer positief vond, is dat de vrouwen in deze verhalen eindelijk echt de gelijken zijn van de mannen. Laten we hopen dat dit geen “fiction” is, binnen afzienbare tijd. De verhalen duiden ook op een groot milieubewustzijn van de schrijver. Verder zorgt de vlotte schrijfstijl voor een paar aangename leesuurtjes.’
Op Modern Myths verscheen een recensie van mijn ziltpunknovelle ‘Plastic Vriend’. De recensent is vooral enthousiast over de rijke wereld die ik voor het verhaal heb gebouwd. ‘Er zitten veel ideeën in over de consequenties van klimaatverandering en de maatschappij die kan ontstaan als we daar niets aan doen ... Er zitten heel veel ideeën in dit boekje over sociaal maatschappelijke kwesties en technologie, terwijl er een waarschuwing over de toekomst wordt gegeven.’
Er kwam ook een nieuwe recensie online voor mijn fantasyroman 'De Krakenvorst, boek 1: Keruga': 'Keruga is een prettig geschreven boek, dus ideaal voor de stukjes die ik moest reizen ... Het was erg verfrissend om te lezen. Het is uniek. Zeker met rassen zoals de Wurg en Fanarg.'

Wat evenementen betrof was het de afgelopen twee maanden rustig. Wel stond ik op zaterdag 7 december met mijn collega's van Godijn Publishing op de Midwinter Fair in het Archeon in Alphen aan den Rijn. Het Archeon is een mooie locatie en we stonden ook nog eens dicht bij tweedehands boeken en mooie muziek. Ik heb weer genoten van alle contacten!
Op 25 januari is er weer een Boek10-dag van Godijn Publishing waar tien auteurs hun boek presenteren. Ik ga er ook heen, want aan deze dag is altijd een schrijfwedstrijd gekoppeld.  Mijn verhaal ‘Het breukvlak’ staat op de longlist voor de nieuwste wedstrijd ‘Olifanten dansen op het ijs’. Op de Boek10-dag krijg ik te horen of het in de bundel komt!
Ook leuk is dat mijn twee verhalen 'Het paradijs gevonden' en 'Doggerland' op de lijst staan met geselecteerde werken voor de bundel 'Eindtijden in de polder'. Deze bundel met verhalen van Nederlandstalige auteurs geïnspireerd door de verhalen van William Hope Hodgson verschijnt waarschijnlijk begin januari. In mijn volgende tweemaandelijkse bericht lezen jullie er vast meer over!

dinsdag 29 oktober 2019

Plastic vriend verschenen, verhaal in EdgeZero en IJsbrekers te bestellen

Het was weer een paar keer groot feest in huize Klein Haneveld de afgelopen twee maanden.
Ik kreeg bijvoorbeeld van Jasper Polane van Uitgeverij Quasis mijn exemplaren overhandigd van 'IJsbrekers', mijn spannende SF-roman die zich afspeelt in het universum van 'De zwijgende aarde'. Het was voor mij een grote eer te mogen meewerken met zo'n mooi project. Officieel verschijnt 'IJsbrekers' begin november, maar via de website van de uitgever is het boek alvast te bestellen! Wouter van Gorp las alvast de eerste drie delen van de reeks en zijn bevindingen kun je lezen op zijn blog.
Maar dat was niet het eerste feestje! Op 7 september verscheen namelijk mijn novelle 'Plastic vriend' in de reeks 'Godijntjes' van Uitgeverij Godijn. Ik kreeg mijn eerste exemplaar aangereikt op de inspirerende en gezellige schrijversdag van Uitgeverij Godijn. Een moment om trots op te zijn. 'Plastic vriend' is een Ziltpunkverhaal, dat wil zeggen dat het gaat over het toekomstige Nederland dat is veranderd door de klimaatverandering maar waar mensen nog altijd proberen iets van hun leven te maken. De royalty's doneer ik aan de Plastic Soup Foundation om te helpen het plastic in de oceanen te bestrijden. Je kunt het boekje bestellen op de site van Godijn Publishing.

Het is ook altijd leuk als de nieuwste editie van Fantastische Vertellingen verschijnt. Nummer 51 verscheen eind augustus, vol verhalen, illustraties, recensies en ingezonden brieen. Van mijn hand stonden er twee recensies in, een essay ('Wat is goede science fiction?') en drie unieke stripjes uit mijn reeks 'Schrijversperikelen'! Het nummer is los te bestellen via https://shop.pr1ma.nl/fantastische-vertellingen-nr-51.html, maar een abonnement is natuurlijk aan te raden!
Op 3 oktober verscheen de Engelstalige bundel 'Dreamtime Damsels and Fatal Femmes', met mijn korte SF-verhaal 'Sacrificed to the Dragon'. Ik sta er in een internationaal gezelschap van schrijvers, en het was een grote eer hiervoor gevraagd te worden door Nils Visser.
Begin oktober kwam ook de nieuwe editie uit van HSF, het blad van de vereniging voor SF-liefhebbers NCSF. Dit was niet de verhaleneditie, maar een nummer met essays en verslagen. Hij bevat onder andere mijn column over de 'tweede gouden eeuw van de SF' die nu in elk geval in het Engelse taalgebied gaande is. Het is de bedoeling dat ik een terugkerende column ga schrijven voor de HSF. Jasper Polane schreef bovendien een stuk over de reeks 'De zwijgende aarde'. 
De nieuwe editie van EdgeZero, met de beste Nederlandstalige genreverhalen uit 2018 is ondertussen ook verschenen. Mijn horrorverhaal 'De gele veeg' is in de bundel opgenomen, iets waar ik erg trots op ben. Je kunt de papieren editie bestellen via Amazon: https://www.amazon.de/gp/product/9493096025 of een gratis ebook of pdf downloaden: https://www.smashwords.com/books/view/985954.

Op het internet was ik ook te vinden. Zo verscheen op Modern Myths eind september mijn nieuwe top 5, dit keer over verhalenbundels. Ik kon het alleen niet bij vijf bundels houden! Korte verhalen en het fantastische genre gaan namelijk prima samen. In mijn lijst vind je bundels van Nederlandse en van Engelstalige auteurs, bundels rond een thema en bundels van één schrijver. Voor ieder wat wils, dus.
Het derde Maccazine kwam trouwens ook online. Voor deze editie had ik de eer auteur Theo Barkel te interviewen over zijn Shadajaëlboeken. Dat ging echter niet helemaal zoals gepland ... Je leest het in deze speciale Halloweeneditie ... Net als een kort verhaal van Tais Teng uit zijn nieuwe verhalenbundel!

