Pagina's

maandag 7 augustus 2023

'De anti-materie tovenaars' verschenen, een miniboekje en een verhaal in HSF, twaalf drie woorden-verhalen en recensies voor 'De laatste verkenner'

Op 29 juli was ik jarig. En dit jaar vierde ik dubbel feest, want niet alleen werd ik 47, op dezelfde dag verscheen mijn nieuwe boek dat ik schreef samen met Theo Barkel, 'De anti-materie-tovenaars'. In deze science fantasy stort het ruimteschip de ANDRÉ KUIPERS neer op een bijzondere planeet. De overlevenden raken van elkaar gescheiden. Piloot Julia ontmoet een tovenaar en Wouter en Martin komen in aanraking met metersgrote sprinkhanen. 
Het boek werd gepresenteerd op een geweldige 'release party' in de bioscoop van het Corendonhotel in Badhoevedorp. Theo en ik namen daar een paar weken eerder een filmpje op om het feestje aan te kondigen. Dat leidde tot veel belangstelling. Er kwamen veel vragen uit het publiek. Na afloop keken we ‘The Planet of The Apes’ - geweldige film! Het boek is overigens overal te bestellen - en natuurlijk bij de uitgever.
'De anti-materie tovenaars' staat natuurlijk al op Goodreads en Hebban - als je het boek wilt lezen, kun je het daar aangeven. Heb je het uit, dan kun je een beoordeling of een recensie achterlaten. Dat helpt andere lezers het boek ook te vinden!




Op dezelfde dag dat ons boek verscheen, was er nog een tweede publicatie. Mijn ziltpunkvertelling ‘Van de bodem van de zee keert de meester terug’ stond namelijk in het miniboekje 'Drugssquad en Van de bodem van de zee keert de meester terug', dat exclusief werd weggegeven aan degenen die 'De anti-materietovenaars' aanschaften op de releaseparty.
Verder kwam de nieuwe HSF binnen. Het was de nieuwe verhaleneditie en naast bijdragen van onder andere Jasper Polane, Sophie Drenth en Frank Roger was mijn verhaal ‘De gouden vrouw’ opgenomen. Dit verhaal is onderdeel van mijn serie rond Antonie Wander, die volgend jaar zal worden gebundeld onder de titel 'De handjeklapmachine en andere metafysische mysteries'. 
Op Modern Myths verscheen een nieuw verhaal van mijn hand, 'Ondergronds'. Ingegeven door moderne ontwikkelingen rond AI. Hoe gaan kunstenaars voorkomen dat hun werk door de algoritmes gekopieerd wordt?
Op Out Of This World plaatste de redactie mijn verhaal 'Snijpracticum' ... Dit verhaal is gebaseerd op mijn herinneringen aan mijn propedeuse Biomedische Wetenschappen op het oude terrein van de faculteit Geneeskunde in Leiden ... En ja, het is een horrorverhaal geworden. 
Mooi nieuws was ook dat er een tweede druk verscheen van mijn Dizary-novelle 'Acmala'! 

In juni was ik schrijver van de maand op de Facebookgroep 'Maxi minie bieb Aurora'. Er was een wedstrijd waarin mensen 'De laatste detective' konden winnen. Verder deelde ik de beginzinnen van alle verhalen in 'De laatste verkenner' en ik vroeg aandacht voor vier van mijn boeken die mogelijk aan de aandacht van de lezer zijn ontsnapt. Ik zette ook een paar boeken van schrijfcollega's in het zonnetje. Maar het mooiste onderdeel waren de 'drie woorden'-verhalen. Ik vroeg de leden van de groep drie woorden te noemen. Met die drie woorden ging ik vervolgens aan de slag. Dat leidde tot de volgende twaalf verhalen:

Er verscheen de afgelopen maanden van mij overigens niet alleen maar fictie. Voor de leuke blog Bookstamel schreef ik een ABC! Ik denk dat zelfs lezers die me al een beetje kennen hier nieuwe feitjes vinden. Lees hier waarom ammonieten, epifytische planten, Junji Ito, Yoko Tsuno en speculatieve evolutie (en nog heel veel andere thema’s) belangrijk voor me zijn! 
Op Fantasize verscheen een mooi artikel waarin ik mijn boekenkast aan de lezer voorstel - want naast schrijver ben ik natuurlijk fanatiek lezer! Het gaat daarom ook om mijn favoriete auteurs, hoe ik nieuwe boeken ontdek en met welke boeken in mijn collectie ik erg blij ben. 

