Pagina's

zaterdag 19 december 2009

Oude opossums, begrensde wetenschap en alverzoening


De Zuid- en Noord-Amerikaanse buideldieren, de opossums, zijn niet zo verwant aan de Australische buideldieren als ik altijd dacht. Uit onderzoek aan nieuwe fossielen blijkt dat deze groepen al in de tijd van de dinosauriers van elkaar gescheiden raakten.

Nog meer fossielen: een oude zeekoe uit Madagascar. En minder gespecialiseerd dan huidige zeekoeien.

Wetenschap is een menselijke techniek waarmee we dingen voor onszelf begrijpbaar maken. Maar ze kan alleen worden toegepast op gebieden waarop deze techniek van toepassing is, gebieden die waarneembaar zijn, meetbaar, verklaarbaar. Dit schrijft blogger Tim Stafford in het tweede deel van zijn serie. "Science sheds little or no light on science itself.  (Measurements and mathematical calculations on scientists as they go about their work would yield very little information about what goes on inside their minds.) Science sheds no light on beauty, very little on music, art and literature, none on the purpose of human existence, none on the difference between right and wrong (even though the performance of science depends on ethical behavior among scientists). Most importantly science has shed almost no light on the phenomenon that's among the most obvious facts of existence: our consciousness."

Dit is het soort excuus dat ik ook altijd geef. Waar is mijn pen gebleven? Nou ... Er ontstond spontaan een gat in het tijd-ruimtecontinuum, waardoor de pen verdween naar een andere dimensie en ...

Een discussie over Evangelisch Universalisme, oftewel: alverzoening, oftewel: gaat uiteindelijk, in het eind van de tijd, iedereen naar Gods werkelijkheid, of is er zoiets als een eeuwige hel (whatever that may be)? Wat uit deze discussie blijkt, is dat er heel wat meningen over zijn. Gewoonlijk reageren christenen daar ook nog eens nogal fel op. Maar de leer dat uiteindelijk iedereen gered wordt, is algemener dan mensen soms denken. Het is een onderwerp waar ik ook in geinteresseerd ben, en ik zal er nog wel een keer over schrijven op deze plek. Ik heb vooral sympathie voor de mening die volhoudt dat het op grond van de Bijbel mogelijk is dat er mensen zijn die in de eeuwigheid nooit voor God zullen kiezen en zijn afwezigheid zullen ervaren, maar die hoopt dat uiteindelijk iedereen uit vrije wil zich aan de Schepper zal willen overgeven. Het is in elk geval zo dat God wil dat iedereen behouden wordt. Maar mensen zelf hebben daar ook iets in te zeggen. Dat is de betekenis van onze 'vrije wil'.

Mijn bespreking van Avatar volgt vanavond. Ik was onder de indruk. Niet zozeer van het verhaal, maar wel van de nieuwe wereld vol fantastische levensvormen, en het geslaagde 3-D effect. Hier de recensie van mijn favoriete christelijke (katholieke) commentator Steven D. Greydanus. "Pandora is like a Miyazaki world brought to life (with echoes of Nausicaa and Laputa in particular). All it needs is some vast flooded ancient ruins and the picture would be complete." Dat verklaart waarom ik zo enthousiast was gisteravond ...