dinsdag 25 juni 2019

Nieuwe schrijfprojecten, mooie bundels en enthousiaste recensies

Elke keer als ik terugkijk op de vorige twee maanden valt het me op hoeveel er kan gebeuren in zo weinig tijd. Zo kwamen er op 11 mei twee bundels uit van Godijn Publishing met in elk ervan een verhaal van mijn hand. 'Onthullingen' bevat verhalen van auteurs die publiceren bij Godijn Publishing. In de bundel staat mijn verhaal 'Grafplaneet', over een planeet met een uitgerekte baan om zijn ster heen, waardoor het er heel lang winter is en het leven op een bijzondere wijze moet zien te overleven. Ik deed ook mee aan de verhalenwedstrijd 'Rafels' en behaalde met mijn verhaal 'De laatste mens' een plek in de gelijknamige bundel ... In mijn verhaal wordt een man wakker in een ruimteschip dat rond een zwart gat cirkelt. De sterren in het heelal blijken ondertussen te zijn gedoofd ... 
De fantasy- en SF-website Modern Myths plaatste mijn verhaal 'Het eind van de nacht'. In een eeuwig duistere omgeving vecht een man om de laatste verlichte nederzetting te beschermen tegen de Duisterstrijders. Een boodschapper vertelt hem dat hij nog maar 24 uur heeft ...
Het jubileumnummer van Fantastische Vertellingen verscheen eind juni, na wat problemen met de druk. Het is een bijzonder nummer geworden, want het is het vijftigste nummer. En ook bestaat het tijdschrift veertig jaar! In deze editie een terugblik op het ontstaan van Fantastische Vertellingen, verhalen, tekeningen en recensies. Ikzelf had drie recensies aangeleverd voor deze editie. Bestel het nummer of neem een abonnement, dan hoef je niets te missen! 

Ik ben deze maanden met veel schrijfprojecten bezig geweest. Begin september verschijnt bijvoorbeeld mijn Ziltpunknovelle 'Plastic vriend' bij Godijn Publishing. Ik verwerkte de opmerkingen van de redacteur, zodat het klaar is om gedrukt te worden. Verder mocht ik de prachtige cover delen. Het verhaal speelt zich af in de 22e eeuw. Plasticvisser Matthijs Waaldrop vaart boven de verdronken steden en polders van Nederland. Op een dag vindt hij in zijn net een voorwerp van voor de instorting. Dat trekt de aandacht van mysterieuze groeperingen van het vaste land. Matthijs heeft al zijn vrienden nodig, oude en nieuwe, wil hij de komende dagen overleven. Bestellen kan alvast hier!
Ook 'IJsbrekers' - het vijfde boek in de serie 'De zwijgende aarde', waarvan 'Revolte' en 'Roest' al zijn verschenen - is ondertussen gereed voor publicatie. Ik heb het manuscript hoofdstuk voor hoofdstuk doorgenomen met de redacteur. Die vond de actie erg sterk en een bepaalde scène tegen het eind heel gruwelijk (dat was de bedoeling). Ik heb zelf de cover al mogen zien en die past helemaal bij het verhaal. Het boek komt uit in november!
Ik werkte deze maanden verder hard aan mijn fantasyroman 'Hoeder van de vulkaan'. Het is een uitdaging omdat ik heb gekozen voor een ongebruikelijk perspectief, maar ik kan wel schrijven over grottendieren, en bijzondere magie. Ik ben tot en met hoofdstuk 9 gekomen daarmee ben ik op driekwart van het verhaal aanbeland. Het verhaal telt tot nu toe 56.610 woorden.
Het boek staat nu echter heel even op pauze, want samen met Theo Barkel ben ik aan een heel leuk project begonnen. We zijn samen een boek aan het schrijven. De titel wordt: 'De quantumdetectives'. In het Nederlands Forensisch Instituut spannen de hoofdpersonen samen met een patholoog zich in om de mysteries te ontrafelen van een wel heel bijzonder lijk. Ondertussen is in de nieuwe koude fusie-centrale van de TU Delft is iets raars gebeurd ...We zijn op het moment dat ik dit bericht schrijf tot en met hoofdstuk 6 gekomen, waarmee de teller op 21.997 woorden staat. Rond dit boek organiseren we ook een wedstrijd. Jij kunt een rol in het verhaal winnen (kijk maar op dit youtube-filmpje). Doe mee en help meteen een goed doel
Ik schreef ten slotte een kort verhaal van 3632 woorden. Er komt een reis in voor langs een eindeloze helling omlaag, prehistorische dieren en een commentaar op ons plasticprobleem. Ik heb het (ruim op tijd) opgestuurd voor Ganymedes 20.