Mijn nieuwe boek 'Plastic vriend' werd ondertussen enthousiast ontvangen door Ferry Visser. Hij vond het een aangename kennismaking met het Ziltpunk-genre! ‘Voor alle lezers die een prachtig verhaal willen lezen over vriendschap, individualiteit en vrijheid is deze novelle een absolute aanrader. Daarnaast is het vanwege de gelaagdheid ook een uitermate geschikte aanrader voor literaire lezers die met verbeeldingsliteratuur kennis willen maken.'
Het Godijntje kreeg ook een mooie recensie op Connie’s Boekenblog: ‘Zonder moeite trekt de auteur je de 22e eeuw in en geeft hij een beeld van hoe het er hier dan uit zou kunnen zien ... Het is heel inventief wat de auteur allemaal bedacht heeft vooral omdat het heel reëel overkomt en dus een mogelijk toekomstbeeld schetst. Een beeld waar je niet echt op zit te wachten maar dat wel laat zien hoe inventief mensen kunnen zijn wanneer ze dat echt willen.'
Tazzy Jeninga van Ik hou van horror, fantasy en spanning gaf ‘Plastic vriend’ 4,5 sterren! Ze schrijft: ‘Het is een boek over echte vriendschap, overleven en geloof in het goede. Hoe kun je de wereld redden, van de mensheid? Een verhaal van ongeveer 100 bladzijden, dat je aan het denken zet.’
Ook Joost Uitdehaag was positief: ‘Dit korte en lichtvoetige verhaal gaat over vriendschap tussen mens en machine in een wereld die aan het herstellen is van een klimaatapocalyps. Ondanks de setting blijft het optimistisch en daarom verwarmt het je hart.’
Jos Lexmond las 'Plastic vriend' voor het NCSF. Hij schrijft: ‘Johan Klein Haneveld heeft ... ook zijn intrede gedaan in het ziltpunk universum, maar heeft hiermee zijn eigen universum geschapen. Zijn verhaal is serieuzer, kleiner en realistischer ... Leuk verhaal. Ik wil er verder niets over vertellen, Gewoon zelf aanschaffen en ontdekken. Voor de prijs hoef je dat niet te laten.’
Een volgende recensie kwam van Conny van Conniesboekies: 'Een verhaal wat goed in elkaar zit, een goede spannende opbouw heeft en een mooi eind. Het leest prettig weg en is door deze schrijfstijl geschikt voor jongeren en oudere lezers ... De schrijver is zelf ook zeer betrokken bij het onderwerp wat het verhaal sterker maakt. Zeker de hoop die in het verhaal steekt geeft de lezer moed.'
Ook de Biblionrecensie was positief: 'Mooi, herkenbaar verhaal.’ Je kunt hem lezen op Bol.

Lezers bleven daarnaast enthousiast over mijn boek 'De gevonden wereld', deel 5 van de Castlefest Kronieken, waarover ik vertelde in mijn vorige tweemaandelijkse update: 'Leuk voor Jurassic Park fans.' en 'Ik vond het een leuk en spannend boek. Mooi geschreven met humor en de schrijvers van Macc doen ook weer mee.'
Leesclub De Perfecte Buren plaatste een recensie van de bundel 28 blauwe violen. De recensent noemt ook mijn verhaal ‘Droomboot’. ‘Dit verhaal is er typisch een van Klein Haneveld. Fantasievol en keurig geschreven. Wat ik mooi vond is dat dit verhaal een knappe weerspiegeling van illusie en werkelijkheid liet zien.’
Op 'Saskia in de boekenhemel' schreef Saskia Jacobs-Labree een recensie van mijn SF-roman 'De afvallige ster'. Ze is enthousiast: 'De wereld van De Afvallige Ster is bijzonder mooi weergegeven en net als in zijn eerdere boeken slaagt Klein Haneveld erin om een levendig en levensecht universum te scheppen. Zijn gedetailleerde beschrijvingen brengen je dichtbij de bewoners, hun technologie en hun natuur en je waant je werkelijk in de fraaie door de schrijver gecreëerde wereld.'
Ook van mijn novelle 'Acmala' verscheen de Biblionrecensie (te lezen op Bol).  'Een redelijk spannend verhaal voor de geoefende lezer.'
Op Goodreads kwam een nieuwe lezersreactie te staan bij 'Het teken in de lucht': 'In elk verhaal komt een aspect van het leven naar voren dat door ons mensen als negatief wordt gezien, maar bij alle verhalen gloort er uiteindelijk hoop. Dat is een van de dingen die mij zo van dit boek heeft laten genieten.' Dat is inderdaad de kern van het boek!
Schrijfcollega Joke Adam las mijn boeken 'De Krakenvorst, boek 1: Keruga' en 'De Krakenvorst, boek 2: Kartaalmon' en was enthousiast. 'Het tweeluik wordt vergeleken met Game of Thrones maar doet het volgens mij toch op enkele punten een stuk beter: maar drie karakters om te volgen, een verhaal dat ergens naartoe gaat én af en toe eens hoopgevend is ... Een tikje prekerig misschien maar dat is dan ook het enige minpuntje. Sowieso een aanrader dus!'
Ten slotte werd mijn eerste verhalenbundel 'Conquistador' gelezen door Tim uit België. 'Johan Klein Haneveld zit vol ideeën voor allerlei verhalen, of het nu zachte of harde SF betreft, wat op zich alleen maar toegejuicht kan worden.' Er was  genoeg om van te genieten, zo blijkt: 'Verhalen die ik goed vond, o.a.: 'Zelfmoordenaar', 'Conquistador' en 'De klim' (beste in de bundel, m.i., en totaal anders qua stijl, iets gerijpter, zou ik zeggen).'