In andere artikelen kwam mijn werk ook ter sprake. Liesbeth Jochemsen vroeg zich bijvoorbeeld in haar column af hoe het komt dat in Nederland zo weinig aandacht is voor SF en fantasy van eigen bodem. Daarbij verwijst ze onder andere naar mijn boek 'De laatste verkenner', dat werd gerecenseerd in De Volkskrant. 
Er verscheen ook nog een interview met Harland-winnaar Jorrit de Klerk over zijn steengoede verhaal, zijn bijdrage aan ‘De zwijgende aarde’, het belang van veel lezen en zijn fascinerende volgende projecten (ik kijk uit naar zijn bundel!). Hij tipte ook mijn bundel ‘Het teken in de lucht’ als aanrader.

Heel wat lezers pakten de afgelopen maanden een boek van mij op. Zo kwam de eerste lezersreactie op 'De anti-materie tovenaars' van mijn vrouw, die het boek vergeleek met de Cornetto-trilogie van filmmaker Edgar Wright. 'Het boek is heel humoristisch en spannend en soms zelfs gruwelijk tegelijk ... Het werkt, als na een dodelijk spannende scène even de spanning doorbroken wordt door een kwinkslag. Ik vind dit boek een absolute aanrader!' 
Ook John van Hal las het boek en besprak het op zijn YouTube-kanaal. Hij was enthousiast over de combinatie van SF en fantasy en de scheut Nederlandse invloed in het verhaal. 
Jos Lexmond van het NCSF was enthousiast over mijn SF-bundel 'De laatste verkenner'. 'Een magnifieke bundel met korte verhalen,' was zijn oordeel. Over het titelverhaal schrijft hij: 'Waarschijnlijk gekozen omdat Johan ook wel aanvoelde hoe bijzonder het was. Het is van alles het laatste in het zonnestelsel en die gebeurtenissen zijn met melancholie omhult. Prachtig en een absoluut bewijs van kunnen. Petje af!' Hij concludeert: 'De wereld zou een stuk saaier zijn zonder een auteur als Johan, dat is een ding wat zeker is.' 
In een andere bespreking noemt de recensent mij een 'gepassioneerd, maar grondig verteller' en schrijft: 'Zijn verhalen zijn ware eyeopeners, met een sterke moraal. Ze kunnen een beetje vreemd, ronduit uitgesproken, maar telkens weer verrassend geniaal uit de hoek komen.' De conclusie: 'De echte sciencefiction-liefhebber kan zijn of haar hart naar hartenlust ophalen, en deze bundel mag dan ook gewoon niet in de kast ontbreken.' 
En ik vond nog een recensie van de bundel! Deze lezer was enthousiast: 'De interesse van de lezer wordt door elk verhaal gewekt, interessante vragen worden gesteld en beantwoord, en ieder verhaal prikkelt de lezer om net dat ene stapje verder te denken. Bovendien hebben de verhalen een lengte waardoor ze nooit gaan vervelen.' Hij concludeert: 'Deze bundel mag gerust gezien worden als een van de hoogtepunten van Klein Hanevelds oeuvre.'
Verder plaatste een lezer haar mening over 'De laatste verkenner'  op de Science Fiction & Fantasy Boekenclub: 'Al deze verhalen werpen je onverschrokken in een nieuwe wereld ... Ik werd er enorm wakker van. Ik kan deze bundel iedere SF liefhebber aanbevelen. Een soort van gebakje per dag, of an apple a day…'
Mijn oudere werk werd niet vergeten. Zo ontdekte een nieuwe lezer mijn space opera 'De zwarte schim'! 'Een tof sci-fi verhaal met interessante concepten en een interessante wereld. De vaart zit er constant goed in waardoor het boek geen moment verveelt. Interessante hoofdpersonages en veel interessante technologieën maken dit tot een universum waar je graag in verblijft.' 
Ik vond nog iemand die enthousiast is over mijn boek. 'Dit space opera verhaal voelt old school a la Asimov, maar dan geupdate voor de huidige tijdsgeest. Een ouderwetse page turner!
Er verscheen ook een nieuwe recensie van 'IJsbrekers' - mijn deel in de reeks 'De zwijgende aarde'. 'Een geweldig mooie afronding van de eerste vijf boeken van de zwijgende aarde reeks. Het verhaal was spannend, de conflicten interessant en mijn aandacht werd goed vastgehouden.' 
Tazzy Jeninga was enthousiast over het boekje 'Tijdgeest & In de put' van Theo Barkel en mij! 
Tenslotte besprak Fantasywereld de bundel 'Charlatans', met de top 25 van de gelijknamige wedstrijd, waarvoor ik jureerde. De recensent is verrast door de kwaliteit. 'Er zaten een aantal verhalen in waarbij ik het zelfs ontzettend jammer vond dat ze stopten en waar ik absoluut meer van had willen lezen. Grappig genoeg waren dit vooral de sciencefiction verhalen, die waren in deze bundel echt ijzersterk ... Zo bekeken heeft Nederland heeft ontzettend talentvolle auteurs rondlopen die het verdienen om wat meer aandacht te krijgen.' 