Op Fantasy-Schrijven verscheen een paar weken geleden weer een essay van mijn hand. In mijn essays wil ik vaker aandacht besteden aan de geschiedenis van het fantastische genre in Nederland. In het nieuwste - 'Voorlopers: Belcampo, wel bijzonder maar geen uitzondering' - ga ik in op deze schrijver van fantasievolle, bevreemdende en ironische verhalen en zijn invloed op mijn eigen werk.
Mijn essays verschenen tot vorig jaar op Fantasize. Nu is er een nieuwe site van een van de initiatiefnemers: Modern Myths. Ik zal eens per kwartaal een stuk voor ze schrijven met een top 5. De eerste was een top 5 van mijn favoriete Amerikaanse SF-strips. Comics gaan namelijk niet alleen over superhelden, maar kunnen vaak ook ideeënrijke, verbeeldingsvolle SF-verhalen vertellen
Mijn boek 'Conquistador' is in juni 'Boek van de maand' op het Godijn Publishing Boekcafe. Niet alleen plaatste ik er een fragment uit het titelverhaal, ik werd ook geïnterviewd. Het eerste deel, waarin ik vertel hoe ik ooit ben begonnen met schrijven, wat mijn andere hobby's zijn en welke schrijfplannen ik heb voor de komende tijd, staat al online.

Op de NCSF-site plaatste Jos Lexmond een bespreking van 'De afvallige ster'! 'Johan is inmiddels een graag geziene gast in mijn boekenvoorraad,' schrijft hij, 'Dit boek is spannend, boeiend en gaat een verrassende kant op, die ik niet zag aankomen.' Hij vergelijkt het ook nog eens met werk van Larry Niven.
Mijn SF-roman 'De afvallige ster' werd ook gelezen door Fantasywereld. De recensent had eerder nog niet veel SF gelezen, maar mijn boek wekte wel zijn interesse voor het genre. 'Een groot thema in het boek is pesten, groepsdruk en het omgaan met anders zijn. Veel mensen zullen hier wel eens in je leven mee te maken hebben gehad en dit onderwerp komt erg goed tot zijn recht', zegt hij. 'Johan heeft een prachtig boek geschreven met verschillende verhaallijnen die fantastisch en verrassend samenkomen. Het zit boordevol avonturen, actie en zelfs wat mysterie.'
Een andere recensie van 'De afvallige ster' verscheen op Modern Myths. De recensent prijst de grote schaal van het verhaal, de actie die aan superheldenfilms doet denken en de ontspannen schrijfstijl. Hij concludeert: 'De Afvallige Ster is alles bij elkaar een prima avonturenboek op een sciencefictionschaal die je telkens opnieuw doet verwonderen. Het mysterie en de actiescènes zijn meeslepend en de details in het verhaal komen allemaal goed bij elkaar in het slotstuk.'
Op Mustreads or not kreeg mijn bundel 'Het teken in de lucht' een positieve recensie: 'Al zijn het allemaal verschillende verhalen in dit boek, diverse tijdlijnen en karakters, er is wel een rode draad die voor de verbinding zorgt. Omdat het voor een groot deel dus om de menselijke aard draait blijft het grotendeels realistisch aanvoelen ondanks al het ruimtevaartspecialisme. Ik kon mij al lezende zeker wel zo’n (beangstigend genoeg, nabije) toekomst voorstellen.'
Er kwam ook nog een recensie online van mijn tweede fantasyroman: 'De Krakenvorst, boek 2: Kartaalmon'. De recensente leefde mee met Tarid, Alecia en Frelik. 'Door hun twijfels, fouten angsten in combinatie met eigenschappen als vriendelijkheid, loyaliteit en humor zijn het fijne personages om over te lezen.' En ze is enthousiast over het slot: 'Dat heeft vaart, spanning, heftige emoties, en een groots en verbeten gevecht met een hoge inzet. Vele lijnen komen hierin samen en komen tot een afgerond en realistisch einde.' Daar ben ik trots op!

Heel leuk was de Boek10-dag van Godijn Publishing op 11 mei. Niet alleen kwamen de bundels 'Rafels' en 'Onthullingen' uit, ik gaf ook een korte lezing over het schrijven van science fiction, die goed werd ontvangen!
Op 25 en 26 mei stond ik op het mooie festival 'Keltfest'. Zaterdag was ik te gast in de kraam van Godijn Publishing en zondag schoven Bianca en ik aan bij Uitgeverij Macc. Het was leuk om met lezers te praten, mensen enthousiast te zien over mijn boeken en om feest te vieren met andere schrijvers en fantasyliefhebbers. Het werd alleen op het eind wat winderig.

Over twee maanden weer een update. Dan is ondertussen mijn boek 'De gevonden wereld' uitgekomen, het vijfde deel van de Castlefest Kronieken. Ook zal begin augustus Ganymedes 19 verschijnen. Binnenkort hoor ik of er een verhaal of gedicht van mij in de bundel staat. Altijd spannend!