Gelukkig had ik naast het feesten ook weer tijd om te schrijven. Theo Barkel en ik zetten de laatste punt achter het boek dat we gezamenlijk schreven, 'De quantumdetectives'. Het werd in totaal 60034 woorden. Volgens de proeflezers was het spannend, origineel en moeilijk weg te leggen. Voor ons allebei was het trouwens een bijzondere ervaring om samen een boek te schrijven. Maar het is zeker iets dat we nog een keer willen doen, want dit smaakte naar meer.
Toen we met dat project klaar waren, ging ik snel verder met mijn eigen roman 'Hoeder van de vulkaan'. Ik was namelijk op driekwart gekomen. Het kostte me gelukkig weinig moeite om op gang te komen. Het manuscript werd uiteindelijk 76.821 woorden lang. Ik ben erg trots op het verhaal, waarbij ik me flink had uitgedaagd in vorm (tweede persoon) en onderwerpskeuze (een postapocalyptische fantasywereld) ... Het ligt nu bij de proeflezers. Het is de bedoeling dat 'Hoeder van de vulkaan' in september 2020 gaat uitkomen bij Godijn Publishing. Het zal op Elfia in Arcen gepresenteerd worden!
Tussendoor schreef ik een  kort verhaal (3042 woorden). Het was weer een uitdaging voor me, want het ging over sport ...
Ik heb ook een middag doorgebracht bij Anthonie Holslag om met hem te brainstormen over de roman die wij samen willen schrijven. We hebben een richting bepaald en een werktitel gekozen: ‘Het plafond van Fermi’. En ja, het wordt een SF-roman - over een wereld die heel anders is dan de onze!
Verder werk ik hard aan de klimaatbundel ‘Voorbij de storm’ die volgend jaar uitkomt bij Macc. Ik heb de meeste verhalen ondertussen ontvangen - en ik ben deze week begonnen ze te redigeren. Het niveau ligt hoog en ik ben blij met de diversiteit! De bundel zal uiteindelijk 25 verhalen gaan bevatten. Van Ziltpunk tot verhalen die zich morgen zouden kunnen afspelen, van ‘far future SF’ tot fantasy, van indringende introspectie tot heftige actie en zelfs een scheut horror. Komende week zal ik de verhalen terugsturen naar de auteurs met mijn opmerkingen erbij.

De afgelopen maanden was ik ook weer een paar keer op stap om mijn boeken te verkopen. Op 31 augustus ging ik met Uitgeverij Macc naar Breskens voor het Fantasea-festival. De locatie was mooi, de zon scheen en de sfeer zat er goed in. Aan het einde stak de wind op, maar daarvoor kon ik al een paar mensen blij maken met mijn boeken.
Op 22 september reisde ik af naar Arcen voor fantasyfestival Elfia, waar ik bij Godijn Publishing in de kraam stond. Het weer was mooi, achter de kraam was het gezellig, prachtige cosplay en ik heb mensen blij gemaakt met ‘Plastic vriend’ en ‘Het teken in de lucht’. En er waren pannenkoeken!
In het weekeinde van 26 en 27 oktober stond ik op Fantasyfest in Rijswijk. Zaterdag stond ik in de kraam bij Uitgeverij Macc, zondag stond ik bij Godijn Publishing. Beide dagen waren heel gezellig! Veel gepraat met lezers en andere schrijvers en genoten van de Halloweensfeer. Ik was wat moe, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was een feestje!

Over twee maanden volgt weer een nieuwe update over mijn schrijfbelevenissen. Tegen die tijd zal er weer voldoende te melden zijn, want niet alleen is 'IJsbrekers' dan officieel verschenen, maar ook 'De quantumdetectives' staat op de planning voor december! De bundel '18 x Verloren zielen' komt uit, met daarin mijn verhaal 'Het zwarte veld'. Daarnaast is mijn kerstverhaal 'Gevallen engel' geaccepteerd voor publicatie in de volgende editie van HSF en verschijnt in december de bundel 'Eindtijden in de polder', geïnspireerd door de 'Night Land' verhalen van William Hope Hodgson, waarvoor ik ook twee verhalen heb opgestuurd ... Verder zal ik op de Midwinterfair op het Archeon staan met mijn boeken in de kraam van Godijn Publishing. Er valt dus weer genoeg te beleven!

dinsdag 27 augustus 2019

'De gevonden wereld' is uit en mijn eerste Engelse publicaties

In de journalistiek worden de zomermaanden wel eens aangeduid als 'komkommertijd' omdat er zo weinig zou gebeuren. Voor mij geldt dat echter niet. In het eerste weekeinde van augustus verscheen op Castlefest namelijk mijn twaalfde boek: 'De gevonden wereld', het vijfde deel van de 'Castlefest Kronieken'. Holmes en Watson bevinden zich op Castlefest en krijgen een nieuwe zaak voorgelegd: een man die met een antieke harpoen aan een boom is gespietst. Ondertussen moet cosplayer Simone in haar ogen wrijven. Wat ze zag is onmogelijk. Boven Castlefest cirkelt een vliegend reptiel, een Rhamphorhynchus, een soort die al miljoenen jaren geleden is uitgestorven ... Verder spelen de schrijvers van Uitgeverij Macc een grote rol in het verhaal. De cover werd bekendgemaakt in een erg leuk filmpje, opgenomen in De Keukenhof. Ik kreeg het eerste exemplaar uitgereikt door mijn uitgever, en mocht vervolgens druk signeren, omdat de fans van de serie allemaal langskwamen voor een exemplaar.


Heel bijzonder was in juli het verschijnen van het nieuwste nummer van Cyaegha, een Engels tijdschrift gewijd aan Lovecraftiaanse verhalen. Deze editie bevatte twee van mijn verhalen uit 'Lovecraft in de polder'. 'De gele veeg' werd vertaald als 'The Yellow Smear' en 'Spelavond' als 'Game Night'. Mijn eerste internationale publicaties! Het nummer bevat meer verhalen van Nederlandstalige auteurs en van de redacteur begreep ik dat hij mijn verhaal 'De meester van de delta' ook wil publiceren. 
Nog een mooi wapenfeit was dat de eerste verhaleneditie uitkwam van de HSF, het tijdschrift van de NCSF dat onlangs werd vernieuwd. Mijn verhaal 'Wraakneming', over de enige overlevende van een aanval op een ruimtestation, was het openingsverhaal!
En dan was er nog de langverwachte publicatie van 'De horizonvreter'. Ik had de hoop al bijna opgegeven, want oorspronkelijk zou het tijdschrift in december 2017 verschijnen. Maar het is de redactie toch gelukt! Mijn verhaal 'Het moeras', waarin een reus met geheugenverlies wordt achtervolgd door mysterieuze entiteiten, heeft hierin een mooi plekje gevonden. De presentatie vond plaats tijdens het evenement '10 seconds to liftoff' in boekwinkel WALTER in Arnhem. Als deel van het programma mocht ik een passage voorlezen uit mijn verhaal 'De droom' uit 'Het teken in de lucht'. Je kunt het nummer bestellen voor 8,40 euro (inclusief verzendkosten) door een mail naar dehorizonvreter@gmail.com.
Verder plaatste ik op Sweek weer een verhaal 'uit de oude doos'. Ik schreef 'Wraak' in 2000, gebaseerd op een eerste versie van het eind van mijn middelbare school-periode. Het bevat reuzenroggen in de atmosfeer van een gasplaneet en een karakter dat zo komt weggelopen uit Moby Dick ...