Natuurlijk ging ik de afgelopen maanden verder met schrijven (nog afgezien van de 'drie woorden'-verhalen). Zo produceerde ik  een verhaal van 3190 woorden. Het moest een spookverhaal worden voor een bundel. Een behoorlijke uitdaging, maar ik bedacht uiteindelijk een originele invalshoek. Ik heb een dergelijk verhaal in elk geval nergens gelezen. 
Dat werd gevolgd door een verhaal van 2583 woorden. Het was leuk om een idee waar ik al een tijdje mee liep, uit te werken. Het is een nogal duister SF-verhaal geworden, dus ik hoop het een keer in een horrorbundel te publiceren.
Ik schreef vervolgens een vertelling van 2497 woorden. Het is bedoeld voor een project geïnspireerd door Piet Apol (een schrijver van fantastiek die sinds de jaren ‘50 vergeten lijkt te zijn). Heel leuk om te proberen een verhaal te schrijven in zijn stijl en met zijn thematiek.
Vervolgens volgde een nieuw verhaal van zo'n 2500 woorden voor de Walkure schrijfwedstrijd met als thema 'Vuurspuwers'. Nu ik niet meer in de jury zit voor de SF/fantasy-wedstrijd van Godijn Publishing kan ik gewoon meedoen. Dat is ook wel eens leuk.
Ik volgde dat op met een verhaal van 2466 woorden - dit keer weer een 'far future'-verhaal met bevreemdende technologie, maar toch harde SF. Het was in elk geval weer leuk mijn verbeelding helemaal los te laten gaan.
Tenslotte schreef ik nog een dystopisch verhaal van 2595 woorden over een wereld waarin AI alle taken van mensen heeft overgenomen. Maar zolang het kapitalisme blijft domineren, ontstaat er geen paradijs op aarde ...

Hoogtepunt van de zomer is natuurlijk het festival Castlefest, dat altijd plaatsvindt in het eerste weekend van augustus. Ook dit jaar was ik daar te vinden en wel op vrijdag en zaterdag in de kraam van Uitgeverij Macc. We dronken veel koffie, spraken veel lezers en verkochten veel boeken. Maar bovenal was het erg gezellig, ook toen het op zaterdag begon te regenen. 

Het volgende evenement dat er aankomt is 'Fantasticon IV', een gratis dag voor schrijvers en lezers van het fantastische genre in Nieuw Vennep. Op die dag verschijnt 'Ganymedes 23' - ik ben erin opgenomen met mijn verhaal 'De zaak van de bedreigde Dysonzwerm' en mijn gedicht 'Miljardair'. Ben je er niet bij op 2 september, dan kun je de bundel al bestellen bij de St. Fantastische Vertellingen! Maar dat is niet alles want op die dag verschijnt ook de nieuwe klimaatbundel 'Welkom in de broeikaswereld' die ik heb samengesteld, met 27 SF-verhalen van Nederlandstalige schrijvers. Ook die kun je nu al bestellen bij de uitgever! Ik ben eregast op 'Fantasticon IV' en zal behalve aan de boekpresentatie onder andere deelnemen aan het schrijverspanel. Ik hoop je dan te zien!
Verder zal de nieuwe editie van Edge.Zero verschijnen. Er zijn vier verhalen van mij door de eerste juryronde gekomen. Nu kijken of er een in de bundel komt, en welke dan. Dat is altijd weer spannend.
Over 'Welkom in de broeikaswereld', 'Ganymedes 23' en Edge.Zero hoop ik jullie in mijn volgende tweemaandelijkse bericht meer te kunnen vertellen!