Ik mocht de afgelopen maanden ook weer aan een paar leuke interviews meewerken. In het Godijn Publishing Boekencafé verscheen om te beginnen het tweede deel van een interview  over mijn eerste SF bundel 'Conquistador', de thema's van de verhalen daarin en ook de Klimaatbundel waar ik met veel andere schrijvers samen aan werk!
Nakita P Veltman van boekenblog Nakita's Library vroeg mij het hemd van het lijf, over hoe ik begon met schrijven, welk boek mijn favoriet is, waarom ik van lezen houd en hoe sommige projecten van me tot stand kwamen ...
Ik was in Augustus schrijver van de maand op de boekenblog 'Bookstamel'. Daarbij hoorde ook een interview. Waar haal ik mijn inspiratie vandaan, schrijf ik liever romans of korte verhalen, welke schrijvers zijn mijn helden, wat vind ik zelf mijn beste boek en meer lees je op de blog!
Het tweede 'Maccazine' kwam online - het tijdschrift van Uitgeverij Macc. In dit nummer meer over de reeks 'Castlefest Kronieken' en een artikel van mijn hand over dinosaurussen, waarom die mij zo fascineren en welke rol ze spelen in mijn verhalen.
Op Fantasy-schrijven verscheen tenslotte mijn nieuwe essay 'Terug naar de speeltuin van de verbeelding: the New Pulp'. Pulp heeft een slechte naam gekregen, maar ik geniet van de kleurrijke verhalen, ongeremde fantasie en spannende actie van die verhalen. En daarin blijk ik niet de enige!

Er kwam al een eerste recensie van 'De gevonden wereld' online van de hand van Ferry Visser en hij vindt het een geslaagd eerbetoon aan Arthur Conan Doyle! 'Omdat de spanningsboog hoog ligt is het erg meeslepend. De schrijver slaagt er in om op de juiste manier met een uitstekende filmische afwisseling de aandacht van de lezer vast te houden. De sterke beeldende schrijfstijl draagt hier ook aan bij, want dit zorgt er voor dat de lezer het verhaal als een film voor zich ziet.'

Mijn SF-roman 'De afvallige ster' viel in de smaak bij recensente Tazzy Jeninga. Ze gaf hem zelfs vijf sterren! 'Het is ontzettend gaaf. Ik ben er trots op, dat dit van Hollandse bodem komt. Het is een Hollywoodfilm waardig! Deze science fiction kan ik iedereen aanraden. Bomvol spanning en misschien ook herkenbare dingen.' 
Ook Biblion was over het boek te spreken. 'Een korte SF-roman van de auteur die eerder onder meer SF-verhalenbundels en het fantasytweeluik 'De Krakenvorst' publiceerde ... Een traditioneel, goed verteld sciencefictionverhaal.'
Ook de recensie van 'De afvallige ster' van Paul van Leeuwenkamp uit Fantastische Vertellingen verscheen op Hebban, met als titel 'Johan Klein Haneveld op lichtsnelheid'. 
Mijn bundel 'Het teken in de lucht' werd niet vergeten! Een nieuwe recensie verscheen op Goodreads. 'Johan Klein Haneveld schrijft zeer vlot, zeer leesbaar en houdt het toegankelijk genoeg ... Deze bundel bevat ook genoeg variatie ... Lang verhaal kort: een aanrader, wat mij betreft. Deze bundel helpt om Nederlands(talig)e SFF wat beter op de kaart te zetten.' Let op, de recensie bevat wel spoilers! 
De recensie van Paul van Leeuwenkamp over dit boek kwam op Hebban, met de titel: 'Net geen Nederlandse Foundation-trilogie'. 
Op boekenblog Bookstamel verscheen een bespreking van 'De Krakenvorst, boek 1: Keruga'. 'Wat ik mooi vond aan het boek is dat elk personage in het verhaal meer over zich zelf ontdekt. Ik ben dan ook reuze benieuwd hoe het met de personages gaat aflopen en of ze hun doel zullen gaan bereiken.'

In een recensie van de bundel 'Onthullingen' werd ook mijn verhaal 'Grafplaneet' genoemd! ‘Dat Johan Klein Haneveld korte verhalen kan schrijven wist ik al door zijn eerdere bundel Conquistador. Hij timmert hard aan de weg als Prins van de science fiction. Ik zie hem nog wel eens King of SF worden. Heerlijk verhaal weer in een voor hem vertrouwd genre.'

De afgelopen maanden heb ik ook weer veel kunnen schrijven. Samen met Theo Barkel werk ik aan 'De quantumdetectives' - een futuristische thriller, met actie, horror, humor en ook een beetje actualiteit. Ondertussen hebben we al 49.980 woorden geschreven, dus we naderen ons doel van ongeveer 60.000 woorden. 
Maar ik heb ook enkele korte verhalen kunnen schrijven. Ik ben namelijk gevraagd om mee te werken aan een leuk nieuw project uit de koker van Mike Jansen. Daarvoor produceerde ik een verhaal van 2150 woorden, over een donkere wereld, een wetenschapper die spontaan ontploft en een zombiemammoet.
Ik schreef nog een ander horrorverhaal (4.456 woorden). Het begint onschuldig, met een steentje dat tegen de schoen van de hoofdpersoon aanrolt, zodat hij het weer wegschopt. Maar zo onschuldig eindigt het natuurlijk niet ...
Mijn nieuwste verhaal (3463 woorden) was  voor de bundel met klimaatverhalen die ik samenstel voor Uitgeverij Macc. In dit verhaal probeerde ik fantasy en SF met elkaar te vermengen en koos ik voor een ongebruikelijke hoofdpersoon.

Op 7 september komt mijn volgende boek uit, mijn novelle 'Plastic vriend'. Dit is een zogenoemd 'Godijntje', de tweede in een serie mini-romans van Uitgeverij Godijn. 'Plastic vriend' is een ziltpunkverhaal. In het overstroomde Nederland leven mensen op vlotten en vissen naar plastic dat ze in hun 3D-printers gebruiken. Een van hen stuit echter op een uitzonderlijk voorwerp en dat wordt het begin van een bijzondere vriendschap. De royalty's van dit boek gaan naar de Plastic Soup Foundation, ter bestrijding van de plasticvervuiling in de oceanen. Je kunt het alvast bestellen via de website van Godijn, dan krijg je na 7 september een gesigneerd exemplaar toegestuurd.
In november zal vervolgens mijn boek 'IJsbrekers' verschijnen, het vijfde deel van de reeks 'De zwijgende aarde'. De cover kwam afgelopen maand online. Ik ben er erg trots op. Waarschijnlijk komt er een officiële boekpresentatie waarin alle vijf de delen aan de lezers worden voorgesteld!




Daarnaast komt binnenkort het 51e nummer uit van Fantastische Vertellingen. In dit nummer geen verhaal van mijn hand, maar wel twee recensies, een essay over de kenmerken van geslaagde sciencefiction en drie strips van mijn nieuwe reeks 'Schrijversperikelen'. Je kunt het nummer hier bestellen. Leuk om te melden is dat mijn SF-verhaal 'De dans van de inktvissen' en mijn gedicht 'Oordeel' worden geplaatst in Fantastische Vertellingen nr 53 (maart 2020). In nr 54 verschijnt mijn SF-verhaal 'Ecosysteem'. Bij beide verhalen komt ook een illustratie van mijn hand! Als je een abonnement neemt hoef je niets te missen.
In september verschijnt de Engelstalige bundel 'Dreamtime damsels & fatal femmes' - daarvoor mocht ik mijn verhaal 'Sacrificed to the dragon' aanleveren. Ik hou jullie op de hoogte, ook over de bestelinformatie! 
Verder bleek mijn verhaal 'De gele veeg' te zijn geselecteerd voor de nieuwe 'Edge.Zero'-bundel! Daar ben ik ook heel erg trots op!

dinsdag 25 juni 2019

Nieuwe schrijfprojecten, mooie bundels en enthousiaste recensies

Elke keer als ik terugkijk op de vorige twee maanden valt het me op hoeveel er kan gebeuren in zo weinig tijd. Zo kwamen er op 11 mei twee bundels uit van Godijn Publishing met in elk ervan een verhaal van mijn hand. 'Onthullingen' bevat verhalen van auteurs die publiceren bij Godijn Publishing. In de bundel staat mijn verhaal 'Grafplaneet', over een planeet met een uitgerekte baan om zijn ster heen, waardoor het er heel lang winter is en het leven op een bijzondere wijze moet zien te overleven. Ik deed ook mee aan de verhalenwedstrijd 'Rafels' en behaalde met mijn verhaal 'De laatste mens' een plek in de gelijknamige bundel ... In mijn verhaal wordt een man wakker in een ruimteschip dat rond een zwart gat cirkelt. De sterren in het heelal blijken ondertussen te zijn gedoofd ... 
De fantasy- en SF-website Modern Myths plaatste mijn verhaal 'Het eind van de nacht'. In een eeuwig duistere omgeving vecht een man om de laatste verlichte nederzetting te beschermen tegen de Duisterstrijders. Een boodschapper vertelt hem dat hij nog maar 24 uur heeft ...
Het jubileumnummer van Fantastische Vertellingen verscheen eind juni, na wat problemen met de druk. Het is een bijzonder nummer geworden, want het is het vijftigste nummer. En ook bestaat het tijdschrift veertig jaar! In deze editie een terugblik op het ontstaan van Fantastische Vertellingen, verhalen, tekeningen en recensies. Ikzelf had drie recensies aangeleverd voor deze editie. Bestel het nummer of neem een abonnement, dan hoef je niets te missen! 

Ik ben deze maanden met veel schrijfprojecten bezig geweest. Begin september verschijnt bijvoorbeeld mijn Ziltpunknovelle 'Plastic vriend' bij Godijn Publishing. Ik verwerkte de opmerkingen van de redacteur, zodat het klaar is om gedrukt te worden. Verder mocht ik de prachtige cover delen. Het verhaal speelt zich af in de 22e eeuw. Plasticvisser Matthijs Waaldrop vaart boven de verdronken steden en polders van Nederland. Op een dag vindt hij in zijn net een voorwerp van voor de instorting. Dat trekt de aandacht van mysterieuze groeperingen van het vaste land. Matthijs heeft al zijn vrienden nodig, oude en nieuwe, wil hij de komende dagen overleven. Bestellen kan alvast hier!
Ook 'IJsbrekers' - het vijfde boek in de serie 'De zwijgende aarde', waarvan 'Revolte' en 'Roest' al zijn verschenen - is ondertussen gereed voor publicatie. Ik heb het manuscript hoofdstuk voor hoofdstuk doorgenomen met de redacteur. Die vond de actie erg sterk en een bepaalde scène tegen het eind heel gruwelijk (dat was de bedoeling). Ik heb zelf de cover al mogen zien en die past helemaal bij het verhaal. Het boek komt uit in november!
Ik werkte deze maanden verder hard aan mijn fantasyroman 'Hoeder van de vulkaan'. Het is een uitdaging omdat ik heb gekozen voor een ongebruikelijk perspectief, maar ik kan wel schrijven over grottendieren, en bijzondere magie. Ik ben tot en met hoofdstuk 9 gekomen daarmee ben ik op driekwart van het verhaal aanbeland. Het verhaal telt tot nu toe 56.610 woorden.
Het boek staat nu echter heel even op pauze, want samen met Theo Barkel ben ik aan een heel leuk project begonnen. We zijn samen een boek aan het schrijven. De titel wordt: 'De quantumdetectives'. In het Nederlands Forensisch Instituut spannen de hoofdpersonen samen met een patholoog zich in om de mysteries te ontrafelen van een wel heel bijzonder lijk. Ondertussen is in de nieuwe koude fusie-centrale van de TU Delft is iets raars gebeurd ...We zijn op het moment dat ik dit bericht schrijf tot en met hoofdstuk 6 gekomen, waarmee de teller op 21.997 woorden staat. Rond dit boek organiseren we ook een wedstrijd. Jij kunt een rol in het verhaal winnen (kijk maar op dit youtube-filmpje). Doe mee en help meteen een goed doel
Ik schreef ten slotte een kort verhaal van 3632 woorden. Er komt een reis in voor langs een eindeloze helling omlaag, prehistorische dieren en een commentaar op ons plasticprobleem. Ik heb het (ruim op tijd) opgestuurd voor Ganymedes 20.

Op Fantasy-Schrijven verscheen een paar weken geleden weer een essay van mijn hand. In mijn essays wil ik vaker aandacht besteden aan de geschiedenis van het fantastische genre in Nederland. In het nieuwste - 'Voorlopers: Belcampo, wel bijzonder maar geen uitzondering' - ga ik in op deze schrijver van fantasievolle, bevreemdende en ironische verhalen en zijn invloed op mijn eigen werk.
Mijn essays verschenen tot vorig jaar op Fantasize. Nu is er een nieuwe site van een van de initiatiefnemers: Modern Myths. Ik zal eens per kwartaal een stuk voor ze schrijven met een top 5. De eerste was een top 5 van mijn favoriete Amerikaanse SF-strips. Comics gaan namelijk niet alleen over superhelden, maar kunnen vaak ook ideeënrijke, verbeeldingsvolle SF-verhalen vertellen
Mijn boek 'Conquistador' is in juni 'Boek van de maand' op het Godijn Publishing Boekcafe. Niet alleen plaatste ik er een fragment uit het titelverhaal, ik werd ook geïnterviewd. Het eerste deel, waarin ik vertel hoe ik ooit ben begonnen met schrijven, wat mijn andere hobby's zijn en welke schrijfplannen ik heb voor de komende tijd, staat al online.

Op de NCSF-site plaatste Jos Lexmond een bespreking van 'De afvallige ster'! 'Johan is inmiddels een graag geziene gast in mijn boekenvoorraad,' schrijft hij, 'Dit boek is spannend, boeiend en gaat een verrassende kant op, die ik niet zag aankomen.' Hij vergelijkt het ook nog eens met werk van Larry Niven.
Mijn SF-roman 'De afvallige ster' werd ook gelezen door Fantasywereld. De recensent had eerder nog niet veel SF gelezen, maar mijn boek wekte wel zijn interesse voor het genre. 'Een groot thema in het boek is pesten, groepsdruk en het omgaan met anders zijn. Veel mensen zullen hier wel eens in je leven mee te maken hebben gehad en dit onderwerp komt erg goed tot zijn recht', zegt hij. 'Johan heeft een prachtig boek geschreven met verschillende verhaallijnen die fantastisch en verrassend samenkomen. Het zit boordevol avonturen, actie en zelfs wat mysterie.'
Een andere recensie van 'De afvallige ster' verscheen op Modern Myths. De recensent prijst de grote schaal van het verhaal, de actie die aan superheldenfilms doet denken en de ontspannen schrijfstijl. Hij concludeert: 'De Afvallige Ster is alles bij elkaar een prima avonturenboek op een sciencefictionschaal die je telkens opnieuw doet verwonderen. Het mysterie en de actiescènes zijn meeslepend en de details in het verhaal komen allemaal goed bij elkaar in het slotstuk.'
Op Mustreads or not kreeg mijn bundel 'Het teken in de lucht' een positieve recensie: 'Al zijn het allemaal verschillende verhalen in dit boek, diverse tijdlijnen en karakters, er is wel een rode draad die voor de verbinding zorgt. Omdat het voor een groot deel dus om de menselijke aard draait blijft het grotendeels realistisch aanvoelen ondanks al het ruimtevaartspecialisme. Ik kon mij al lezende zeker wel zo’n (beangstigend genoeg, nabije) toekomst voorstellen.'
Er kwam ook nog een recensie online van mijn tweede fantasyroman: 'De Krakenvorst, boek 2: Kartaalmon'. De recensente leefde mee met Tarid, Alecia en Frelik. 'Door hun twijfels, fouten angsten in combinatie met eigenschappen als vriendelijkheid, loyaliteit en humor zijn het fijne personages om over te lezen.' En ze is enthousiast over het slot: 'Dat heeft vaart, spanning, heftige emoties, en een groots en verbeten gevecht met een hoge inzet. Vele lijnen komen hierin samen en komen tot een afgerond en realistisch einde.' Daar ben ik trots op!

Heel leuk was de Boek10-dag van Godijn Publishing op 11 mei. Niet alleen kwamen de bundels 'Rafels' en 'Onthullingen' uit, ik gaf ook een korte lezing over het schrijven van science fiction, die goed werd ontvangen!
Op 25 en 26 mei stond ik op het mooie festival 'Keltfest'. Zaterdag was ik te gast in de kraam van Godijn Publishing en zondag schoven Bianca en ik aan bij Uitgeverij Macc. Het was leuk om met lezers te praten, mensen enthousiast te zien over mijn boeken en om feest te vieren met andere schrijvers en fantasyliefhebbers. Het werd alleen op het eind wat winderig.

Over twee maanden weer een update. Dan is ondertussen mijn boek 'De gevonden wereld' uitgekomen, het vijfde deel van de Castlefest Kronieken. Ook zal begin augustus Ganymedes 19 verschijnen. Binnenkort hoor ik of er een verhaal of gedicht van mij in de bundel staat. Altijd spannend!

maandag 22 april 2019

Nieuwe verhalen, recensies voor De afvallige ster en veel festivals

Laat ik dit tweemaandelijkse overzicht van mijn schrijfbelevenissen beginnen met het meest recente wapenfeit. Afgelopen zaterdag, 20 april, vond in de bibliotheek in Delft de presentatie plaats van de bundel '28 blauwe violen', een project van Godijn Publishing, waar ik aan meedeed met mijn verhaal 'Droomboot'. Daarin wordt iemand wakker in een vreemde omgeving. Hij weet niet hoe hij er terecht is gekomen, maar herkent wel het schip waar hij zich bevindt en weet dat hij slechts weinig tijd heeft om te ontsnappen. Als dat al mogelijk is ... Tijdens de boekpresentatie mocht iedereen iets vertellen over zijn/haar verhaal en ik werd door de uitgeefster samen met een andere schrijver geïnterviewd. Erg leuk en gezellig.
In maart was in de nieuwste The Flying Dutch (het blad van de gelijknamige Star Trek-fanclub) mijn verhaal 'De laatste verkenner' al verschenen. In de nadagen van de Aarde, als de zon rood en opgezwollen aan de hemel staat, waakt een kunstmatige intelligentie over de laatste primitieve levensvormen. Haar isolement wordt verbroken door een sonde die neerstort, niet ver van haar vandaan ...
Fantastische Vertellingen 49 kwam begin maart uit. In dit tijdschrift stond onder andere mijn verhaal 'In spin' - De hoofdpersoon krijgt bezoek van een vriend van de universiteit, die hem vertelt dat zijn dochtertje is verdwenen tijdens het touwtjespringen. Niemand weet wat er met haar gebeurd is. De hoofdpersoon heeft echter wel een vermoeden. In hetzelfde nummer stond mijn gedicht 'De Inklings', dat ik schreef tijdens een bezoek aan Oxford en drie door mij geschreven recensies. Je kunt dit ene nummer bestellen, maar ook een abonnement nemen. Dat is de moeite waard!
Op het nieuwe Vonk Magazine verscheen mijn verhaal 'Dunne plaatsen'. Een verontrustend verhaal over wat er achter oude muren schuilgaat ...
Voor de blog van Tazzy Jeninga schreef ik een SF-verhaal, getiteld 'In de Rotterdamse haven'. Een verhaal over het thema 'Klimaatverandering'
Ik plaatste ook nog op Sweek een verhaal uit de oude doos - 'De spiegel' -geschreven rond 1995 en herschreven begin 2001. Twee biologen op een andere planeet hebben ontdekt hoe ze moeten communiceren met een buitenaards wezen. Dat vertelt hen dat het op het punt staat te sterven. De directeur van de kolonie wil het wezen gevangen zetten en transporteren naar een Aardse dierentuin.

Het nummer van Fantastische Vertellingen dat ik hierboven al noemde, bevatte ook een uitgebreide recensie van mijn roman 'De afvallige ster'. De recensent noemt mij een van de meest enthousiaste en daarmee ook enthousiasmerende sciencefictionauteurs uit het Nederlandse taalgebied en vindt dat er veel vaart zit in het verhaal. Hij gaat verder: 'Het thema van dit boek is de relatie tussen individu en groep. Beide hoofdpersonen worden gepest en hebben moeite zich bij de groep aan te sluiten ... Een zeer relevant thema in onze hedendaagse samenleving van teamprestaties en groepsprocessen.'
Op Thrillers and more kreeg 'De afvallige ster' vier sterren! 'De afvallige ster is een verhaal van tegenstellingen, hiërarchie, groepsgevoel, pesten, ambitie, de drang om de wereld naar je hand te zetten, jezelf buiten de groep plaatsen of je aanpassen aan een groep. Dit alles verpakt in een goed geschreven en overtuigend verhaal.'
Tom Kruijsen besprak 'De afvallige ster' op zijn site Vonk: 'Het boek weet met weinig tekst spanning op te wekken door een mysterie neer te zetten waar je als lezer al snel het fijne van wilt weten ... Daarnaast is de structuur zodanig dat je het centrale mysterie van twee kanten benadert. Op die manier krijg je langzaam maar zeker meer te zien van het geheel.'
Marcel van der Rijst had gewild dat ik nog wat meer in de huid van de karakters kroop die gepest werden, maar concludeert: 'Met al is dit een goed verteerbaar Science Fiction boek geworden, dat vol zit met wonderlijke avonturen en fantastisch beschreven werelden. Dat met vaart is geschreven en een aanrader is voor iedereen die van een spannend verhaal houdt.'
Ook John van Hal was enthousiast over het boek: 'Johan heeft mij weer enorm laten genieten met de diverse kanten in zijn verhalen. Voor mij is hij een van de alsmaar groeiende meestertalenten in de sci/fi & fantasy der lage landen ... Heel erg genoten!'
Anthonie Holslag was er ook over te spreken: 'Het leest "lekker weg" en terwijl ik dit schrijf, besef ik dat dit als een kritiek kan worden beschouwd omdat dit soort boeken vaak als pulp worden afgeschreven. Maar dat is geenszins bij hem het geval. Er zit bij hem zonder meer "een verhaal achter een verhaal". Zijn schrijfstijl is gewoonweg prettig; de beschrijvingen zijn mooi en je leert de personages kennen. Ook hier is er lucht en logische gevolgtrekking. Diep onder de indruk.'
Mijn SF-bundel 'Het teken in de lucht' werd niet vergeten en kreeg vijf sterren van Tazzy Jeninga! 'Ik hou van de korte verhalen van deze auteur. Hij weet als geen ander sciencefiction goed beeldend op papier te zetten, op zo'n manier dat je bij elk verhaal moet nadenken, of dat je een boodschap meekrijgt. Ik kijk hierom ook altijd uit naar nieuwe verhalen van hem ... Een echte aanrader voor SF liefhebbers! Leest toegankelijk en vlot.'
De bundel kreeg ook vijf sterren van recensente Wendy Koedoot! 'Ik ben gek op scifi en op dit soort korte verhalen en kijk nu al uit naar een volgende bundel van Johan Klein Haneveld.'
Ook de recensent van Boekenmening.net was heel enthousiast! 'Ik heb erg genoten van dit boek dat zo anders is dan alle andere boeken. Boeiend vanaf de eerste bladzijde, soms beangstigend, dan weer ontroerend, lachwekkend, interessant en emotioneel. Topkwaliteit!'
Op Boeken- en leesclub De Perfecte Buren werd 'Het teken in de lucht' ook besproken: 'De verhalen staan onderling in verband met elkaar, iets waar ik persoonlijk van houd. Je kunt op deze manier als lezer zelf een beeld vormen van het grotere verhaal dat zich op de achtergrond afspeelt ... De schrijver heeft een aangename manier van vertellen. Het zijn stuk voor stuk fantasierijke verhalen, ik heb er als sciencefiction liefhebber erg van genoten en kan het boek aanraden.'
Ook in Fantastische Vertellingen stond ook een recensie van 'Het teken in de lucht' van de hand van Paul van Leeuwenkamp. Hij vergelijkt mijn bundel met 'The Foundation' van Isaac Asimov en concludeert: 'Het zijn degelijke, goed gecomponeerde verhalen, met aansprekende personages vol menselijke emoties.'
Paul van Leeuwenkamp recenseerde voor NCSF mijn novelle 'Acmala', die zich afspeelt in de Dizary-wereld. Hij is enthousiast! 'Het verhaal heeft een zekere eenvoud, maar het wordt niet kinderlijk en de compositie wordt niet gemakzuchtig, en daarom is het voor een korte roman uitstekend te pruimen. Wat in de richting van het werk van bijvoorbeeld Darren Shan.'
Ook boekblogger Faeraphel las 'Acmala': 'Het enthousiasme spat van de bladzijdes af! Het verhaal is super leuk geschreven en is heel erg vermakelijk! ... Zoals we van Johan gewend zijn heeft ook dit boek een leuke vlotte schrijfstijl. Ook erg kenmerkend is dat Johan erg beeldend schrijft!'

Ik schreef de afgelopen maanden verder weer enkele essays. Zo verscheen op Fantasy-schrijven mijn artikel: 'Alistair MacLean en zijn zinderende actiescènes'. Voor mij zijn actiescènes de krenten in de pap in een verhaal. Ik besteed er dan ook veel aandacht aan. Hoe schrijf je net als MacLean actie die je lezer bij de keel grijpt?
Voor de site van Uitgeverij Macc schreef ik weer een blog: 'Productiviteit' - over de vraag waarom ik toch elke keer zo veel blijf schrijven ...
Het was in maart SF-maand op de blog van Tazzy Jeninga. Ik droeg er ook aan bij natuurlijk. Zo schreef ik bijvoorbeeld een artikel over mijn favoriete SF-boeken. En ik gaf een overzicht van mijn SF-projecten, die al zijn uitgekomen of die er nog aankomen! Veellezer en recensent Ferry Visser schreef ook nog een essay over het thema 'vervreemding' op basis van Wells' 'The Invisible Man', 'Arkhaii' van Hannes Wielant en mijn verhaal 'Conquistador' (uit de gelijknamige SF-bundel).

Op het gebied van promotie waren het drukke maanden. Om te beginnen vond op 2 maart in Delft 'SciFi/Fantasy Delft' plaats. Ik mocht er een workshop geven over het schrijven van actiescènes. Het publiek deed actief mee! Vervolgens was er een fantasypanel met Joris van Leeuwen, Garvin Pouw, Joost Uitdehaag en Mike Jansen dat ik mocht leiden. Daarna de uitslag van de 'Nachtwakers'-wedstrijd, waarbij ook Esmeralda Ravensbergen - van Belle in de jury zat, die ook nog eens een prachtige bundel met SF- en fantasyverhalen opleverde! Dagvoorzitter Garvin presenteerde zijn twee nieuwe fantasyboeken (flinke pillen) en daarna was er middeleeuws eten (om je vingers bij af te likken). De hele dag fantastisch georganiseerd door Elly Godijn. Op Conniesboekenblog.nl lees je een uitgebreid verslag van de dag!
Een week later was er een fantasymarkt in Rijswijk, 'Fantasyfest'. Daar stond ik eerst een dag bij Uitgeverij Macc, daarna nog een dag met Godijn Publishing. Het was een gezellige markt, met leuke muziek en demonstraties en heel wat boekenliefhebbers bezochten de kraam. Ik heb er weer erg van genoten.
Op 16 maart was ik met Uitgeverij Macc op Lemicon - een betrekkelijk nieuwe beurs. Het was er gezellig en vooral achter de kraam vlogen de ideeën over boeken en schrijfprojecten over tafel. Over een daarvan lees je verderop meer!
Eind maart was het vervolgens alweer tijd voor Dutch Comiccon in Utrecht. Een geweldig groot festijn. De eerste dag stond ik bij Godijn Publishing in de kraam. Veel mooie cosplay gezien, leuke ontmoetingen met lezers en schrijvers, en mensen blij gemaakt met mijn boeken. De tweede dag waren Bianca en ik te gast bij de Dizarykraam van Patrick Berkhof. Heel mooi om te zien was de 3D-print die hij had gemaakt van het bosschip uit mijn novelle 'Acmala'. Precies zoals ik me die had voorgesteld bij het schrijven! Ik heb boeken verkocht en boeken gekocht - en nog door een Duitse fotograaf op de gevoelige plaat gezet voor een tof project!
Tenslotte kon ik op 13 april op pad naar Elfia, een groot fantasyfestival in Haarzuilens. Het was er koud, het sneeuwde zelfs, maar het was gezellig. Ik heb er met lezers en collegaschrijvers gepraat, boeken verkocht en genoten van muziek en mooie cosplay. Ook nam Django Mathijsen een video-interview af voor op het Fantastels-youtubekanaal. Ik vertel over 'Conquistador', 'Het teken in de lucht' en 'De afvallige ster', maar ook over komende projecten zoals 'De gevonden wereld' en 'IJsbrekers'. 

Mijn bezorgdheid over klimaatverandering en de manier waarop wij mensen met onze leefomgeving omgaan bracht me op het idee een SF- en fantasybundel over dit onderwerp samen te stellen. Uitgeverij Macc was daarin wel geïnteresseerd en gaf me groen licht. Bijna elke schrijver die ik hiervoor benaderde was bereid om mee te werken. Het zijn er ondertussen 24, bekende en nog relatief onbekende. Voorlopige titel van het project is 'Voorbij de storm'. De opbrengsten zullen naar een klimaatgerelateerd goed doel gaan! De blog Vreemde werelden besteedde al uitgebreid aandacht aan het project.
Ik schreef in maart een nieuw kort verhaal (plm 5000 woorden). Dit verhaal is eigenlijk een soort proloog voor het YA SF-boek dat ik over een paar jaar wil schrijven. Het begint met een egel in een afvalbak en eindigt met een totaal getransformeerde wereld ... Ik voltooide ook een nieuw horrorverhaal van 3076 woorden. Het is best eng geworden. Voor dit verhaal moest ik onder andere het internet op om informatie te vinden over het zogenoemde Voynich-manuscript ... Een vervalsing? Een alchemistisch boekwerk? Of is er meer mee aan de hand?
Daarnaast was ik de afgelopen maanden vooral bezig met het redigeren van wat oudere projecten. Zo voegde ik de verhalen samen die in maart 2020 zullen verschijnen in mijn bundel 'Ruisreizigers'. Daarna nam ik de novelle 'Plastic vriend' nog een keer goed door. Deze verschijnt in mei bij Godijn Publishing. En ik gebruikte de opmerkingen van uitgever Jasper Polane om mijn boek 'IJsbrekers' te herschrijven. Die is nu teruggestuurd en zal nog een redactieproces doormaken. Daarna begon ik met een nieuw schrijfproject, en wel een fantasyroman. Ik had beweerd in interviews dat ik voorlopig science fiction zou schrijven, omdat daar mijn hart lag, maar soms verrast mijn verbeelding mijzelf. Ik kreeg namelijk een geweldig idee om een 'sword and sorcery'-roman te schrijven (monsters, mensenoffers, zwaarden) in een postapocalyptische fantasywereld. En om het in de tweede persoon te doen ook. Ik heb nu al twee hoofdstukken af van 'Hoeder van de vulkaan' en de teller staat op plm. 14500 woorden. Het voelt als een uitdaging om te schrijven, omdat ik technieken toepas die ik nooit eerder heb uitgeprobeerd, maar dat houdt het ook leuk!
Maar terwijl ik hiermee bezig ben, zal ik ergens de komende maand ook beginnen aan weer een volgend project, namelijk het boek dat ik samen met uitgever en auteur Theo Barkel ga schrijven, 'De quantumdetectives'. Morgen komen we bij elkaar om het plot dat we hebben verzonnen nog eens door te lopen en dan kunnen we aan de slag. Ook dit is voor mij een experiment, want ik heb nog nooit samen met iemand anders een boek geschreven, maar ik kijk ernaar uit. Het kan heel leuk worden!

Tenslotte gaf ik mijn website nog een kleine update. Er zijn twee tabbladen bijgekomen. Zo is er nu een eigen pagina voor mijn korte verhalen. Daar zie je welke verhalen er allemaal al verschenen zijn en waar je ze kunt lezen (een heel aantal ook online). Ook zie je er welke er nog in de pijplijn zitten. Verder heb ik, omdat ik me tegenwoordig vooral concentreer op romans en korte verhalen, mijn dichtbundel 'De poortwachter is dood - gedichten over kerk, depressie en vrij zijn' op mijn website geplaatst. De gedichten verschenen tussen 2013 en 2015 al eens op mijn blog.